NSA şi GCHQ colectează date cu ajutorul unor aplicaţii pentru smartphone

 

 

Agenţia americană de informaţii însărcinată cu interceptarea comunicaţiilor NSA şi agenţia britanică similară GCHQ colectează date despre utilizatorii unor aplicaţii pentru smartphone ca Facebook sau Google Maps, a dezvăluit New York Times (NYT).
 

După dezvăluirile despre colectarea de metadate telefonice, mesaje scurte de tip text pe telefon sau despre supravegherea unor platforme de jocuri online, noi documente furnizate de către fostul consultant Edwatd Snowden dezvăluie noi ţinte ale activităţilor de supraveghere operate de NSA.

Potrivit NYT, care se bazează pe aceste documente, de fiecare dată când cineva foloseşte o aplicaţie pe un telefon de ultimă generaţie, acest program generează o cantitate de date despre locul unde se află utilizatorul sau lista contactelor, date pe care NSA şi GCHQ le recuperează în cadrul vastelor programe de colactare de date.

Un raport citat de cotidian notează că orice actualizare a sistemului Android trimite în reţea 500 de rânduri de date despre istoricul telefonului şi utilizarea acestuia, date culese de agenţiile de informaţii.

Contactată de AFP, Agenţia americană s-a retras în spatele liniei de apărare obişnuite. „Comunicaţiile persoanelor care nu sunt ţinte străine valide nu interesează NSA„, a spus aceasta.

Agenţia „nu întocmeşte profilul americanilor obişnuiţi. Noi colectăm doat comunicaţii care sunt autorizate prin lege, în vederea supravegherii şi contraspionajului vizând ţinte străine, indiferent care sunt mijloacele tehnice utilizate de ţinte„, a declarat Vanne Vines, o purtătoare de cuvânt NSA.

Această supraveghere a aplicaţiilor pentru smartphone este prezentată drept o adevărată mină de aur, într-un document NSA datând din 2010.

Agenţia americană a alocat 767 de milioane de dolari acestui program numai în 2007, o sumă de patru ori mai mare decât în anul precedent, potrivit altui document citat de NYT.

În contextul scandalului cu privire la amploarea supravegherii operate de NSA, preşedintele Barack Obama a anunţat o încadrare mai strictă a activităţilor agenţiei în privinţa colectării de metadate telefonice (informaţii cu privire la durata apelurilor şi numerele apelate de pe un telefon).

Însă el nu a spus nimic în legătură cu supravegherea programelor informatice susceptibile să ofere acces la date personale.

 

Sursa: mediafax.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here