O familie din Iași cere în instanță daune de peste 35.000 de euro de la Agenția Națională pentru Locuințe și de la firmele care nu au reușit în cinci ani să finalizeze lucrările la un bloc din strada Smârdan. Soții Adrian și Florina B. cer daune de 7.000 de euro, sumă raportată la valoarea chiriei din zonă, dar și alte daune de 27.000 de euro, raportate la un procent din valoarea achiziției, pentru că așteaptă cheile de la apartament de aproape un an și jumătate. În aceeași situație sunt peste 70 de clienți, care au plătit apartamentele integral, care au făcut rate pe care le plătesc fără să beneficieze de locuință. Oamenii acuză faptul că firmele Construcții Unu și Coral SRL nu au finalizat lucrarea, iar ANL nu a reziliat contractual cu antreprenorul. Apartamentele trebuiau să fie finalizate în 2022, însă lucrarea a fost amânată până în noiembrie 2023. Proiectul nu a mai continuat, iar toate părțile implicate au ajuns în instanță. Constructorii au deschis un proces pentru obligarea cumpărătorilor la plata unor sume suplimentare, în vreme ce ANL a deschis un alt proces împotriva antreprenorului pentru neîndeplinirea contractului. Până la finalizarea procesului deschis de constructor, celalte au fost însă suspendate.
Un cuplu din Iași a dat în judecată Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și firma care se ocupă de ridicarea unui bloc din strada Smârdan. Familia se numără printre cei peste 70 de cumpărători ai apartamentelor contractate prin ANL, pentru care plătesc rate la bănci, dar pe care nu le-au văzut nici până în prezent.
Construcția apartamentelor trebuia finalizată încă din 2022, însă firma Construcții Unu SRL a întârziat finalizarea acestora, blocul fiind încă la roșu. Firma a motivat majorarea prețurilor la materiale, a cerut mai mulți bani și ulterior a dat în judecată ANL și pe cumpărători. ANL a dat în judecată Construcții Unu SRL, dosar care însă nu poate înainta până când nu la finalizarea primului litigiu.
Sătui să aștepte, cumpărătorii își caută singuri dreptatea și să recupereze măcar o parte din banii plătiți pe apartamentele mult visate.
Soții păgubiți ceri zeci de mii de euro de la constructor și de la ANL până vor primi apartamentul
Soții Adrian și Florina B. cer în instanță 7.000 euro de la constructor și de la ANL drept prejudiciu pentru nerespectarea contractelor parafate încă din 2019 și nici actele adiționale din 2022. Soții cer și plata în solidar a 500 euro pe lună până la predarea apartamentului, dar și plata în solidar a unei penalități de 0,15 la sută pentru fiecare zi de întârziere din valoarea lucrărilor neexecutate. Acestea au fost evaluate la peste 27.000 euro, adică 35% din cei peste 77.000 euro achitați pentru apartament. Această penalitate este calculată de la 1 decembrie 2023, prima zi după data scandentă predării locuinței, până la 6 ianuarie 2025. Cei doi soți mai cer alți 0,15 la sută pe zi de întârziere de la 6 ianuarie 2025 până la predarea apartamentului.
Au plătit peste 120.000 euro pentru un apartament de trei camere
Cei doi soți arată că au plătit peste 120.000 euro pentru un apartament de trei camere, bani pe care i-au achitat la câteva zile după semnarea contractului în februarie 2020. Oamenii susțin că durata de construire a fost calculată la 18 luni începând cu februarie 2020, inclus perioada de iarnă.
„Am încheiat cu Agenția Națională pentru Locuințe un contract de mandat în ianuarie 2019, prin care am împuternicit ANL în vederea efectuării de operațiuni imobiliare, necesare construirii unei locuințe din strada Smârdan, cu trei camere și un loc de parcare subteran. În baza contractului de mandat, ANL urma să ne reprezinte în relațiile cu proiectantul și antreprenorul general, în vederea achitării lucrărilor de construire de către noi. Ulterior, am încheiat cu societățile Construcții Unu și Coral SRL contractul de construire, prin care cele două s-au obligat la construirea unei locuințe la cheie, cu o suprafață de 131 mp. Prețul total pentru locuință a fost stabilit la 122.121 euro”, susțin Adrian și Florina B.
Bani în plus ceruți de constructor. Val de acte adiționale
În august 2022, viitorii proprietari au semnat un act adițional cu constructorul, prin care prețul a crescut cu aproape 6.500 euro, valoarea apartamentului fiind calculată la 128.565 euro, diferența urmând a fi achitată în termen de 10 luni de la semnarea actului adițional. Tot în acel act adițional a fost stipulat și faptul că prin majorarea prețurilor la materiale de construcție, iar valoarea locuinței va crește cu 5%, părțile vor fi de acord cu renegocierea contractului. Aceeași situație s-a consemnat și în eventualitatea diminuării prețului materialelor de construcții. În decembrie 2022, a mai fost semnat un act adițional, prin care s-a stabilit ca data finalizării construcției să fie 30 noiembrie 2023. În același document, părțile au conveniut să renunțe la punctele trecute în actul adițional anterior lega de majorarea sau diminuarea prețurilor la materialele de construcții ce includeau și modificarea prețului locuinței.
Prejudiciu calculat la valoarea chiriei lunare a zonei! Peste 400 zile de întârziere
Soții susțin că prejudiciul de 7.000 euro a fost calculat la valoarea lunară a chiriei pentru un apartament de trei camere din zona Smârdan- Tudor, la 500 euro pe lună.
„Întrucât Construcții Unu și Coral SRL nu și-au executat obligația de finalizare a lucrărilor până la data convenită de 31 noiembrie 2023, ANL avea la rândul său obligația de a asigura finalizarea lucrărilor la termen cu un alt antreprenor general, obligație pe care pârâta ANL nu a executat-o. Până în prezent am fost lipsiți de folosința imobilului. Nici una dintre pârâte nu și-a îndeplinit obligația contractuală”, mai susțin păgubiții.
Mai mult, prejudiciul de peste zeci de mii de euro, din valoarea apartamentului, a fost calculat pentru 402 zile, suma fiind raportată la un procent de 0,15 la sută pe zi de întârziere.
Șantier abandonat, oameni păgubiți
De la finalul lui 2022, șantierul a fost abandonat, iar zecile de oameni sunt purtați pe drumuri și târâți în instanță de constructor. Asocierea Constructii Unu SA – Coral SRL a contractat proiectul de la Agentia Națională pentru Locuințe în 2020, termenul inițial de finalizare al lucrării fiind mai 2022. Clădirea din strada Smârdan 8 -18 ar fi trebuit să aibă 72 de apartamente de 1,2 și 3 camere, pentru care noii proprietari au plătit toți integral prețurile stipulate în contract. Doar că lucrurile s-au schimbat radical, iar Construcții Unu SA a venit cu două acte adiționale în care au cerut bani în plus, moment în care a început scandalul. Lucrările au fost sistate, autorizația a expirat inițial, firma a dat în judecată ANL și proprietarii, iar întregul șantier a fost abandonat. Chiar dacă în toamna lui 2023, proiectul a fost reautorizat, de atunci, pe șantierul din Smârdan nu este nici țipenie de muncitor. Luna trecută, ANL a încercat să aibă la primărie o discuție cu oamenii care au cumpărat apartamente, discuție care însă nu a dus nicăieri.
Vlad ROTARU