O golănie pe bani publici: apartamente sociale la Ciurea mai scumpe decât în Iași, la dezvoltatori

@ Primăria Comunei Ciurea construiește apartamente sociale cu 1.000 de euro/mp, la costuri care depășesc pe cele ale dezvoltatorilor imobiliari @ Spre deosebire de proiectele din mediul privat în care prețul final de vânzare include și costurile cu achiziția terenului, în cazul de față terenul nu a costat niciun leu, deoarece aparține Primăriei Ciurea @ S-a ajuns în acestă situație din cauza constructorului, firma Con Ted Construct, și a primarului din Ciurea, Cătălin Lupu, care au jonglat cu legea și cu banii publici @ Proiectul prevedea construirea a patru blocuri sociale în regim P+2 cu 48 de apartamente @ Licitația din noiembrie 2019, organizată pentru proiectare și execuție, a avut un singur participant: firma controlată de Cornel Brânză, care a ofertat un preț de 8.764.370 lei fără TVA @ În final s-a ajuns în situația ca Primăria Ciurea să plătească cu aproape 50% mai mult decât suma ofertată în cadrul licitației publice @ După două luni de la semnarea contractului, Primăria Ciurea a majorat valoarea contractului cu 11% @ Ulterior, Primăria Ciurea și Con Ted au decis să schimbe soluția tehnică și au stabilit de comun acord să construiască un singur bloc și nu patru, așa cum perevedea proiectul inițial @ Alți bani, altă distracție! @ Deoarece a fost schimbată soluția tehnică, au crescut și costurile de execuție @ Pe cale de consecință, Primăria Ciurea reziliază contractul inițial și organizează o nouă licitație pe 19 ianuarie 2021@ Surpiză, aceeași firmă câștigă licitația: Con Ted @ Astfel, proiectarea și execuția celor 48 de apartamente din Hlincea a ajuns să coste Primăria Ciurea 12.336.051 lei fără TVA față de 8,7 milioane lei cât era estimat inițial, o creștere de 41% a costurilor

Locuințele sociale construite de Primăria Ciurea în satul Hlincea ajung la prețuri similare cu cele din centrul Iașului. În timp ce dezvoltatorii imobiliari fac profit chiar și atunci când vând cu 1.000 euro/mp, la Ciurea doar costul construcției fără teren ajunge la această sumă. Cum e posibil acest lucru? Când funcționarii Primăriei sunt pe aceeași mână cu constructorul, realitatea întrece imaginația. Omul de afaceri Cornel Brânză a reușit să „convingă” Primăria Ciurea să-i plătească cu aproape 50% mai mult decât suma ofertată în cadrul unei licitații publice. Societatea Con Ted Construct a câștigat un contract pentru construirea a 48 de locuințe sociale în satul Hlincea.

Beneficiind de complicitatea primarului Cătălin Lupu, constructorul a schimbat amplasamentul blocurilor și soluția tehnică a proiectului. Apoi s-a apucat de construit fără a prezenta oferta financiară aferentă noului proiect. După ce lucrările au avansat, a pus Primăria în fața faptului împlinit: costul blocului a crescut cu 4 milioane de lei fără TVA față de valoarea inițială a contractului.

Prima tentativă: au majorat contractul imediat după licitație

În iulie 2019, Primăria Ciurea lansează procedura simplificată de achiziție pentru obiectivul ”proiectare și execuție lucrări pentru realizarea de locuințe sociale în satul Hlincea” cu o valoare estimată de 9.129.553 lei fără TVA. La procedură s-a prezentat un singură societate, SC Con Ted Company SRL,  a cărei ofertă a fost de 8.764.370 lei fără TVA. Pe 8 noiembrie 2019 a fost semnat contractul de lucrări nr. 14357 prin care firma Con Ted se obliga să proiecteze și să construiască patru blocuri cu regim de înălțime P+2 și cu un total de 48 de apartamente. La două luni de la semnarea contractului, chiar dacă firma Con Ted nu începuse lucrările la cele patru blocuri, primarul Cătălin Lupu înaintează Consiliului Local Ciurea un proiect de hotărâre prin care se actualizează devizul de lucrări pentru proiectul de investiții. Astfel, valoarea contractului este majorată cu 11%, respectiv 1 milion de lei fără TVA! Dar de ce să te mulțumești cu 1 milion când poți câștiga de patru ori mai mult?! Astfel, a fost pusă în practică o schemă prin care valoarea contractului a fost majorată cu aproape 50%!

Planul B: au schimbat soluția tehnică și amplasamentul

Un prim pas în toată această construcție șmecherească a fost ca firma Con Ted Construct să susțină că studiul de fezabilitate pe baza căruia s-a făcut oferta este greșit. În prețul contractului fiind inclusă și proiectarea celor patru blocuri, firma lui Brânză a susținut că sunt necesare lucrări de anvergură pentru stabilizarea versantului pe care trebuiau construite imobilele, costuri care nu fuseseră prevăzute în studiul de fezabilitate, deci nici nu fuseseră ofertate. Con Ted a informat Primăria Ciurea că în aceste condiții costul lucărilor va crește cu aproximativ 40%! Însă le-a propus și o alternativă: să schimbe amplasamentul pentru a diminua aceste costuri. Primăria acceptă această soluție și dă undă verde la schimbări în ideea generală că în final nu vor fi nevoiți să plătească cu 40% mai mulți bani decât bugetul inițial.

Pe parcursul elaborării proiectului tehnic, la evaluarea situației din amplasament au rezultat necesare lucrări de anvergură pentru asigurarea stabilității versantului pe amplasamentul proprus inițial, lucrări de stabilitate (piloți, palplanșe, ziduri de sprijin) pe toată lungimea amplasamentului inițial, mai mult de 150 ml de lucrări de consolidare versant. Pentru diminuarea acestor costuri beneficiarul a optat pentru schimbarea amplasamentului și a soluției de realizare a construcțiilor, din patru unități locative distincte la o singură unitate cu două tronsoane cu același număr de apartamente și suprafețe, diminuând astfel lungimea lucrărilor de consolidare.” spune primarul Cătălin Lupu

Primăria complice, primarul joacă în echipa lui Brânză

Având acceptul de a schimba amplasamentul și soluția tehnică, practic Cornel Brânză a avut mână liberă să-și modifice singur valoarea contractului de lucrări! Dar nu de unul singur, ci cu concursul primarului Cătălin Lupu! Și astfel, în cel mai pur stil românesc, soluția mai ieftină a devenit în realitate mult mai scumpă! Vom detalia în cele ce urmează firul evenimentelor pentru a arăta cum au fost complici funcționarii Primăriei Ciurea la toată această golănie. Con Ted a elaborat proiectul tehnic, a obținut toate avizele necesare și autorizația de construire. Dar nu a prezentat devizul financiar construit pe noua soluție tehnică. Schimbarea soluției însemna și modificarea valorii contractului, ceea ce presupunea implicit atât acceptul Consiliului Local cât și a finanțatorului, respectiv Ministerul Dezvoltării. Cu acceptul primarului Lupu, Con Ted a început lucrările deși nu a prezentat devizul financiar. Practic Primăria Ciurea a dat ordin de începere a lucrărilor fără a cunoaște valoarea exactă a acestora! După începerea lucrărilor de consolidare și a fundației blocului, Con Ted prezintă beneficiarului oferta financiară, care, surpriză!, era cu 42% mai mare decât valoarea inițială a contractului! Deci soluția mai ieftină era deja mai scumpă! Cum legea nu permite o astfel de modificare substanțială a valorii contractului, s-a luat decizia încetării contractului în faza de execuție existentă și organizarea unei noi proceduri pentru restul de lucrări de executat. Până în acel moment, Con Ted executase lucrări de stabilitate versant, terasamente și infrastructura blocului până la cota zero a terenului. În bani, totul se traduce în aproape 3,5 milioane de lei fără TVA pentru lucrări și 288.500 lei fără TVA pentru proiectare și asistență tehnică. Pe 5 octombrie este semnat actul adițional privind închiderea contractului.

Mai scump cu 4 milioane de lei

Pe 19 ianuarie 2021, Primăria Ciurea anunță procedura de achiziție pentru execuția restului de lucrări la blocul din Hlincea. Pe 6 aprilie 2021 se semnează noul contract cu aceeași societatea: Con Ted Construct. Valoarea contractului pentru restul de lucrări de excutat: 8.577.381 lei fără TVA. Astfel, proiectarea și execuția celor 48 de apartamente din Hlincea a ajuns să coste Primăria Ciurea 12.336.051 lei fără TVA față de 8,7 milioane lei cât era estimat inițial, o creștere de 41% a costurilor! Iar după spusele primarului Cătălin Lupu, constructorul Con Ted va veni în perioada următoare să solicite actualizarea devizului contractului, ceea ce înseamnă că valoarea totală va depăși cu siguranță 13 milioane de lei fără TVA. De ce s-a ajuns în această situație? Pentru că primarul Cătălin Lupu a reprezentant interesele firmei Con Ted Construct și nu ale instituției pe care o conduce. Dacă primarul nu ar fi permis șmecheria cu schimbarea amplasamentului și ulterior să dea undă verde pentru începerea lucrărilor fără prezentarea ofertei financiare actualizată conform noii soluții tehnice propuse, costurile nu ar fi luat-o razna în acest fel. Prezentarea devizului înainte de începerea lucrărilor ar fi determinat închiderea contractului cu Con Ted și organizarea unei licitații pentru întreg ansamblu de lucrări și nu pentru un rest. Acest fapt ar fi permis organizarea unei competiții corecte care ar fi asigurat competitivitatea prețului.

Locuințe în Hlincea la preț de centrul Iașului

Primarul Cătălin Lupu spune că în momentul de față s-a ajuns la un cost de minim 950 euro/mp fără TVA. Există proiecte imobiliare care se vând chiar și cu 1.000 euro/mp, în condițiile în care dezvoltatorii respectivi au inclus în prețul respectiv și contravaloarea terenului, costul finanțării proiectului prin credite precum și profitul lor, care nu este deloc de neglijat! Dacă ar fi să includem și aceste costuri în prețul locuințelor sociale de la Hlincea, am ajunge la o valoare aproape egală cu cea a apartamentelor din centrul Iașului.

Potrivit contractului actual, constructorul ar trebui să finalizeze lucrările într-un an de zile, respectiv până pe 6 aprilie 2022. În urmă cu două săptămâni am vizitat împreună cu primarul Cătălin Lupu șantierul din Hlincea. Blocul se află abia la etajul 1, deși în aproximativ 1 lună ar trebui ca cele 48 de apartamente să fie finalizate. Dar pentru reprezentanții Primăriei Ciurea acest fapt nu pare să fie o problemă. De parcă nu vor să-l deranjeze pe Cornel Brânză.

Rareș Neamțu

4 COMENTARII

  1. Mănânci căcat bai fraiere și dezinformezi cititorii
    Dacă le ai cu matematica, bai prostane , aduna cele 2 contracte si imparte 3987 mp si ai sa constați x lei / mp ….hai în poola mea ia și calculează după care baga o dezmințire fraiere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here