Omul de afaceri Ion Ţiriac, despre taxarea depozitelor bancare din Cipru

Omul de afaceri Ion Ţiriac a vorbit, joi, la emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV, despre criza bancară din Cipru, definind măsurile privind taxarea depozitelor bancare de peste 100.000 de euro ca fiind inacceptabile şi explicând că nu înţelege cum e posibil ca într-o ţară a UE băncile să sustragă bani din conturile clienţilor deponenţi. Presa a speculat că Ion Ţiriac este direct afectat de măsurile aplicate în Cipru.

„Cum e posibil ca în 2013, într-o ţară UE să te duci la bancă şi să spui că vreau să scot şi eu banii mei, cei 100 de euro iar banca să îţi spună: < Păi nu mai ai 100 de euro, ai 90. 10 ţi-am luat noi ca taxă de solidaritate. Şi mâine îţi luăm 50 că aşa vrem noi>”, a declarat Ion Ţiriac, cu referire la criza din Cipru şi la măsurile aplicate în statul insular.

Fostul tenismen, în prezent important om de afaceri, a confirmat că are interese în Cipru.

„În Cipru nu a fost niciodată paradis fiscal. Firmele mele sunt de mult timp acolo, înainte ca Cipru să intre în Uniunea Europeană. Cutia Pandorei s-a deschis. E de neînţeles pentru foarte multă lume această măsură a Ciprului. Ne întoarcem în comunism, nu înţeleg”, a declarat omul de afaceri Ion Ţiriac, la Realitatea Tv.

Lista milionarilor ROMÂNI afectaţi de taxarea depozitelor bancare din Cipru

Impunerea unei taxe asupra deponenţilor în băncile cipriote a marcat o noua turnură în criza europeană. Măsura iniţială viza toate depozitele bancare, dar nemulţumirea populaţiei i-a făcut pe oficialii ciprioţi şi pe cei europeni să reconsidere strategia şi să îi taxeze doar pe bogaţi.

Concret, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor afla în luna septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%.

Deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depăşesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% dacă va fi nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii, potrivit unor clarificări prezentate marţi de banca centrală din Cipru, care reconfirmă unele informaţii publicate anterior.

Astfel, 22,5% din fondurile care depăşesc 100.000 de euro în conturile constituite la Bank of Cyprus vor fi îngheţate timp de 90 de zile, până când se va decide dacă este nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii.

Sumele preluate în vederea salvării Bank of Cyprus vor fi convertite automat în acţiuni cu drept de vot şi dividende la bancă, la un preţ încă necunoscut.
Restul fondurilor din conturi, reprezentând aproximativ 40% din sold, vor fi îngheţate pentru o perioadă din considerente de lichiditate, dar vor continua să acumuleze dobânda obişnuită plus 10 puncte de bază (0,1 puncte procentuale), potrivit anunţului publicat marţi de banca centrală din Cipru.

Banii for fi folosiţi în cadrul procedurii de „bail-in” (salvare din resurse proprii) derulată la Bank of Cyprus în urma acordului de finanţare externă de 10 miliarde euro încheiat de guvernul cipriot cu guvernele din zona euro şi FMI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here