Ofițer anticorupție, inculpat într-un dosar al DNA. Declarații luate sub presiune împotriva directorului APIA

Ofițerul DGA Cătălin Țibulcă are calitatea de inculpat într-un dosar al DNA @ Acuzațiile aduse acestuia privesc acțiunile întreprinse de acesta împotriva directorului Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, Segiu Jităreanu, inclusiv determinarea prin presiune a unor martori să ofere declarații incriminatorii @ La începutul acestui an, Țibulcă a depus cerere de pensionare după ce a aflat acuzațiile @ La sfârșitul lunii februarie, Cătălin Țibulcă declara pentru 7IAȘI că pensionarea nu are nicio legătură cu dosarul penal în care este anchetat: „Decizia de pensionare se bazează, în exclusivitate, pe considerente de ordin personal, în principal pe cele de sănătate și rațiuni financiare” @ În urmă cu aproximativ trei ani, DNA a clasat un alt dosar care viza scurgeri de informații dinspre Direcția Generală Anticorupție către persoane vizate de cercetări

La sfârșitul lunii trecute, DNA i-a adus la cunoștință fostului ofițer DGA (structură anticorupție de poliției judiciară a Ministerului de Interne), că are calitatea de inculpat într-un dosar penal deschis la începutul acestui an. La mijlocul lunii februarie, acesta fusese pus oficial sub acuzare, având însă calitatea de suspect. Inculparea este etapa care de obicei este premergătoare trimiterii în judecată, adică înaintării dosarului instanței pentru a stabili eventuala vinovăție.

Acțiunea care pare a fi o încercare a sistemului anticorupție de a face curățenie în propria curte a fost demarată după ce procurorii au primit suficiente informații cu privire la modul în care ofițerul DGA Cătălin Țibulcă obișnuia să obține declarații și chiar denunțuri.

Sergiu Jitareanu

Conform unor surse judiciare, acesta este acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi smuls prin constrângere declarații de la mai mulți angajați ai APIA Iași împotriva directorului instituției, Sergiu Jităreanu. Conform acelorași surse, la dosarul DNA există trei declarații care îl incriminează pe Țibulcă.

 

Demersurile ofițerului DGA ar fi fost făcute pe fondul relației de prietenie pe care acesta o are cu un fermier din zona Tătăruși, Vasile Giurgiuveanu, care la rândul său a formulat mai multe denunțuri împotriva șefilor APIA Iași din cauza modului în care instituția gestiona alocarea subvențiilor în agricultură.

A depus brusc cerere de pensionare

La scurt timp după ce procurorii DNA au conturat acuzațiile și i le-au adus la cunoștință lui Cătălin Țibulcă, atribuindu-i acestuia calitatea de suspect, ofițerul DGA a depus cerere de pensionare. În numai câteva zile, dosarul acestuia a fost aprobat, salvând astfel instituția de problemele de imagine provocate de un dosar penal cu asemenea acuzații.

La sfârșitul lunii februarie, după ce, procedural, procurorul l-a informat pe Țibulcă cu privire la calitatea pe care o are în dosar, 7IAȘI a i-a solicitat acestuia un punct de vedere. În același timp o cerere oficială a fost adresată biroului de presă al Direcției Naționale Anticorupție, care la acel moment a răspuns că nu poate oferi informații, având în vedere stadiul în care se aflau cercetările.

Pe de altă parte, fostul ofițer DGA a răspuns printr-un mesaj și a susținut că decizia de a se pensiona nu a fost legată de vreo eventuală anchetă ce îl viza.

„Decizia de pensionare se bazează, în exclusivitate, pe considerente de ordin personal, în principal pe cele de sănătate și rațiuni financiare. Dacă s-ar fi acordat majorările salariale, legale, în anii 2021 și 2022, eram rezervist de cel puțin un an. Vă doresc să aveți o zi frumoasă!”, se arată în mesajul trimis de către Cătălin Țibulcă.

Scurgeri de informații din dosare la DGA

În 2020, 7IAȘI publica documente care arătau cum a reușit șeful DGA Iași să scape basma curată dintr-un dosar în care erau cercetate „scurgeri de informații” din anchetele DNA.

Gabriel Coman – sef DGA

7IAȘI scria la acea vreme că un șef de Poliție din Iași a fost avertizat cu privire la faptul că este subiectul unor cercetări ale Direcției Generale Anticorupție. Sursa scurgerilor de informații ar fi fost chiar șeful DGA, comisarul șef Gabriel Coman. Aceste informații apar într-un dosar penal instrumentat de către DNA Iași în care au fost realizate înregistrări și au fost folosiți „colaboratori cu identitate reală”, racolați din rândul colegilor și apropiaților persoanelor vizate de către anchetă. Faptele cercetate: „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

Denunțul în acest dosar a fost făcut de către Mario Daniel Dracinschi, ofițer care lucra la „filaje” la Brigada de Operațiuni Speciale, din cadrul IPJ Iași. Acesta a reclamat faptul că a fost abordat de către o persoană care i-a cerut să-l avertizeze pe colegul său Ciprian Popa, șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu privire la faptul că „este lucrat de DGA”

„(…) numitul COMAN GABRIEL, beneficiind de poziția sa de șef al Serviciului Județean Anticorupție Iași, fără o anume motivație aparentă, ar fi relatat celor doi interlocutori, faptul că și martorul POPA CIPRIAN „se află în atenția organelor de anchetă în legătură cu relațiile sale cu niște firme de artificii””, se arată într-o ordonanță întocmită de procurorul Cristina Chiriac de la DNA Iași.

Cu toate acestea, deoarece tehnica de înregistrare nu a putut fi folosită, șeful DGA Iași a scăpat de acuzații, cauza fiind clasată.

„Din materialul probator administrat, în prezenta cauză a rezultat, în mod cert, faptul că la data de 26.04.2017 a avut loc întâlnirea dintre martorul ANDRONACHI CONSTANTIN și numitul COMAN GABRIEL, însă dat fiind contextul situațional prezentat, în lipsa unui probatoriu suplimentar care să certifice mai presus de orice dubiu suplimentar furnizarea/divulgarea/folosirea unor informații nedestinate publicității, la data amintită, în ceea ce îl privește pe COMAN GABRIEL, urmează a se dispune clasarea cauzei cu privire la infracțiunea „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, a consemnat procurorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here