Papa Francisc îndeamnă liderii lumii să lupte împotriva „invaziei teroriste“ şi condamnă atacul de la Istanbul

În faţa a 50.000 de oameni adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, pentru tradiţionalul discurs de Anul Nou, Suveranul Pontif a condamnat atacul armat care a avut loc într-un club din Istanbul în noaptea de Revelion, în care au fost ucise 39 de persoane. 

 

”Din păcate, violenţa a lovit chiar şi în noaptea aceasta de speranţă, în care se pun dorinţe bune. Îndurerat, îmi exprim apropierea de poporul turc. Mă rog pentru multele victime şi pentru răniţi şi pentru întreaga naţiune îndoliată”, a spus Papa Francisc. ”Îl rog pe Dumnezeu să îi susţină pe toţi cei de bună credinţă să îşi suflece mânecile şi să confunte această invazie a terorismului şi pata aceasta de sânge care acoperă lumea, cu o umbră de frică şi sntiment de pierdere”, a adăugat Suveranul Pontif.

 

El a spus că 2017 va fi cum îl vor face oamenii.

 

”Anul va fi bun în măsura în care fiecare dintre noi, cu ajutorul Domnului, va încerca să facă bine zi după zi”, a afirmat el în faţa mulţimii.

 

În ziua în care cei 1,2 miliarde de membri ai Bisericii Romano-Catolice sărbătoresc Ziua Mondială a Păcii, el a spus că pacea a fost construită odată ce s-a spus ”nu” urii şi violenţei şi ”da” frăţiei şi reconcilierii.

 

La slujba din bazilica Sfântul Petru, din dimineaţa primei zile a anului, Papa Francisc a spus că legăturile dintre oameni s-au schimbat odată cu apariţia noilor tehnologii şi a comunicării virtuale, care ”cauterizează inimile noastre şi ne face să ne pierdem blândeţea şi capacitatea de a fi uimiţi, de a simţi milă şi compasiune”.

 

Papa Francisc, în vârstă de 80 ani, este cel de-a 266-lea Suveran Pontif. Născut pe 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a fost preot iezuit în perioada 1960 – 1992, episcop, între anii 1992 – 2001, şi cardinal, din 2001 până în 2013.

 

Papa Francisc este primul latin-american care conduce Biserica Catolică şi, de asemenea, primul iezuit, scrie BBC. Fostul cardinal din Buenos Aires a fost, iniţial, considerat o alegere nepotrivită pentru acest rol, când a fost propus să ocupe locul lui Benedict al XVI, care s-a retras din funcţie în 2013.

 

Considerat ortodox în chestiuni legate de sex şi avort, dar liberal privind dreptatea socială, investirea sa a fost bine primită deopotrivă de conservatori şi de reformiştii.

 

În 2013, Papa Francisc a fost desemnat de revista Time drept personalitatea anului.

 

În 2016, Suveranul Pontif a rămas implicat în era modernă şi vorbeşte deschis despre evenimentele din lume şi problemele curente.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here