“Nu mai folosiţi Facebook şi Google, dacă vreţi să nu fiţi spionaţi de SUA!”. Vezi de unde vine surprinzătorul sfat

Ministrul german al Afacerilor Interne, Hans-Peter Friedrich, care în ultima vreme a acumulat o serie de declaraţii ieşite din tipar, le-a recomandat de această dată utilizatorilor de Internet care se tem că datele lor sunt interceptate de agenţiile americane de informaţii, să nu mai folosească site-urile americane precum Google sau Facebook.

“Cei care se tem că le sunt interceptate comunicaţiile, în orice fel, ar trebui să folosească servicii care nu trec prin serverele americane”, a declarat ministrul german la Berlin, citat de Daily Mail.

 

Contextul

Ministrul a făcut aceste declaraţii în cadrul scandalului planetar privind sistemul de supraveghere instituit de americani pentru a intercepta comunicaţiile, denumit PRISM, şi care a fost scos la iveală de un tânăr fost consultant al agenţiei americane NSA, Edward Snowden. Hans-Peter Friedrich a precizat că o delegaţie germană urmează să se deplaseze la Washington săptămâna viitoare pentru a discuta despre acuzaţiile potrivit cărora cetăţeni obişnuiţi şi chiar diplomaţi europeni sunt spionaţi.

 

Val de indignare

Recentele dezvăluiri făcute de fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) referitoare la ample programe informatice prin care această agenţie ar colecta informaţii despre utilizatori de internet au provocat indignare în Europa şi apeluri la o legislaţie internaţională mai strictă privind protecţia datelor personale.
Documentele sustrase de Snowden au arătat că NSA are acces la numeroase date online precum e-mail-uri şi înregistrări video de la companii mari, inclusiv Facebook şi Google, ceea ce respectivele companii au recunoscut.

 

Obama promite să dea lămuriri

Cotidianul britanic The Guardian a publicat luni o parte dintre documentele furnizate de Snowden, care arată că serviciile secrete americane au spionat reprezentanţele Uniunii Europene din SUA şi 38 de ambasade de la Washington, printre care cele ale Franţei, Italiei, Greciei şi ale unor ţări din Orientul Mijlociu. Europenii au solicitat, pe rând, explicaţii din partea SUA, iar preşedintele american Barack Obama a promis că America va furniza informaţiile necesare pentru a clarifica situaţia. sursa: jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here