O firmă de apartament aruncă în aer drumurile județene! Finanțare de 35 milioane euro, suspendată

@ Direcția de Administrare a Drumurilor Județene a plătit 1 milion de lei pentru o documentație incompletă @ Este vorba despre documentația pe baza căreia Consiliul Județean vrea să obțină o finanțare de 35 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor județului @ Firma care a încasat banii este un SRL de apartament care anterior nu a mai avut nici un contract similar

Un contract destul de suspect încheiat de Direcția de Administrare a Drumurilor Județene (DADJ) cu un SRL de apartament pentru documentația de modernizare a 260 de kilometri de drumuri județene, în timpul mandatului lui Daniel Minciună la conducerea acestei instituții, crează acum mari probleme județului Iași. Este vorba despre studiul de fezabilitate comandat de DADJ pentru modernizarea sau reabilitarea a 260 de kilometri de drumuri județene.

Documentație incompletă

În această perioadă, Consiliul Județean Iași poartă unele negocieri cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI) în vederea obținerii unei finanțări în valoare de 35 de milioane euro pentru modernizarea unor drumuri din județul Iași. Cu această ocazie șefii județului au constatat că documentația pentru care Consiliul Județean a plătit 1 milion de lei este incompletă. Mai exact studiul de fezabilitate întocmit de o firmă din Iași, și anume Improviso SRL, nu conține și avizul eliberat de Agenția de Protecție a Mediului, document care este obligatoriu.

BEI a suspendat negocierile

Reprezentanții BEI au transmis deja Consiliului Județean că se suspendă orice negociere până când studiul de fezabilitate va conține și avizul de mediu.  Acest aspect este reglementat de HG nr.28/2008 privind aprobarea conținutului-cadru al documentației tehnico-economice aferente investițiilor publice, principalul act normative care reglementează întocmirea studiilor de fezabilitate. Această hotărâre de Guvern prevede clar că studiile de fezabilitate recepționate de autorități publice trebuie să conțină avizele eliberate de agențiile județene de protecție a mediului. Acest document certifică faptul că investiția nu este una care afectează într-un mod negativ mediul înconjurător. Documentația predată de firma Improviso SRL nu conține și acest aviz, iar reprezentantul acestei firme un anume Florin Cristian Scripcariu declară senin că nu era obligația sa să obțină și aprobarea Agenției de Protecție a Mediului deși pentru realizarea studiului de fezabilitate a încasat 1 milion de lei.

S-au pus de acord

“Nu a fost obligația noastră să obținem acest aviz de mediu. Nu aveam prevăzut în contract așa ceva. Este ziua soției mele și nu mai pot vorbi prea mult”, a spus Florin Cristian Scripcariu

La rândul său, fostul director al DADJ, Daniel Minciună, a apărat firma de consultanță și a precizat de asemenea că avizul de mediu trebuie obținut de autoritățile județene.

“Eu știu că documentația pentru avizul de mediu era depusă. Nu știu de ce nu s-a obținut încă acest aviz. Parcă țin minte că trebuiau plătite niște taxe. Oricum firma nu era obligată să obțină acest aviz”, a spus Daniel Minciună.

Primul “contract mare”, cu DADJ

Firma Improviso SRL a fost înființată în anul 2012 și are sediul social pe strada Luca Arbore nr. 6, bloc 516, scara A, etaj 3, ap. 12. Înainte de a încheia acest contract important cu DADJ, firma nu a mai derulat nici un contract similar. Planul autorităților județene de modernizare a drumurilor a fost construit pe mai multe subaxe astfel încât să devină mai facilă obținerea unei finanțări externe. Prima subaxă prevede reabilitarea DJ 246 limita cu județul Vaslui – Tufeștii de Sus – Scânteia – intersecție DJ 248 – Șcheia – Drăguseni – Ipatele – Tibănești. A doua subaxa (23,96 km) prevede reabilitarea DJ 281 C – intersecție DN 28 (Blăgești) – Hărmănești – Todirești – Coasta Măgurii – intersecție DN 28 B – Cotnari. Subaxa trei prevede refacerea DJ 244 D – limita cu județul Vaslui – Dolhești – Ciortești – Coropceni. Cea de-a patra subaxă se referă la reabilitarea  DJ 208 N și DJ 208 F Vânători – Lespezi – intersecție DJ 208 – Heci – Tătăruși – Iorcani – limita județului. Suceava. Cea de-a cincea subaxă din cele opt urmărește reabilitarea traseului DN 28 A Ruginoasa – Heleșteni – Al. I. Cuza – intersecție DN2 – Răchiteni – limita județului. Neamț. La cea de-a șasea subaxă se urmărește refacerea arterei pe traseul DN 28 Tomești – Țuțora – Moreni – Prisăcani – Măcărești – Grozești. Axa șapte urmărește traseul DJ 282 Românești – Podu Iloaiei – Popești – Mădârjac. Ultima subaxa, cea de-a opta, ar urma includă lucrări de reabilitare pe traseul DJ 282 F Bivolari – Traian – Spineni – Andrieșeni – Vlădeni.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here