O refugiată din Ucraina, antrenoare de aerobic pentru femeile dintr-o comună din judeţul Bistriţa-Năsăud

Povestea familiei de ucraineni refugiaţi, în urmă cu şase luni, în comuna Măgura Ilvei din judeţul Bistriţa-Năsăud, după ce războiul din ţara vecină i-a lăsat fără casă, cunoaşte la început de primăvară un nou episod: mama, Svetlana Tuchalina, s-a decis să ofere locuitorilor din comuna bistriţeană ore de aerobic, fitnessul fiind una dintre pasiunile sale. 

 

Svetlana, de meserie psiholog, a anunţat sâmbătă, printr-o postare în limba română pe contul său de facebook, că va deschide o ‘grupă de sănătate’, a cărei antrenoare va fi chiar ea. ‘Scumpii mei prieteni români! Pentru voi, în Măgura Ilvei, se deschide grupa de sănătate (dansul aerobic). Vă aştept în fiecare zi de la ora 18,00. Antrenoarea sunt eu’, a scris Svetlana, care în iulie împlineşte 40 ani.

 

Exerciţiile de aerobic vor avea loc în sala de fitness din localitate, amenajată într-o clădire în care funcţionează şi un after school, iar activitatea se desfăşoară cu acordul primăriei din Măgura Ilvei. Primarul comunei, Valer Avram, a declarat pentru Agerpres că Svetlana Tuchalina îşi va începe activitatea de antrenor de la 1 martie şi că deja are o grupă formată din 20 femei interesate să facă sport, inclusiv femei însărcinate.

 

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi membri ai familiei Tuchalin, Andrej, capul acesteia, şi fiul cel mare aşteaptă în continuare terminarea formalităţilor pentru obţinerea permiselor de muncă, iar ceilalţi copii, mai mici, învaţă limba română şi asistă la orele desfăşurate în şcoala din localitate, pentru a se putea integra cât mai repede.

 

La începutul lunii septembrie a anului trecut, familia Tuchalin, formată din Andrej, Svetlana şi şase dintre cei şapte copii au lor, a ajuns în comuna Măgura Ilvei din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde, prin intermediul unei fundaţii, i s-a pus la dispoziţie o casă. Familia este originară din zona Luhansk din Ucraina, afectată de conflicte armate, iar locuinţa lor fusese distrusă de bombardamente. În aceeaşi casă din Măgura Ilvei locuieşte, în prezent, şi o altă familie de refugiaţi din Ucraina, formată dintr-o mamă cu cinci copii. 

 

 

(Sursa: voceatransilvaniei.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here