PANICĂ ÎN JUSTIŢIA IEŞEANĂ. Un interlop a scăpat de arest preventiv, după ce "a ciripit" nume grele din magistratură

Tiberiu Cristodorescu se afla în arest preventiv de pe 13 iulie. A fost reţinut împreună cu alţi doi interlopi pentru că ar fi primit 40.000 de euro pe care urmau să-i dea şpagă unor magistraţi, în vederea influenţării unei decizii judecătoreşti. În mod suspect, procurorii care l-au trimis după gratii au decis acum că poate fi eliberat.

 

Magistraţii de la Tribunalul Iaşi au judecat marţi, 20 august, cererea de eliberare din arest preventiv a interlopului Tiberiu Cristodorescu. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi l-au reţinut pe acesta pe 13 iulie, alături de Gheorghe Clapon şi de Gheorghe Rusu (fost Croduneanu) pentru trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.

 

Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai – iunie 2013, Cristodorescu şi Clapon, cu sprijinul lui Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), au pretins de la o persoană denunţătoare, judecată într-un dosar penal aflat în apel pe rolul Curţii de Apel Iaşi pentru trafic de persoane şi condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare, 40.300 de euro, din care au primit în două tranşe egale 40.000 de euro. Aceştia, susţin anchetatorii, l-ar fi lăsat pe denunţător să creadă „că au influenţă asupra membrilor completului de judecată pentru a-i determina să îi înjumătăţească pedeapsa şi să îi modifice regimul din executare în suspendarea condiţionată a executării pedepsei”.

 

În acelaşi dosar au fost audiaţi de către procurorii DNA şi doi judecători de la Curtea de Apel Iaşi, Dan Anton şi Elena Scriminţchi. Cei doi magistraţi au fost chemaţi la DNA, în calitate de martori, însă anchetatorii au stabilit că aceştia nu ar fi ştiut despre acţiunea de trafic de influenţă a celor trei interlopi. Avocatul lui Cristodorescu a susţinut în faţa instanţei despre clientul lui, în şedinţa de acum două zile, că nu mai reprezintă un pericol public şi că măsura de arestare preventivă trebuie revocată. Procurorul DNA repartizat la şedinţă a avut un discurs fără precedent în speţele judecate în instanţele din Iaşi şi s-a arătat de acord cu propunerea avocatului apărării. „Solicităm admiterea cererii de revocare a măsurii arestării preventive, pe motiv că temeiurile care au stat la baza acestei măsuri nu mai subzistă”, a spus procurorul în faţa instanţei. De regulă, procurorii care consideră că nu mai există temeiuri pentru ca inculpatul să stea în spatele gratiilor nu mai înnoiesc propunerea de prelungire a arestului preventiv.

 

Judecătorul de şedinţă a rămas surprins de cererea Procuraturii şi a amânat luarea unei decizii până miercuri, 21 august, la ora 12.00. În şedinţă, judecătorii au decis că Tiberiu Cristodorescu poate fi pus în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea. Ceilalţi doi parteneri de arest au rămas în continuare după gratii.

 

Surse din mediul judiciar susţin că interlopul ar fi turnat la DNA nume grele din mediul de afaceri şi din justiţie în schimbul libertăţii. Tiberiu Cristodorescu, cunoscut în Iaşi ca şi cămătar, este unul dintre cei mai influenţi interlopi locali. Poate fi văzut adesea în localuri de lux sau în mall-urile din oraş alături de personaje importante din diverse medii.

 

Cristodorescu a intrat în atenţia opiniei publice în urmă cu opt ani, atunci când Vasile Rodideal, un fost partener de afaceri, a vrut să-l elimine, dar atentatul a fost dejucat de poliţişti.

 

Numele lui Cristodorescu a fost vehiculat şi în cazul războiului mafiot de la Piatra Neamţ. Interlopul ieşean este un apropiat al lui Puiu Mironescu, cel suspectat că ar fi incitat la asasinarea lui Gheorghe Mararu, în 2011. Mai noul, în vara anului trecut, cămătarul şi-a depus candidatura pentru un loc în Consiliul Local Iaşi.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here