Omul de afaceri Radu Băcăoanu a deschis un aparthotel într-un imobil pe care l-a construit cu o autorizație pentru „locuință individuală unifamilială” @ Clădirea are 850 de metri pătrați și cinci niveluri: S+P+2E+M @ „Nu e vorba de nicio anomalie, ci de o altă definiție a termenului”, explică senin dezvoltatorul imobiliar @ În 2019, o vecină a dat în judecată firma lui Băcăoanu și Primăria Iași, solicitând anularea autorizației, deoarece casa era de fapt bloc de apartamente @ Femeia a pierdut procesul și a fost obligată să plătească despăgubiri de 24.000 lei @ Trei ani mai târziu, s-a dovedit că de fapt femeia avea dreptate: Băcăoanu a deschis un hotel, nu a construit o casă pentru o familie @ „Fiecare unitate de cazare are aer condiționat, chicinetă cu frigider, cuptor cu microunde, ustensile de bucătărie și plită, precum și baie privata. Acest hotel de apartamente are terasă”, se arată în prezentarea de pe booking.com a aparthotelului Oliv Residence
Poveste cu final previzbil în orașul Mafiei Imobiliare. Dezvoltatorul Radu Băcăoanu a construit un bloc cu autorizație pentru casă. O vecină i-a reclamat pe dezvoltator și Primăria Iași, dar tot ea a fost obligată de instanță să-l despăgubească pe afacerist. Judecătorii nu au sesizat ceea ce era evident: casa era de fapt un bloc de apartamente. La doi ani după proces, apartamentele au fost scoase la închiriat în regim hotelier. S-a făcut dreptate! Femeia este bună de plată, dezvoltatorul scoate bani din apartamente.
O locuință pentru o singură familie: cinci niveluri pe 850 de metri pătrați
Firma dezvoltatorului Radu Băcăoanu a cumpărat în august 2018 un teren de 750 metri pătrați din Copou, situat pe strada Locotenent Stoicescu, în proximitatea Parcului Expoziției. Odată cu terenul, Siterra Development SRL a preluat și autorizația de construire pe care fostul proprietar, Manuel Dan Petrea, o obținuse cu câteva luni în urmă. Regulile urbanistice erau reglementate printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care permite doar construirea de locuințe individuale, însă parametrii prevăzuți în autorizației erau în mod evident pentru un bloc de locuințe: cinci niveluri (subsol, parter, două etaje și mansardă) și o suprafață desfășurată a construcției de 850 metri pătrați. Cu toate acestea, pentru a se încadra în destinația reglementată prin PUZ, Primăria Iași a emis autorizație de construire pentru „locuință individuală unifamilială”.
Vecina care a reclamat că se construiește de fapt un bloc, obligată să plătească despăgubiri
La scurt timp după parafarea constractului de vânzare-cumpărare, dezvoltatorul Radu Băcăoanu a demarat lucrările de construire, fapt care a atras nemulțumirile unei vecine, Elena Anghel. Aceast a făcut nenumărate adrese către Primăria Iași și Poliția Locală solicitând informații despre proiectul imobiliar, care se ridica lângă terenul său. Femeia nu a primit niciun răspuns atât la solicitările de informații cât și la reclamații. Pur și simplu Primăria Iași a ignorat-o total.
În primăvara anului 2019, Elena Anghel s-a adresat Tribunalului Iași și a depus o acțiune împotriva Primăriei Iași, a fostului proprietar Manuel Dan Petrea (titular al autorizației de construire), dar și împotriva firmei Siterra Development, care preluase proiectul imobiliar. Femeia a motivat cererea de anulare a autorizației invocând o serie de motive, printre care și faptul că scopul real este ridicarea unui bloc, nu a unei locuințe individuale unifamiliale.
„Deşi prin autorizaţia de construire contestată s-a autorizat executarea de lucrări pentru construire locuinţă individuală unifamilială pe terenul cu nr. Cadastral 148091, situaţia existentă în teren confirmă cu totul altă împrejurarea şi anume construirea unui bloc de locuinţe, care în prezent se află în edificarea celui de al 4-lea nivel”, susținea Elena Anghel în plângerea înregistrată în martie 2019.
Pe 30 iulie 2020, Tribunalul Iași a respins acțiunea Elenei Anghel. Ba mai mult, prin două hotărâri ulterioare, magistrații au obligat-o pe femeie să achite cu titlul de cheltuieli de judecată 17.000 lei către firma lui Băcăoanu și 7.000 de lei către fostul proprietar al terenului Manuel Dan Petrea.
„Susţinerea reclamantei cu privire la nerespectarea destinaţiei construcţiei autorizate este nereală, dimensiunea clădirii încadrându-se în parametrii aprobaţi prin PUZ pentru locuinţele individuale, iar, pe de altă parte, faptul că nerespectarea autorizaţiei cu ocazia realizării lucrărilor de construire nu reprezintă un motiv de nelegalitate al acestui act administrative”, se arată în sentința Tribunalului Iași.
Băcăoanu a intabulat o locuință individuală, dar a deschis un aparthotel
Scăpat de grija procesului în care se cerea anularea autorizației de construire, dezvoltatorul imobiliar și-a găsit liniștea de care avea nevoie pentru a duce la bun sfârșit proiectul imobiliar. Pe 13 ianuarie 2022, Primăria Iași a emis certificatul de edificare, care a atesta că firma Siterra Develompent SRL a respectat autorizația de construire pentru o locuință individuală cu cinci niveluri și o suprafață construită de 850 metri pătrați. În baza documentului emis de municipalitate, societatea lui Băcăoanu a intabulat clădirea cu destinația „locuință individuală”.
După numai câteva luni, aceeași „locuință individuală unifamilială” s-a transformat în hotel.
„Oliv Residence a întâmpinat clienții Booking.com începând cu 26 septembrie 2022”, se arată pe portalul de rezervări hoteliere.
Proprietatea din Copou funcționează ca o adevărată unitate hotelieră, fiind disponibile mai multe tipuri de camere și apartamente.
„Oliv Residence se află în Iași, în apropiere de Grădina Botanică și de Casa de Cultură Mihai Ursachi, și oferă cazare cu WiFi gratuit și parcare privată gratuită. Fiecare unitate de cazare are aer condiționat, chicinetă cu frigider, cuptor cu microunde, ustensile de bucătărie și plită, precum și baie privata. Unele unități au zonă de luat masa și/sau balcon. Acest hotel de apartamente are terasă”, este descrisă proprietatea pe site-urile care promovează ofertele de cazare.
Băcăoanu: „Suntem în curs de autorizare pentru pensiune”
7IAȘI i-a solicitat un punct de vedere omului de afaceri Radu Băcăoanu cu privire la destinația pe care a căpătat-o imobilul pe care l-a ridicat în baza unei autorizații de „locuință individuală unifamilială”. Sub brandul „Iassium”, patronul Siterra Develompemnt SRL controlează mai multe afaceri cu spații de cazare. Acesta susține că unitatea sa de cazare este în curs de autorizare cu destinația „pensiune” și că situația ce pare a fi o „anomalie”, este de fapt o problemă de interpretare a termenilor. Locuință individuală, hotel, aparthotel – totuna!
„Avem camere de închiriat în imobilul respectiv. Nu e vorba de nicio anomalie, ci de o altă definiție a termenului. Noi suntem în curs de autorizație pentru pensiune. Denumirea de pe Booking este de apart hotel, dar de fapt sunt camere de închiriat”, a spus Radu Băcăoanu.
Tudor LEAHU
Dar Judecatorii Corupti si șpagari ce au dat sentința mai au dreptul de practică?! Mai primesc salarii si pensii nesimtite ! pe linga spagi?! Ati cerut pdv de la Presedinte Tribunal?
Tribunalul a dat o sentința corecta, și aşa cum au motivat în hotărâre cā dezvoltatoru a repectat parametri autorizației , tribunalul a dat hotărârea corecta .
Femeia, trebuia obligata sā plătească despăgubiri pentru cā ea a atacat o autorizație de construcție valabila și cu parametrii zonei. Cel ce a scris aceadta știre și ca sā para știrea woo. a scris ca imobilul e construit e la al 4 nivel nu poți sā zici ca minte, dar al 4 nivel de unde îl socotește? Adică pune la socoteala și subsolu, ce a ce nu e corect pentru cā coeficientul de construcție se calculează doar ce e deasupra terenului și fără balcoane. Una peste alta investitorul are dreptate.