O ucraineancă refugiată în România a răbufnit: ”N-am venit în țara voastră pentru o viață mai bună”

Valeria Melnicenko, una dintre persoanele din Ucraina refugiate în România de la startul războiului, a oferit declarații tăioase referitoare la viața în țara noastră.

Conform libertatea.ro, Valeria Melnicenko este din Oleșki, cea mai inundată localitate din stânga Niprului, zona regiunii Herson, astăzi sub ape după distrugerea barajului din Nova Kahovka.

Valeria Melnicenko este nemulțumită de noul program guvernamental de sprijin al refugiaților, care ar fi un pas înapoi față de cel precedent.

„Avem nevoie de fel de fel de adeverințe, de acte, de conturi deschise la bancă, de dovezi fără nicio logică. Eu și alte persoane ca mine nu putem beneficia de programul de sprijin pentru că avem copii de doi ani. Dacă copilul avea trei ani, era altă poveste. Paradoxuri birocratice în România”, a declarat ucraineanca refugiată la Suceava.

„Toate grădinițele mi-au spus că îmi iau copilul când va împlini trei ani. O singură grădiniță privată mi-a cerut 200 de euro pe lună. De unde să plătesc 200 de euro, dacă eu depun aceste documente pentru a primi de la stat vreo 550 din care să mai achit chiria? Un cerc vicios. Am noroc cu rudele mele, care îmi trimit bani la Suceava”, a mai spus ea.

„Sunt multe dificultăți birocratice. M-am înregistrat singură, fără copil, dar când și dacă voi primi vreun ajutor financiar nu știu. Între timp s-a scumpit și chiria”, a precizat Valeria.

„Noi vrem acasă. Nu am venit în țara voastră pentru a căuta o viață mai bună, ci pentru că orașele noastre sunt bombardate sau au ajuns sub apă. Aș pleca mâine acasă, în țara unde mă simt bine, dar unde să plec? Asta e problema”, a completat ea.

 

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua. Femeia aceasta are dreptate. Toti ucrainenii cu care am vorbit ar vrea sa se intoarca si azi acasa daca s-ar simti in siguranta acolo. Nu si nu are legatura cu tara noastra aceasta optiune, ci cu faptul ca ei nu sunt emigranti (oameni decisi sa plece sa locuiasca in alta tara) ci oameni care au ajuns aici din teama sau grija pentru cei apropiati.
    Noul program 50/20 este cu multe hibe. Da, lunar trebuie sa depuna documente, dupa ce lunar au scos adeverinte de la AJOFN, scoli, medici…etc- in functie de situatia fiecaruia. E greu pentru ei. E greu si pentru noi cei ce lucram cu ei.
    Pentru parintii cu copii intre 2-3 ani e insa o situatie speciala: programul ii obliga ca TOTI membrii familiei intre 18-65 de ani – in primele 4 luni de program sa prezinte adeverinta de la AJOFM ca sunt in baza de date in cautarea unui loc de munca si adeverita ca TOTI copiii intre 2 si 18 ani sunt in programe educationale in Romania. In urmatoarele 4 luni de program conditiile sunt ca TOTI adulții intre 18-65 ani sa lucreze si TOTi copiii 2-18 ani sa frecventeze programe educationale in Romania.
    Sunt cateva aspecte de mentionat:
    1. e posibil sa te inscrii ca fiind in cautarea unui loc de munca dar e mai greu sa te angajezi daca nu stii limba romana (putini stiu la nivelul care sa le permite sa lucreze). Sa nu uitam ca ucrainenii au inclusiv alfabet diferit de al nostru si intrarea in acest program impune aceleasi reguli si pentru ucraineanul venit de 1 an si pentru cel venit de 3 zile in Romania.
    2. daca la scoala se pot inscrie ca audienti (un statut ce permite copilului sa stea in clasa dar nu i s epun note si nu e considerat inscris in nul acela de invatamant) cu copiii de cresa/gradinita e foarte complicat. Lsa Iasi sunt peste 240 de cereri de la romani care sunt in asteptare pentru inscrierea la cresa. Nu sunt locuri pentru romani. Evident ca niic pentru ucraineni. Prin urmare, e o conditie imposibila. Consecinta e ca intreaga familie in care e un copil neinscris la program educational pierde banii. Nu conteaza ca toate celelalte conditii sunt indeplinite. Si la gradinita sunt situatii de lipsa de locuri.
    In plus programul este pentru 8 luni CONSECUTIVE. Adica daca pierzi o luna, Pa. Iesi din program si nu stie nimeni (nu scrie niciunde) cum poti sa reintri. Prin urmare nu vei reintra. Si daca primaria iti respinge cererea in mod gresit, nu pot sa reintri in program daca demonstrezi ca a fost o greseala.
    Prin urmare, Romania a impus conditii imposibil de indeplinit si in aceste conditii, multi ucraineni au piedut suportul pentru cazare si masa.
    Inca ceva: banii care s-ar da (inca nu au primit deloc, niciun ban, desi programul a inceput din mai) sunt din rezerva bugetara, in limitele acestei si apoi se face cerere de decont la UE si se recupereaza banii.
    Aceasta e informatia pe care e corect sa o stie cei ce au comentat sau doar citesc articolul.
    In rest, fiecare e liber sa gandeasca ce vrea, cat timp ramane liber si sunt gandurile sale, nu urmarea manipularii pe care poate nici nu a observat-o sau poate ca o promoveaza intentionat. Fiecare dintre comentatori stie pentru el insusi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here