„Este într-adevăr excepţional că cineva care a condus atât de mult timp ţara şi-a recunoscut înfrângerea“, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Alieu Momar Njie, care a tot amânat anunţarea rezultatelor.
Într-un final, rezultatele au fost anunţate abia după ce Yahya Jammeh, care a făcut din Gambia cea mai izolată ţară din Africa – cu acces limitat la internet şi întreruptă de comunicaţiile internaţionale -, şi-a recunoscut înfrângerea, cu toate că rivalii săi politici erau deja resemnaţi şi nu se mai aşteptau la nicio surpriză.
Jammeh, care a preluat puterea pe cale armată în 1994, a fost ales preşedinte în 1996 şi reales din cinci în cinci ani de atunci, a mai spus că nu va contesta alegerile, întrucât nu aveau cum să fie fraudate. Înfrângerea sa este total surprinzătoare, ţinând cont de manifestaţiile gigant cu care era întâmpinată fiecare apariţie a sa.
Televiziunea de stat a anunţat că Yahya Jammeh va susţine o conferinţă de presă, fapt inedit, pentru a-l felicita pe preşedintele ales Adama Barrow.
Preşedintele ales al Gambiei Adama Barrow FOTO AFP
Odată cu înfrângerea lui Jammeh, gambienii au primit şi alte două veşti bune. Ei vor putea să acceseze internetul şi să sune din nou în străinătate, potrivit unui ordin dat vineri.
Trei candidaţi au participat la alegerile prezidenţiale din Gambia, toţi fiind născuţi 1965, anul declarării independenţei acestei ţări din vestul Africii faţă de Imperiul Britanic. Diferenţa dintre preşedintele ales şi autocratul învins este de aproximativ 7%, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorală a Gambiei.
Yahya Jammeh a fost deseori contestat pentru stilul său autoritar, fiind acuzat de reprimarea libertăţii de exprimare, reducerea la tăcere a opoziţiei şi încălcarea drepturilor omului.