PAGUBELE aduse statului sunt GREU de RECUPERAT. Fiscul lasă mașinile de LUX pe butuci, de frica hoților

Persoane cu funcții importante, oameni de afaceri și politicieni și-au pierdut, din cauza lăcomiei, libertatea, dar și averile. Justiția le-a luat casele, mașinile și lucrurile de preț pentru a recupera prejudiciile create și calculate în dosarele penale. Puțini se înghesuie să le cumpere. Nu sunt interesante fie din cauza prețului, fie din cauză că foștii lor proprietari le-au adaptat propriilor gusturi care nu sunt pe placul altora.

Aproape 900 de mașini au fost indisponibilizate de Poliția Română, anul trecut. Tot în 2014, ANAF a reușit să vândă doar 80 de mașini, pe care a încasat aproape 1.700.000 de lei. Acest eșec al Fisc-ului a fost pus pe seama comunicării slabe dintre instituțiile care gestionează bunurile sechestrate, care duce, în multe situații, la deprecierea acestora și, prin urmare, bugetul de stat pierde bani, au atras atenția reprezentanții Ministerului Justiției. În sprijinul ANAF, de la 1 aprilie ar trebui să funcționeze Agenția pentru valorificarea bunurilor confiscate, care se află direct în subordinea Ministerului de Finanțe. Oficial, nimeni nu știe dacă Agenția se înființează.

Vânzări slabe

În 2014, Poliția Română, prin diferite servicii, a indisponibilizat, în urma cercetărilor efectuate în dosarele penale sau aplicării unor amenzi, 847 de mașini. În același an, în urma comunicării soluțiilor definitive de confiscare de către instanțele de judecată și parchete, polițiștii au predat agențiilor de valorificare, din subordinea ANAF, 197 de mașini. Dintre acestea, ANAF a vândut doar 80 de mașini intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, valoarea totală a acestora fiind de 1.675.653 lei.

   Așteaptă sentința

Ministerul Finanțelor Publice a precizat, pentru EVZ, că valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului trebuie să îndeplinească următoarele condiții: au o situație clară din punct de vedere juridic, în sensul că au intrat cu titlu definitiv în proprietatea privată a statului, sunt în stare de funcționare și corespund din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice, conform legislației în vigoare.

 Mașinile confiscate se raportează printr-o comisie, către alte instituții publice: ministerelor, autorităților publice centrale și locale, în limita normativelor de dotare, precum și instituțiilor de cult, Societății Naționale de Cruce Roșie din România și organizațiilor neguvernamentale acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice ca furnizori de servicii sociale/cantine sociale și care desfășoară efectiv astfel de activități.

Mașinile confiscate se raportează printr-o comisie, către alte instituții publice: ministerelor, autorităților publice centrale și locale, în limita normativelor de dotare, precum și instituțiilor de cult, Societății Naționale de Cruce Roșie din România și organizațiilor neguvernamentale acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice ca furnizori de servicii sociale/cantine sociale și care desfășoară efectiv astfel de activități.

Piese de schimb

În privința mașinilor care nu îndeplinesc condițiile de raportare, depozitare, de la locul unde se află sunt atribuite cu titlu gratuit, ca piese componente, prin unitățile de colectare și valorificare a deșeurilor sau se distrug.

În anul 2014, Ministerul Finanțelor Publice nu a aprobat atribuirea cu titlu gratuit a niciunui autovehicul care nu a îndeplinit condițiile de raportare către Secretariatul General al Guvernului, a precizat, pentru EVZ, reprezentanții ministerului.

Familia Simonei Halep, Marian Iancu și Cornel Penescu sunt doar câțiva dintre cei cărora instanța a decis să le indisponibilizeze mașinile de lux.

Sechestru pe mașinile lui Halep

Chiar la sfârșitul anului trecut, familiei Simonei Halep i-au fost puse sub sechestru mașinile de lux, din cauza unor datorii neplătite: un Audi, un Seat și un Fiat. Potrivit prosport.ro, este vorba de firma Lacto Mony SRL, care aparține familiei Halep și care are datorii foarte mari la stat. ANAF a oferit posibilitatea ca plata să se facă în următoarele șase luni, ceea ce înseamnă că în perioada următoare nu se va recurge la executare silită. Potrivit aceleiași surse, problemele financiare sunt încă din 2008.

 

 Instanța a decis confi scarea mașinilor clubului lui Cornel Penescu

 

Penescu, fără mașinile clubului

Problemele cu Justiția ale omului de afaceri Cornel Penescu au început în 2009, când a fost reținut în dosarul „Mită în fotbal”, sub acuzația că a dat șpagă arbitrilor. Pentru o perioadă de nouă luni, finanțatorul echipei FC Argeș a stat în penitenciarul de la Colibași.

Procurorii DNA au pus atunci sechestru pe mașinile clubului, printre care se află și autocarul cu care se deplasau fotbaliștii. Banca i-a luat lui Penescu și vila luxoasă pe care el o deținea în Pitești, în contul unei datorii de 12 milioane de lei pe care patronul clubului din Pitești nu a mai putut să o achite. A pierdut și toate mașinile de lux, afacerile nemaifiind profitabile.

Marian Iancu, 11 ani de închisoare și trei mașini confiscate

Pentru a acoperi prejudiciul adus statului în dosarul „RAFO”, lui Marian Iancu, fostul patron al clubului de fotbal timișorean, i-au mai fost confiscate și bunurile pe care le deține în București: o clădire, șase apartamente, cinci terenuri și trei mașini.

 

 

Pe 15 octombrie 2014, omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat de magistrații de la Curtea de Apel București la 12 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. El își ispășește pedeapsa la Penitenciarul Rahova. În același dosar, fratele său, Octavian Iancu, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Procesul a durat opt ani.

Sechestru pe mașinile Regiei pentru Activități Nucleare

Autoritățile au pus sechestru, anul trecut, pe șase mașini ale Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, în contul unor datorii. De asemenea, a fost pus sechestru și pe două locomotive ale Regiei, în contul unei datorii totale de 1,3 milioane de lei către diverși furnizori.

Arbitrul Aurelian Bogaciu-mașină de 70.000 de euro

Arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu și observatorul FRF Marcel Lica au avut sechestru asigurator pe unele bunuri. Scopul a fost să se restituie sumele pe care se presupune ca le-au primit ca mită de la finanțatorul FC Argeș. Cei trei arbitri au fost cercetați de DNA Pitești.

 

 

Arbitrul Aurelian Bogaciu s-a ales cu sechestru asigurator pe mașina personală, drept garanție pentru cei 5.000 de dolari pe care procurorii DNA spun ca i-a primit drept mită.

„Este vorba de un VW Polo, în valoare de 70.00 de euro”, a declarat, anul trecut, avocatul lui Bogaciu, Florin Doran.

Autoturismele ruginesc în curtea statului

După ce, anul trecut, au confiscat un Bentley, inspectorii ANAF au lăsat luxosul automobil fară o roată. Motivul: „bijuteria” trebuia protejată de hoți, ca să nu fie luată din curtea instituției lor. Inspectorii au spus presei că nu aveau cum să păzească mașina, al cărei preț ajungea la 100.000 de euro. Bentleyul a fost reținut la vamă, pentru că proprietarul nu avea bani să plătească taxele care se ridicau la 37.000 de dolari.

Omul de afaceri a avut la dispoziție patru luni să achite suma, dar nu a mai venit la Agentția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Limuzina este acum în depozitul de bunuri confiscate al Direcției Generale a Finanțelor Publice Brașov.

Confiscate la frontieră

În urma operațiunilor polițiștilor, sute de autoturisme sunt indisponibilizate. Numai anul trecut, 225 de mașini au fost depistate în punctele de frontieră ca fiind furate. Acestea au fost sigilate și au ajuns în curtea unor inspectorate județene de poliție. Cu sigiliul pe ele, mașinilor confiscate le este decisă soarta de către instanțele de judecată. Ori sunt înapoiate proprietarilor, ori valorificate.

Mașini de la evazioniști

La sfârșitul anului trecut, 30 de persoane bănuite de evaziune fiscală, cercetate de Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj, au rămas fără mașinile pe care le aveau în garaj. Indivizii, care erau reprezentanți ai mai multor firme locale, erau bănuiți că au fraudat bugetul de stat cu circa 10.000.000 de euro. În urma anchetei, 34 de mașini ale acestora au fost confiscate. Dosarul a ajuns la instanțele de judecată care urmează să se pronunțe.

Valorificarea bunurilor confiscate

Ministerul Justiției își va putea valorifica singur bunurile confiscate și nu va mai fi obligat să o facă doar prin intermediul ANAF, cum se întâmplă acum. Guvernul a decis ca, de la 1 aprilie 2015, să se înființeze o agenție specială, în cadrul ministerului. Motivul: „Există o comunicare precară între instituțiile care gestionează bunurile sechestrate și, de cele mai multe ori, mașinile, de exemplu, ruginesc în curțile instituțiilor. De pierdut are bugetul de stat”. Astfel au motivat reprezentanții Ministerului Justiției necesitatea înființării Agenției. Noua structură va fi compusă din 30 de specialiști.

De asemenea, Agenția va avea un rol de coordonare și decizie în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, în cooperare cu ANAF. „Înființarea acestei structuri va permite ca bunurile care în prezent se depreciază pe durata procedurilor judiciare, pierzându-și din valoare, să fie corect și eficient administrate, astfel încât, în final, să avem un grad cât mai ridicat de valorificare a acestora și, implicit, să alimentăm bugetul de stat cu sume cât mai mari de bani”, au explicat șefii Ministerului de Justiție.

 

 

 

 

 

Sursa: evz

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here