O putere mondială umple visteria lui Putin: Afaceri cu Rusia cât Germania, Italia, Țările de Țos și Turcia la un loc

O putere mondială continuă să-și extindă dependența de energia Rusiei, iar achizițiile sale de produse petroliere, gaze naturale și cărbune au crescut cu 75% de la începutul războiului declanșat de Putin în Ucraina. Astfel, China a plătit din martie și până în iulie 2022 Moscovei nu mai puțin de 35 de miliarde de dolari, comparativ cu 20 de miliarde de dolari, în aceeașți perioadă a anului trecut, potrivit Bloomberg.

Aceeași sumă de 35 de miliarde de dolari au cheltuit-o Germania (12,7), Italia (8,2), Țările de Jos (7,2) și Turcia (7,2) pentru importurile de combustibili fosili (țiței, produse petroliere rafinate și gaze naturale) din Rusia, în primele 100 de zile ale războiului din Ucraina, potrivit Bloomberg.

Numai în luna iulie 2022, cheltuielile Chinei pentru energia din Rusia au urcat la 7,2 miliarde de dolari, în creștere de la 4,7 miliarde de dolari în iulie 2021, o mărire cu 53%. Saltul este atribuit creșeterii volumelor de resurse rusești importate de China, uneori la tarife reduse, cât și a creșterii globale a prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina.

Potrivit datelor vamale din China pentru perioada martie-iulie 2022, Rusia a depășit Indonezia ca principal furnizor de cărbune al Chinei, cu o creștere de 14% față de anul trecut, până la un volum record de 7,4 milioane de tone.

Exporturile de gaze naturale lichefiate ale Rusiei în China au fost cu 20% mai mari decât în iulie 2021, deși au scăzut la aproximtiv 410.000 de tone comparativ cu iunie 2022.

Importurile de țiței ale chinei din Rusia au crescut cu 8% față de anul trecut, în ciuda scăderii la 7,15 milioane de tone față de iunie 2022.

China a cumpărat, de asemenea, mai mult aluminiu, paladiu și cereale din Rusia, volumele înregistrând creșteri de la 16% la 52%. Importurile de cupru și nichel au scăzut cu 20%, resepctiv 10%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here