O firmă cu sediul în Iași, care produce echipamente textile pentru pompieri, jandarmi, paramedici, etc. a fost luată la puricat de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pe parcursul mai multor luni. Inspectorii fiscali au descoperit cum reprezentanții Motexco SRL, firmă cu sediul pe Bulevardul Chimiei, au păcălit statul plătind mai puține taxe către buget, prin diminuarea artificială a profitului, printr-o schemă pe care o pun în aplicare majoritatea companiilor cu acționariat străin din România. Motexco este deținută de către compania Seyntex NV, firmă ce aparține uneia dintre cele mai bogate familii din Belgia: Seynaeve. Metoda este simplă: producția se vinde în exclusivitate către firmele din grup, la un preț impus, cu marje de profit pentru compania ieșeană jenante, de doar 2-3 procente. În unele cazuri nu se raportează nici măcar acel profit minim, ci doar pierderi. Profitul real este exportat direct în țările de origine sau în paradisuri fiscale, iar statul român încasează praful de pe tobă. Controalele ANAF, de cele mai multe ori, nu reușeșc să scoată la suprafață valorile reale de plată către bugetul de stat. Nu-i ajută nici legislația și nici nu au acces la informațiile necesare. Statul se mulțumește să mai ciupească rămășițe câte ceva în urma fiecărui control, bani pe care companiile străine îi plătesc fără să crâcnească întrucât scapă cu milioane de euro ”exportate” fără a plăti taxe.
Au găsit doar 1,4 milioane
Inspectorii fiscali au demarat în noiembrie 2022 un control la Motexco pentru a verifica în principal tranzacțiile cu societățile afiliate, adică cu firmele care fac parte din grupul Seyntex. Producția realizată de către Motexco se vinde în exclusivitate către compania mamă, Seyntex, iar aceasta le vinde mai departe către clienții finali. ANAF a cerut dosarul prețurilor de transfer a mărfurilor livrate de Motexco către firma Seyntex din Belgia pentru a verifica dacă acestea respectă valorile medii de piață. După ce au consultat toate documentele, cei de la ANAF au evidențiat neconcordanțe în privința tranzacțiilor societății în raport cu ceea ce au declarat firmele partenere. În total, între documentele prezentate și cele verificate de ANAF a ieșit o diferență de aproape 1.400.000 lei ca bază impozabilă stabilită suplimentar, pentru care au fost stabilite obligații fiscale de plată 220.000 lei. Un nimic de 45.000 de euro raportat la tranzacțiile verificate în cuantum de peste 40 de milioane de euro. Conform informațiilor din piață, Seyntex vinde produsele mai departe către clienții finali cu o marjă de profit de minim 20%, adică peste 8 milioane de euro. O parte din acei bani ar fi trebuit să rămână în România și să fie fiscalizați aici. În realitate, Motexco a raportat un profit cumulat, în cei 4 ani fiscali verificați, sub 3 milioane de lei, respectiv 1,5%! Profitul suplimentar de 1,4 milioane lei nu reprezintă mai nimic în comparație cu valoarea tranzacțiilor.
Care a fost schema belgienilor?
Motexco SRL lucrează pentru Seyntex NV, pe baza comenzilor acesteia, conform contractului, document ce reglementează prețurile de vânzare ale produselor. Acestea nu sunt stabilite pe baza economiei de piață, ci în mod arbitrar prin decizia patronilor străini. Practic, firma ieșeană este folosită pentru forța de muncă și atât, profitul fiind exportat peste hotare. Toate referințele privind prețurile se fac prin dosarul prețurilor de transfer. Însă documentul este unul la propria apreciere, așa cum au arătat și inspectorii ANAF. Belgienii au reglat din pix aceste tarife, venind cu explicații puerile, și au scos din compania ieșeană profitul înregistrat exportându-l către firmele principale. Numai că nici Fiscul nu a fost în stare să indentifice prețurile unor tranzacții similare pentru a determina valoarea de piață a produselor. Inspectorii s-au mulțumit să facă ajustări infime ale valorii prețurilor de transfer fără a deranja compania belgiană.
Pe lângă spolierea profitului prin cumpărarea produselor la un preț foarte mic, belgienii au muls compania Motexco și prin alte metode: închirierea de bunuri și acordarea de împrumuturi.
Inspectorii ANAF au constatat că firma Motexco a fost creditată în ultimii ani de către o altă companie din grupul Seyntex, ST Lux, și nu de către o bancă comercială. Pentru a verifica dacă dobânda percepută de către compania din Luxembrug este în conformitate cu dobânzile practicate de către băncile comerciale, inspectorii au verificat mai multe tranzacții internaționale. În urma verificărilor s-a concluzionat că Motexco a plătit către firma soră din Luxemburg, ST Lux, dobânzi mult mai mari decât cele de pa piață. Motexco raporta pierderi fiscale în România, dar plătea dobânzi umflate ca pentru cămătari firmelor din grup cu sediul în paradisuri fiscale. ANAF a decis că dobânzile plătite ce exced valorii de piață să fie considerate cheltuieli nedeductibile și astfel să fie impozitate.
Chirie umflată artificial
Una dintre metodele prin care belgienii extrag profitul din Motexco este prin închirierea unui spațiu de producție a firmei Motexco SRL în orașul Fălticeni, județul Suceava. Motexco a închiriat o hală de la societatea Seynaeve Imobiliare, firmă administrată ce aparține tot companiei Seyntex NV. Spațiul, trecut ca sediu secundar al Motexco, este destinat pentru activitatea de producție de cusut, îmbinare, izolare, poșete, saci de dormit și altele. Hala are o suprafață totală de 8.684 mp, iar Motexco plătește aproximativ 14.000 euro lunar, respectiv un preț de 1,35 euro/mp/lună + TVA . Fiind o tranzacție între societăți cu același acționar, prețul chiriei trebuia să fie conform pieței de profil. Reprezentanții Motexco au susținut în timpul controlului că nu au găsit tranzacții similare la care să se raporteze, dar că respectă prețul pieței de profil. Inspectorii ANAF a efectuat o verificare și au identificat tranzacții comparabile la prețuri de aproximativ 1 euro/mp și chiar mai mici. Practic, de pe urma acestui spațiu s-a ”perceput” o chirie mai mare cu cel puțin 35%, diminuând profitul Motexco în mod artificial.
Speță similară cu altă companie belgiană
O situație identică s-a petrecut în Iași, tot cu o companie belgiană. Este vorba de Siorom, companie care produce echipamente de protecție pentru muncitori, pompieri, poliție. Un control al ANAF, care s-a întins pe durata unui an din cauza piedicilor puse de conducerea companiei, a scos la iveală că Siorom și-a diminuat în mod artificial profitul cu peste 1.100.000 lei. Un auditor angajat de belgieni a explicat cum ANAF poate verifica situațiile financiare pe ultimii 5 ani fiscali încheiați și chiar îi informează asupra penalităților ce vor fi suportate pentru ”distorsionarea” bazei impozabile. Mai mult, auditorii au atras atenția asupra faptului că Siorom nu a actualizat dosarul prețurilor de transfer de 5 ani, fapt ce este în contradicție cu legislația românească. Aceștia au arătat cum evaluarea fiscală a unei tranzacții realizate cu părțile afiliate are la bază conceptul de preț de piață aferent respectivei tranzacții. În baza acestui concept, prețurile de transfer trebuie să fie ajustate astfel încât să reflecte prețurile de piață care ar fi fost stabilite între entități între care nu există o relație de afiliere și care acționează independent, pe baza condițiilor normale de piață. Ori, nici în cazul firmelor Motexco și Seyntex NV nu s-a întâmplat, aceștia stabilind de la sine aceste valori.În iulie anul trecut, odată cu finalizarea raportului, reprezentanții firmei s-au conformat în cele din urmă și au ales să plătească diferențele constatate de ANAF.
Vlad ROTARU