@ Pentru vila de 820 mp pe care Mihai Chirica vrea să o ridice lângă Bolta Rece, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru obținerea directă a autorizației de construire, deși atât Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și a urbanismului cât și Planul Urbanistic General impun mai întâi realizarea unui PUZ @ Este vorba de o etapă premergătoare obținerii autorizației de construire, care se traduce în luni sau chiar ani de așteptare, obținerea a zeci de avize și cheltuieli suplimentare de mii sau zeci de mii de euro @ „Fenta” lui Chirica și a Primăriei Iași a fost descoperită în cadrul ședinței din luna noiembrie a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, care a întors documentația depusă pentru autorizarea vilei, solicitând beneficiarului să realizeze un PUZ @ „Acolo trebuia PUZ. Se putea merge direct pe autorizație de construire doar dacă era vorba de consolidare sau reparații. Și pentru extindere era nevoie de PUZ”, explică un arhitect consultat de 7IAȘI @ Mihai Chirica vrea să ridice pe un teren achiziționat pe numele fiului în vârstă de 4 ani o vilă pe trei niveluri de 820 metri pătrați
Funcționarii de la Urbanism din Primăria Iași și-au favorizat șeful, pe Mihai Chirica, atunci când au emis Certificatul de Urbanism pentru vila de 820 metri pătrați pe care acesta vrea să o ridice pe strada Manolache Drăgihici, la câțiva zeci de metri de Bolta Rece. Mai precis, prin Certificatul de Urbanism din 26 iunie 2020, Chirica a fost ajutat să sară o etapă din procesul de autorizare, anume întocmirea unei documentații PUZ.
„Fenta” a fost descoperită de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), care a cerut beneficiarului să refacă întreaga documentație și să solicite Primăriei Iași eliberarea unui nou Certificat de Urbanism în conformitate cu Planul Urbanistic General.
Decizia de respingere a proiectului, notată însă cu mențiunea „REVENIRE”, a fost luată în ședința din noiembrie 2021 a CZMI. Proiectul vilei lui Chirica a ajuns în dezbaterea acestui for din care fac parte specialiști și arhitecți, deoarece terenul pe care primarul vrea să-și ridice vila se află în zona de protecție „Centrul istoric şi Curtea Domnească”.
Certificatul de Urbanism nu respectă Legea 350/2001 și nici PUG
Membrii CZMI au analizat documentația depusă de Chirica pentru autorizarea vilei și au constatat că Certificatul de Urbanism a fost emis prin încălcarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului și a urbanismului, care la articolul 47 arată că: „Elaborarea Planului urbanistic zonal este obligatorie în cazul: a) zonelor centrale ale localităților; b) zonelor construite protejate și de protecție a monumentelor”
7IAȘI i-a solicitat unui arhitect să analizeze Planul Urbanistic General, iar acesta a ajuns la concluzia că, de la bun început, lui Mihai Chirica trebuia să i se ceară întocmirea unui PUZ, având în vedere regulamentul local de urbanism care se aplică în zona în care este amplasat terenul.
„Referitor la zona din care face parte amplasamentul, din punct de vedere urbanistic, în PUG actual, terenul se încadrează într-un UTR general – CM, particularizat pentru o locuință unifamilială având regim de înălțime demisol, parter și etaj în subcategoria de UTR – CM2 (subzonă mixtă cu clădiri dispuse pe alinaiment având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de P + 3). Subzona CM2 permite construirea locuințelor individuale, dar PUG obligă la întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal.
PUG obligă la realizarea PUZ pentru toate subzonele CM1 – CM5, deci inclusiv acest amplasament oferind și recomandări privind aliniamentele construcției, POT, CUT, regim de înălțime, spații verzi parcări etc, care pot fi respectate sau derogate în PUZ.
Obținerea unei autorizații de construire este posibilă doar după parcurgerea etapei de aprobare a PUZ, autorizarea directă nefiind posibilă decât pentru lucrări de reparații generale, consolidări, demolări construcții. Chiar și execuția unei extinderi în acea zonă, deoarece modifică indicatorii urbanistici, este posibilă doar prin PUZ”, a declarat arhitectul consultat de 7IAȘI.
Palatul lui Bebe-Chirica: 820 metri pătrați pe trei niveluri
Primarul Mihai Chirica intenționează să ridice un adevărat palat pe terenul din Centru, de lângă Bolta Rece: 820 metri pătrați de construcție distribuiți pe trei niveluri, demisol, parter și etaj. O Investiție colosală, care la o primă estimare, depășește 1 milion de euro!
Certificatul de urbanism prevede indicatori generoși pentru viitoarea construcție: 50% – Procentul de Ocupare al Terenului (POT) și 1,8 – Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT). Terenul de 840 metri pătrați se află într-o zonă protejată istoric, fapt pentru care orice construcție trebuie aprobată de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CMZI).
„Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) de 1,8 mi se pare exagerat pentru acea zonă. Impune clădirii caracteristicile unui bloc. Mi se pare nepermis de mult”, a arătat un alt arhitect consultat de 7IAȘI.
Cum arată însă proiectul Palatului Chirica? Casa va avea o amprentă la sol de 300 metri pătrați. La demisol, proiectul prevede mai multe spații tehnice și un garaj mare care ar trebui să adăpostească trei autoturisme.
Accesul în casă nu se va face direct, ci printr-un vestibul. Tot la parter va fi și biroul în care cel mai probabil va lucra primarul Mihai Chirica. Urmează un living generos și o „zonă dining”, unde se va servi masa. Tot pe la parter se va face accesul și către terasa din spatele casei.
Camerele de la etaj sunt distribuite în jurul unui „gol deschis” de deasupra zonei de dining de la parter. Patru dormitoare cu dressing și baie proprie vor fi amenajate la etajul clădirii, dar și un mic hol, o așa-numită zonă de relaxare.
Terenul cumpărat pe numele fiului cu banii strânși de mamă din pensie: 250.000 euro
În august 2018, Ștefan Chirica, în vârstă de doar 11 luni la acea vreme, a cumpărat terenul de 836 metri pătrați de pe strada Manolache Drăghici cu suma de 250.000 de euro. A fost reprezentat în fața notarului de către bunica sa, mama primarului Mihai Chirica.
Dezvăluirea a fost făcută un an mai târziu, în iunie 2019, de către jurnaliștii de la Reporter de Iași care au titrat: „BEBE-CHIRICA MILIONARUL. Primul copil de 1 an al unui baron local din România care cumpără o proprietate de 250.000 de euro”
„Primarul abia și-a terminat vila secretă, de 200.000 de euro, de la Frasin, și a trecut la o nouă achiziție exorbitantă. A cumpărat 836 mp pe Sărărie, la 100 m de Bolta Rece, una din puținele suprafețe atât de mari care mai pot fi găsite în zona de case Centru-Copou.
Tranzacția s-a făcut pe numele fiului său, care la acea dată avea 11 luni. Curator a fost mama primarului, de 74 de ani, și care are o pensie cumulată cu soțul său de 500 de euro.
Copilul apare în autorizația de demolare a imobilului de pe această proprietate, o scăpare a celor din Primăria Iași, firul de la care a plecat investigația REPORTER. Chirica a refuzat să explice de unde are cei 250.000 de euro, iar mama sa a încercat să-l acopere: „Am strâns din pensie”, au scris ziariștii de la Reporter de Iași.
Tudor LEAHU