O tânără suceveancă a fost desemnată ”Studentul Român al Anului din America de Nord”

Carla Baricz, o tânără suceveancă, se află printre câştigătorii ediţiei din acest an a Galei pentru Excelenţă Academică în Străinătate, aceasta fiind distinsă cu premiul ”Studentul Român al Anului din America de Nord”, nivel postuniversitar.

Carla a obţinut licenţa la Columbia University (New York City, SUA), iar studiile postuniversitare le-a urmat la Yale University (New Haven, SUA), una dintre cele mai prestigioase zece instituţii de învăţământ ale lumii. În prezent este doctorandă tot la Yale University.

Premiile pentru Excelenţă Academică în Străinătate sunt acordate anual, competiţia având drept scop recunoaşterea meritelor studenţilor români care studiază şi se remarcă în cadrul celor mai reputate universităţi de la nivel internaţional.

Concursul a luat în calcul rezultatele din anul academic 2013-2014. Premierea tinerilor a avut loc joi, 8 ianuarie, la Palatul Parlamentului.

 Pasiunea vieţii sale este literatura

Carla Baricz a fost unul dintre cei cinci finalişti ai categoriei „Studentul Român al Anului din America de Nord”, nivel postuniversitar.

Carla a plecat în Statele Unite ale Americii la vârsta de 10 ani, copilărind în Connecticut și Florida, unde a terminat școala gimnazială și liceul.

A început studiile universitare la Case Western Reserve University (Cleveland, SUA) în programul prestigios oferit cu sprijinul Cleveland Clinic. Aici a dobândit o bursă integrală la medicină. Pentru că pasiunea vieții sale este literatura, a aplicat pentru transfer după primul an. A obținut licența în Limba și Literatura Engleză și în Literatura Comparată, la Columbia University (New York City, SUA), unde a avut o bursă integrală de merit. A urmat studii postuniversitare la Yale University (New Haven), unde a obținut masteratul și M.Phil-ul (Master in Philosophy) în Limba și Literatura Engleză și s-a specializat în Studii Renascentiste. În prezent îşi compune teza de doctorat – “Playing Parts: Early Modern Two-Part and Sequel Plays, 1490-1690” – la aceeași universitate.

 Preşedintele României a fost prezent la festivitatea de joi

La evenimentul de joi au participat personalităţi din mediile academic, cultural, public şi privat, precum şi Klaus Iohannis – preşedintele României, Raed Arafat – secretar de stat, Sorin Cîmpeanu – ministrul Educaţiei, Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe, Gabriela Szabo – ministrul Tineretului şi Sportului.

Preşedintele Klaus Iohannisa transmis:„Este momentul să descoperim reperele şi modelele, să le scoatem la lumină şi să le respectăm (…). Nu întâmplător am spus că este nevoie de reformarea educaţiei şi a sănătăţii, românii plecaţi în străinătate vor veni înapoi când vor găsi condiţii comparabile cu cele din Occident – un sistem de sănătate corect şi eficient şi un sistem de educaţie care să-i pregătească bine pe copii. România are nevoie de o strategie adevărată de promovare – o misiune şi un complex de acţiuni care să definească cine suntem în lume ca naţiune şi ca stat. Voi, prin ceea ce faceţi, sunteţi deja ambasadorii României, lucru pentru care vă mulţumesc.”

Juriul care a desemnat cei mai buni studenţi români din străinătate, din anul academic 2013-2014, a fost format din scriitorul Norman Manea, Ionel Haiduc – preşedinte al Academiei Române (2006-2014), academicianul Ionel Valentin Vlad, Florin Păun – director adjunct al Oficiului Naţional de Studii şi Cercetări Aerospaţiale al Franţei, Laurenţiu Damian – președintele Uniunii Cineaștilor Români şi Bogdan Miron – medic.

 În 2014, suceveanca Andra Buta a fost desemnată „Studentul Român Erasmus al Anului”

Andra Maria Buta a primit, în ianuarie 2014, premiul „Studentul Român Erasmus al Anului”. Andra este absolventă a Colegiului „Petru Rareş”, iar în anul universitar 2012-2013 a beneficiat de o bursă Erasmus în Franța, la Institut Régional du Travail Social Poitou Charentes Poitiers.

A urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, fiind admisă ulterior la masteratele „Dreptul afacerilor” (Facultatea de Drept) şi „Probaţiune şi mediere în spaţiul justiţiei” (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială) din cadrul aceleiaşi universităţi.

 

 

 

Sursa: monitorul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here