O nouă amânare în dosarul de corupție al rectorului Vasile Astărăstoae. Judecătoarea a fost recuzată

Dosarul de corupţie al şefului medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a ajuns într-un nou punct mort după ce judecătoare de şedinţă a fost recuzată pe motiv că rudele sale şi-au făcut rezidenţiatul cu prorectorul de la UMF Iaşi. În ultimii trei ani, cel mai mare dosar de corupţie din mediul academic român a fost plimbat printre instanţe, arată „Adevărul”.

 

Schimbare de judecător în dosarul de corupţie de la Tribunalul Suceava în care mai mulţi şefi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” sunt inculpaţi.

 

Judecătoarea căreia îi fusese repartizat dosarul, Diana Cristina Puha, a fost recuzată după ce unul dintre inculpaţi, dar şi universitatea ieşeană, a invocat că ar putea să nu fie obiectivă din cauza unor legături pe care rudele sale le-au avut în trecut cu UMF Iaşi. Cererea de recuzare a judecătoarei Puha a fost formulată de prorectorul Dragoş Pieptu, aceasta fiind admisă de reprezentanţii Tribunalului Suceava.

 

„Stabileşte că doamna judecător Puha Diana Cristina care prezidează completul de judecată C2F nu va mai lua parte la judecarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 1132/45/2011* aflat pe rolul Tribunalului Suceava. În baza art. 68 alin. 6 Cod procedură penală menţine actele îndeplinite până în acest moment de doamna judecător Puha Diana Cristina în prezentul dosar”, au precizat judecătorii suceveni, citați de „Adevărul”. În prealabil, judecătoarea a înaintat şi ea o cerere de abţinere însă aceasta, din motive necunoscute, a fost respinsă.

 

Dosarul de corupţie de la UMF a fost înaintat în instanţă în 2011, fiind înregistrat iniţial la Curtea de Apel Suceava. După o serie de amânări succesive, judecătorii de acolo au dispus restituirea cauzei la procuror. Alte câteva luni s-au pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României unde magistraţii au stabilit că decizia omologilor de la suceava este netemeinică şi au trimis dosarul înapoi, spre judecare.

 

La Curtea de Apel Suceava a urmat apoi o declinare de competenţă, dosarul ajungând la finele anului trecut la Tribunalul Suceava şi fiind repartizat judecătoarei Cristina Puha. Un nou judecător de şedinţă va fi stabilit până la mijlocul lunii februarie, atunci când va avea loc următorul termen. Printre inculpaţii din acest dosar se numără, pe lângă Dragoş Pieptu şi rectorul Vasile Astărăstoae, sau directorii Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu.

 

Citește și Astărăstoae RĂMÂNE ÎN FUNCȚIE. Un singur cuvânt îl poate menține pe rectorul UMF Iași în funcție, după acuzațiile de conflict de interese și incompatibilitate

 

În calitate de rector al UMF Iaşi, medicul a fost trimis în judecată în 2011, de către DNA, într-un dosar în care a fost acuzat, împreună cu alţi directori din cadrul universităţii, că ar fi trucat o licitaţie privind un contract finanţat cu peste 6 milioane de lei din bani europeni. Acesta avea ca obiect implementarea unei platforme educaţionale e-leaning. Cei doi directori subordonaţi lui Astărăstoae, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, au fost arestaţi pentru o perioadă.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here