Nu omorâți și agricultura!

Presedintele CJ Iasi, Maricel Popa, a transmis un mesaj in care acuza guvernarea PNL ca saboteaza agricultura:

“Guvernul PNL sabotează cu bună știință agricultura ieșeană. După ani la rând în care au fost realizate investiții majore în suplimentarea punctelor de tragere a rachetelor antigrindină, de la venirea liberalilor totul s-a oprit. Patru puncte de lansare aflate în construcție încă de anul trecut nu au fost operaționalizate nici acum. Astfel se face că agricultorii ieșeni au fost deosebit de afectați de fenomenele meteorologice extreme care au avut loc în ultima perioadă.

În anul 2017, după discuțiile avute cu premierul de atunci, domnul Mihai Tudose, cu ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea, Iașul a devenit Centru Regional Antigrindină. A fost stabilit atunci un amplu program de dezvoltare a sistemului antigrindină din zona Moldovei. Tot atunci, s-a decis, chiar la Iași, să fie achiziționate și două avioane speciale pentru lansarea de rachete antigrindină pentru zonele aflate în afara razei sistemului fix. Acum, guvernul are alte priorități: să defrișeze pădurile, să blocheze investițiile autorităților locale, să își pună rudele și prietenii în funcții publice. Îmi spunea cineva că atât timp cât vor guverna liberalii, doar Dumnezeu ne va mai apăra. Îi somez pe guvernanți să își îndrepte atenția și spre oameni, să finalizeze în regim de urgență lucrările de la sistemul antigrindină, pentru ca agricultorii să aibă o garanție că munca lor nu va fi distrusă la prima ploaie cu gheață. Agricultura a reprezentat o prioritate pentru Guvernul social-democrat și un domeniu care a avut o importantă contribuție la creșterea economică a României, dar acum este pur și simplu abandonată de liberali. Am fost prin județ după aceste furtuni și este prăpăd. Există zone care ar fi trebuit să fie protejate, dar nu a fost așa.

În anii 2018 și 2019, Guvernul PSD a alocat 4,3 milioane de lei pentru ca sistemul antigrindină din zona Iașului să fie extins de la patru, la 12 puncte de lansare. La finalul anului trecut erau funcționale 8 puncte, iar alte patru erau în diferite stadii de realizare. Niciunul dintre aceste patru puncte, respectiv Boureni, Lespezi, Românești și Plugari, nu funcționează în prezent. Dacă toate cele 12 puncte ar fi funcționale, ar fi fost protejate în jur de 180.000 hectare de teren, reprezentând aproape trei sferturi din suprafața arabilă a județului.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here