Ministerul Culturii a transmis redacției 7IAȘI motivele pentru care l-a numit pe Andrei Apreotesei în funcția de manager al Complexului Muzeal ”Național ”Moldova”, desi acesta nu deține studiile necesare impuse de lege. Ministerul susține că numirea lui Apreotesei a fost determinată de ”împrejurări obiective”, de ”necesitatea asigurării conducerii pentru a nu se bloca întreaga activitate a instituției”. Însă, instituția nu era ”blocată” și funcționa deja cu un manager tot interimar care deținea studiile impuse de lege, dar fără culoare politică. Valentina Druțu a fost manager interimar timp de mai mulți ani, din decembrie 2021 până la numirea liberalului Andrei Apreotesei, în ianuarie 2024. Spre deosebire de liberalul susținut de Mihai Chirica, Druțu deținea ”studii universitare de licență, absolvite cu diploma de licență în domeniul de activitate al instituției”, așa cum cere legea. Aceasta este muzeograf, curator și lucrează la Palatul Culturii din 1995. Prin urmare ”situația de necesitate” invocată de Ministerul Culturii nu a existat. Singura schimbare: un interimar cu studiile impuse de lege a fost înlocuit de un alt interimar fără studii, dar cu sprijin politic de la PNL și Mihai Chirica.
Liberalul Andrei Apreotesei a fost numit manager al Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași fără a deține studiile necesare impuse de lege. O recunoaște chiar Ministerul Culturii, forul care gestionează activitatea complexului și cel care l-a pus pe Apreotesei în funcția interimară la finalul lunii ianuarie. Ministerul Culturii a invocat”o situație de necesitate” și l-a impus pe Apreotesei, sprinit pe filiera liberală a primarului Mihai Chirica. Asta în condițiile în care Complexul Muzeal era condus de un manager interimar, persoană care avea deja studiile necesare și care era la conducere din decembrie 2021.
Ministerul invocă ”împrejurări obiective și blocarea activității”
Într-un răspuns emis redacției 7IAȘI, reprezentanții Ministerului Culturii arată că numirea lui Apreotesei a fost făcută prin ”împrejurări obiective” și pentru a nu se bloca întreaga activitate a instituției” , chiar dacă acesta nu deține studiile necesare impuse de lege. ”lnstituția interimatului are un caracter de excepție determinat de împrejurări obiective, limitativ prevăzute la art. 33 alin. (1) din O.U.G. n r. 189/2008 cu modificările și completările ulterioare. În consecință, dat fiind necesitatea asigurării conducerii la nivelul Complexului Muzeal National ,,Moldova”, pentru a nu se bloca întreaga activitate a institutiei publice de cultură în cauză și având în vedere, că potrivit prevederilor art. 33 alin. (1) din O.U.G. nr. 189/2008 cu modificările și completările ulterioare, în situațiile de încetare a contractului de management înainte de termen, autoritatea desemnează, prin ordin, o persoană competentă să asigure managementul institutiei publice de cultură”, susțin reprezentanții Ministerului condus de liberal Raluca Turcan.
Fostul șef interimar avea toate studiile cerute de lege
Până la numirea lui Andrei Apreotesei la Complezul Muzeal, interimatul a fost asigurat de Valentina Druțu, muzeograf la Muzeul de Artă, în cadrul Palatului Culturii. Aceasta lucrează acolo din 1995 și deținea studiile necesare cerute de lege pentru a asigura conducerea Complexului Muzeal, având și o vastă experiență în domeniu, fiind și absolventă al Academiei de Arte. Cu toate acestea, brusc, Ministerul a invocat o stare de necesaritate pentru a-l putea numi pe Andrei Apreotesei, impus pe linie politică.
Apreotesei, interimar vreme de 120 de zile
Apreotesei a fost numit ca interimar pentru 120 de zile la conducerea Complexului Muzeal ce administrează și Palatul Culturii, singura calitate fiind aceea că a condus mai mulți ani Ateneul din subordinea primăriei. ”Conducerea Ministerului Culturii l-a desemnat prin ordin pe domnul Andrei Apreotesei să asigure, pe perioada determinată, interimatul managementului Complexului Muzeal Național Moldova, motivat de faptul că a dovedit competențele necesare în activitatea managerială derulată, experiența acestuia fiind completată cu pregătirea în management cultural deținut”, mai susțin cei de la Ministerul Culturii.
Numire exclusiv politică la Palat
Pentru a ocupa funcția, Apreotesei trebuie să se încadreze în prevederile Ordonanței 189/2008 privind managementul instituțiilor de cultură. Articolul 3, al.(c), care prevede că „Managementul instituțiilor publice de cultură poate fi încredințat unei persoane fizice care întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției”. Ministerul Culturii a invocat un articol din OUG 189/2008 prin care arată că poate numi un interimar. Și chiar în aceste condiții, putea fi numită o persoană care îndeplinea cerințele și avea toate studiile necesare. Ori Andrei Apreotesei este absolvent de Seminar Teologic și al Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității de Arte „George Enescu” și nu are studii în domeniul managementului cultural. Totusi, ministrul Raluca Turcan i-a semnat ordinul prin care l-a numit manager interimar la Complexul Muzeal pentru 120 de zile, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului.
Vlad ROTARU
Cred ca vorbim despre un exces de zel. Conform cv -ului domniei sale, dl Apreotesei este calificat, certificat de Ministerul Culturii, sau: ”Absolvent al cursului de formare profesională in marketingul produselor şi serviciilor culturale, organizat de către Centrul de Pregătire Profesională în Cultură din cadrul Ministerului Culturii” ceea ce ii confera dreptul de a fi managerul Complexului Muzeal National Moldova Iasi. Eu zic sa terminati cu aceste acuzatii. O viata linistita va doresc.