Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor a luat în vizor una dintre cele mai mari multinaționale din Iași. Suspiciuni de fraudă la Phinia

O societate din cadrul grupului de firme Phinia Delphi Romania a fost amendată de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Inspectorii au descins la sediul societății care doar gestionează clădirea din Miroslava unde lucrează angajații Phinia, având suspiciuni de fraude fiscale. Cum reprezentanții societății nu au pus la dispoziție toate documentele solicitate, Oficiul de Combatere a Spălării Banilor a aplicat o amendă de 55.000 lei. Firma mamă are în Iași peste 1.600 de angajați, în vreme ce societatea amendată nu are nicio persoană trecută pe statul de plată.  

O societate afiliată grupului de firme Phinia fost sancționată de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) cu o amendă de 55.000 lei pentru că nu a pus la dispoziție toate documentele solicitate de către această instituție în urma unui control.

D2 Industrial Development and Production SRL, care are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară, este o societate din siajul Phinia, unul din marii angajatori privați din Iași. Societatea D2 Industrial Development and Production a făcut obiectul unei verificări a Oficiului, verificare care s-a lăsat în cele din urmă cu mai multe sancțiuni.

„În fapt, în perioada 17-18.07.2024, a fost desfășurată de către reprezentanții O.N.P.C.S.B. o acțiune de control în vederea verificării, prin sondaj, pentru perioada 01.01.2023- 30.06.2024, a modului de respectare a dispozițiilor unor acte normative”, arată organele de control.

Plângere în instanță împotriva Oficiului de Combatere a Spălării Banilor

Firma D2 Industrial Development and Production SRL a atacat în instanță sancțiunea primită solicitând anularea acesteia, dar și a măsurilor de remediere impuse de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Firma solicită cel mult înlocuirea amenzii cu avertismentul. Phinia este o societate cu capital american aflată în comuna Miroslava. Firma este pe locul doi în județul Iași ca număr de angajați în sectorul privat, având 1.601 angajați, cponform ultimului bilanț. Doar Amazon Develompment Center stă mai bine în privința numărului de angajați, cu 3.770 de persoane. Phinia Delphi România se află printre liderii din județul Iași în ceea ce privește profitul, cu peste 65.000.000 lei pe 2023. D2 Industrial Development este societatea care administrează bunurile din contul Phinia. Nu are angajați, însă are un profit uriaș. În cursul anului trecut, această firmă a fost controlată de stat și sancționată pentru abateri de la lege.

Decizia i-a nemulțumit pe administratori, care au contestat sancțiunea. Aceștia au menționat că pus la dospoziția inspectorilor de la Oficiu a unui set de 15 documente, printre care registrul de control, balanța de verificare, procedurile interne, beneficiari, raportarea tranzacțiilor, dar și contractul de închiriere între D2 Indistrial Development and Production SRL și Delphi Diesel Systems Romania SRL (actuala Phinia), precum și concesiunea de la Primăria Miroslava pe spațiul din localitate.

Ce spune Oficiul Național de Combatere a Spălării Banilor?

Inspectorii ONPCSB au arătat că D2 Industrial Development SRL nu a îndeplinit mai multe obligații și de aceea a fost sancționată. Conform inspectorilor firma trăiește de pe urma punerii la dispoziție a unui sediu social pentru Phinia.

„Sursa de venituri pentru D2 Industrial Development and Production SRL o reprezintă veniturile din închirierea bunurilor proprii către Phinia Delphi Romania SRL. Clădirea este 100 la sută închiriată de către Phinia Delphi Romania SRL. Ambele companii fac parte din grupul Phinia Inc”, arată Oficiul de Combatere a Spălării Banilor.

Contract de peste 3.200.000 euro pe an

La mijloc au fost detalii privind folosirea conturilor deținute în România de societăți rezidente cu acționari nerezidenți. Practic, cum firma din România este deținută de un cetățean american, inspectorii au cerut acte care să arate proveniența banilor. D2 Development are ca asociat unic pe Phinia Delphi Romania SRL și nu deține titluri de participare la alte societăți. Clădirea din Miroslava este închiriată de Phinia, de la D2 Development. În documente se arată că prețul contractului de închiriere este de peste 3.200.000 euro anual plus TVA.

„Faptul de a închiria clădirile necesare desfășurării activităților de producție către asociatul unc al subscrisei, deci nu unui/unor terți- Phinia Delphi Romania SRL, nu reprezintă premisele necesare pentru a stabili astfel că subscrisa desfășoară activități comerciale, în calitate de profesionist, de punere la dispoziție a unui sediu social, punct de lucru, unei adrese comerciale, poștale, ori administrative sau orice alt serviciu similar acestora”, se apară reprezentanții firmei.

Amendă de 25.000 lei pentru că administratorul a împuternicit altă persoană

Una dintre sancțiuni a fost legată de persoana care să se ocupe de societate. În acte, firma este administrată de Todd Larry Anderson. Acesta l-a împuternicit pe un anume Dan Ralph Tețu să reprezinte societatea, lucru pe care O.N.P.C.S.B. l-a considerat a nu fi în regulă. În aceste condiții D2 Industrial s-a ales cu o amendă de 25.000 lei. Entitatea a încălcat prevederile art 23, al 1. Din Legea 129/2019 și art 5 din norme, nerespectând obligația de a desemna una sau mai multe persoane care au responsabilități în aplicarea Legii 129/2019, cu precizarea naturii și limitelor responsabilităților încredințate, cu aprobarea conducerii entității, documente care se păstrează la sediul entității, fapta constituind contravenție, arată reprezentanții Oficiului.

Amendă de 5.000 lei pentru că nu a trimis la timp documentele contabile

Firma a mai fost sancționată cu 5.000 lei amendă pentru că deși a fost notificată să trimită la timp documentele contabile, nu a făcut acest lucru.  Practic, D2 Industrial trebuia să notifice Oficiul, conform Legii 129/2019 despre tranzacțiile efectuate. Articolul incriminat arată că agenții și dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci când acționează în calitate de intermediari în inchirierea de bunuri imobile, dar numai în ceea ce privește tranzacțiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult”, intră ca entitate raportoare.

Nu a demonstrat că poate reduce riscul de spălare a banilor! Amendă de 25.000 lei

Alți 25.000 lei amendă au mai fost dați pentru că nu a pus la dispoziția echipei de control documente pentru perioada verificată (1 ianuarie 2023- 30 iunie 2024), prin care sunt stabilite politici și norme interne mecanisme de control intern și proceduri administrative a riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, corespunzător naturii și volumului activității desfășurate. Firma nu a prezentat documentele prin care arăta cum se protejează de fraude, cum instruiește proprii angajați, cum evaluează riscurile, etc.

„Prin urmare, s-a constatat că în perioada verificată entitatea nu a îndeplinit obligația prevăzută la art 24, al.1 din legea 129/2019, faptă ce constituie contravenție, motiv pentru care a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 25.000 lei”, mai arată inspectorii de la Oficiu.

Conform notei interne, D2 Development a avut active, în 2023, de peste 202.000.000 lei, o cifră de afaceri de peste 17.600.000 lei, la 0 angajați înregistrați oficial. Veniturile firmei au fost de peste 17.600.000 lei, bani din servicii prestate și venituri din redevențe, locații de gestiune și chirii.

„Entitatea verificată nu a prezentat echipei de control poloitici, proceduri și instruiri la novel de grup, inclusiv politici de protecție a datelor și politici și proceduri privind schimbul de informații în cadrul grupului în scopul spălării banilor și a finanțării terorismului, pe care le aplică și la nivelul sucursalelor, agenților, distribuitorilor și filialelor deținute în proporție majoritată din stalele membre și din țările terțe”

Oficiul de Combatere a Spălarii Banilor: „Sancțiunea este minimul prevăzut de lege”

Oficialii statului arată că sancțiunea a fost aplicată în raport cu gravitatea faptelor. „Este important să subliniem că, în aplicarea sancțiunii, agenții contatatori au avut în vedere circumstanțele atenuante și faptul că cuantumul amenzii aplicate este minimul prevăzut de lege. Astfel, s-a luat în considerare întreaga situație a entității în individualizarea sancțiunii, iar aplicarea unui avertisment nu s-a justificat în raport cu starea de fapt constatată”.

Ce spun cei de la Phinia?

Reprezentanții firmei se apară și susțin că inspectorii de la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor nu au dreptate. „Procesul verbal este nul ca urmare a faptului că acțiunea de control a fost nejustificată. Vă rugăm să observați lipsa indicatorilor setați ca relevanți de însuți organul de control și a contextului pentru existența suspiciunii de săvîrșire a infracțiunii de splălare a banilor și finanțării terorismului”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here