7IAȘI a obținut în exclusivitate mărturia unui om de afaceri din domeniul imobiliar care a fost șantajat de către viceprimarul Gabriel Harabagiu și constrâns să vândă proprietatea către consilierul PSD Florin Boca, unul dintre cei mai bogați dezvoltatori din Iași @ Câteva dintre declarațiile lui Pavel Pântea, primul om de afaceri care are curajul să vorbească despre cum funcționează Mafia din Primărie:
„În ziua în care a semnat certificatul de urbanism, viceprimarul Gabriel Harabagiu m-a chemat să ne întânlim în fața casei sale.”
„Harabagiu mi-a spus că nu îmi va da sub nici o formă autorizație decât pentru renovarea și consolidare imobilului existent, care avea doar parter”
„Ulterior, am fost contactat de către același Harabagiu, care mi-a propus mai multe variante de vânzare”
„Toate negocierile se purtau doar prin intermediul lui Harabagiu”
„Întâlnirea care a urmat a fost între toți trei: eu, Florin Boca și Harabagiu. Ne-am întâlnit la pizzeria Alila, de lângă casa lui Harabagiu”
@ Omul de afaceri ieșean, victimă a Mafiei Imobiliare, nu a construit nimic și a vândut casa și terenul cu cel puțin 100.000 de euro sub valoarea reală
@ Acesta nu înțelege pasivitatea instituțiilor anticorupție din Iași: „Eu m-am mirat de ce nu m-a chemat nimeni niciodată…”
@ Citiți mărturia completă a acestuia în rândurile de mai jos
Pavel Pântea activează în domeniul imobiliar de peste 20 de ani, fiind autorul a unor importante tranzacții și partener în mai multe proiecte de anvergură. El este și cel care a deținut proprietatea situată chiar peste drum de locuința viceprimarului Gabriel Harabagiu. Pântea a cumpărat terenul de aproape 500 metri pătrați de pe strada Romană nr. 14 pe care era amplasată o casă cu un singur nivel. În cele din urmă, acesta s-a văzut obligat să vândă proprietatea unei firme controlate de consilierul PSD Florin Boca, la un preț cu cel puțin 100.000 de euro sub cel al pieței. După vânzare, firma lui Boca a primit autorizație și a ridicat un bloc pe cinci nivele.
Pântea intenționa să ridice o clădire cu un etaj sau două și să obțină un profit decent. A înțeles că planul său va întâmpina piedici după ce a depus la Primărie o cerere pentru emiterea unui certificat de urbanism.
Pântea face parte dintre acei oameni de afaceri care a refuzat să se închine sistemului, iar asta l-a costat scump: cel puțin 100.000 de euro, doar la această afacere. Vreme de aproape un an de zile, reporterii 7IAȘI au încercat să obțină declarații despre această afacere din partea lui Pântea. Revoltat de faptul că Urbanismul din Primăria Iași a fost confiscat de un grup de interese, omul de afaceri ieșean a acceptat în cele din urmă să vorbească.
Harabagiu l-a chemat în fața casei
„În ziua în care a semnat certificatul de urbanism, viceprimarul Gabriel Harabagiu m-a chemat să ne întâlnim în fața casei sale. Eu am făcut verificări înainte să solicit certificatul de urbanism și știam că se poate construi în regim P+2E. Chiar și așa, Harabagiu mi-a spus că nu îmi va da sub nici o formă autorizație decât pentru renovarea și consolidare imobilului existent, care avea doar parter. Eu am spus că intenționez să construiesc o clădire măcar cu un etaj sau cu două etaje, după cum permite regulamentul de urbanism”, povestește omul de afaceri Pavel Pântea.
Șantaj
Ca în filmele cu mafioți, lui Pavel Pântea i s-a explicat că nu va reuși niciodată să construiască ceea ce și-a propus și că singura variantă rămâne vânzarea proprietății către unul dintre dezvoltatorii apropiați viceprimarului Harabagiu.
„Mi-a spus că el îi controlează chiar și pe vecini, iar aceștia nu-și vor da acordul pentru ca eu să construiesc. El mi-a sugerat să vând proprietatea. Ba mai mult, ulterior, am fost contactat de către același Harabagiu, care mi-a propus mai multe variante de vânzare. Practic, eram la mâna lui. Se poate spune că el a stabilit prețul de vânzare deoarece nu îmi dădea voie să construiesc. Singura soluție era să accept prețul și condițiile de vânzare impuse de viceprimar”, își continuă destăinuirea omul de afaceri.
„Toate negocierile se purtau doar prin intermediul lui Harabagiu”
Inițial, Pântea a fost pus în legătură cu un alt dezvoltator, care a oferit un preț infim pentru proprietatea de pe strada Romană.
După câteva săptămâni, Harabagiu a venit cu o nouă soluție: consilierul local Florin Boca. Acesta este unul dintre cei mai bogați dezvoltator din Iași.
„Florin Boca a apărut la vreo două sau trei săptămâni de la discuția pe care am purtat-o cu Harabagiu în fața casei sale și a proprietății pe care o dețineam la acea vreme. Inițial mi-a propus să vând unui alt dezvoltator. Toate negocierile se purtau doar prin intermediul lui Harabagiu. După, l-a propus pe Boca. Întâlnirea care a urmat a fost între toți trei: eu, Florin Boca și Harabagiu. Ne-am întâlnit la pizzeria Alila, de lângă casa lui Harabagiu. Nu se poate spune că a fost o negociere reală, deoarece argumentele mele erau foarte simplu combătute de către ei: mie nu-mi dau voie să construiesc. În cele din urmă, am acceptat să vând. Dar, am vândut cu cel puțin 100.000 de euro sub prețul pieții.”
Povestea blocului Boca – Harabagiu
Achiziția imobiliară a fost făcută prin firma Areal Construct Investement SRL, care la acea vreme îl avea asociat pe Aurel Huțanu, cumătru al lui Florin Boca. În schimb, acesta din urmă era administratorul de facto al societății pe care o controla printr-o procură notarială. Boca semna în numele societății atât la bancă cât și la notariat.
După ce a Boca a intrat pe fir, în locul unei clădiri cu parter și un etaj este autorizat ditamai blocul. Areal Construct Invest SRL a primit autorizația pentru ridicarea unui bloc cu subsol și două etaje pe strada Romană în mai 2018. Documentul a fost emis în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) vechi de zece ani, dar care fusese realizat pentru un teren situat în celălalt capăt al orașului, pe strada Vasile Lupu, în Tătărași.
La distanță de un an de zile, în iulie 2019, este emisă o nouă autorizație de construire pentru același imobil prin care se aprobă suplimentarea construcției cu încă un etaj, ajungându-se astfel în situația ca între case să răsară ditamai blocul cu cinci niveluri (subsol, parter și 3 etaje).
În prezent apartamentele din acest bloc se închiriază cu 320 de euro pe lună.