Un ieșean a dat mită de mai multe ori unui pădurar sume de bani cuprinse între 500 lei și 1000 lei pentru fiecare rundă de tăiere ilegală de arbori și sustragere de masă lemnoasă din fondul forestier al Ocolului Silvic Iași – Cantonul 18 Ruseni.
Scopul era ca funcționarul să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, inclusiv asigurarea pazei și integrității fondului forestier și aplicarea sancțiunilor. Au fost efectuate percheziții în 7 locații din județul Iași, iar la locuința bărbatului au fost descoperite cantități de masă lemnoasă, instrumente de tăiere, sume de bani, arme și muniție, precum și carne de vânat.
„Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi s-a solicitat arestarea preventivă a inculpatilor A.V.P. (în vârstă de 35 ani) şi H.M. (în vârstă de 46 ani), cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de ,,dare de mită în formă continuată”, prevăzută de art. 290 alin. (1) Cod penal şi art. 35 alin. (1) Cod penal, respectiv ”luare de mită în formă continuată”, prevăzută de art. 289 alin. (1) Cod penal şi art. 35 alin. (1) Cod penal (8 acte materiale fiecare).
În fapt, s-a reţinut că în perioada august – octombrie 2023, inculpatul A.V.P. a dat personal, în mod direct şi repetat inculpatului H.M. (pădurar), cu titlu de mită, sume de bani cuprinse între 500 lei – 1000 lei pentru fiecare rundă de tăiere, fără drept, de arbori nemarcaţi şi sustragere de masă lemnoasă din fondul forestier al Ocolului Silvic Iaşi – Cantonul 18 Ruseni, pentru ca funcţionarul public să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu înscrise în fisa postului emisă de Ocolul Silvic Iaşi, constând în asigurarea pazei şi integrităţii fondului forestier, efectuarea controlulului aplicării şi respectării regimului silvic, constatarea contravenţiilor şi a infracţiunilor silvice, aplicarea sancţiunilor şi sesizarea organelor de poliţie competente precum şi informarea în scris, în maximum 24 de ore a pagubelor produse şi constatate pe suprafeţele de fond forestier din raza sa de competenţă.
În cauză, procurorul de caz şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generala Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, au efectuat percheziţii domiciliare în 7 (şapte) locaţii din jud. Iaşi, pentru documentarea activităţii infracţionale a celor doi inculpaţi, având totodată sprijinul lucrătorilor specializaţi din cadrul Gărzii Forestiere Suceava în vederea întocmirii notei de constatare pentru materialul lemnos descoperit.
La locuinţa inculpatului A.V.M. au fost identificate masă lemnoasă şi instrumente de tăiere a acesteia, sume de bani, arme şi muniţie, precum şi carne provenită din vânat, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor penale.
Facem precizarea că propunerea formulată sau luarea unor măsuri procesuale, aşa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedură penală, nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”