Noul sediu al Poliției Iași la un an de la preluare: fără pază și vandalizat. Geamurile și instalațiile au fost furate, iar boschetarii au făcut focul în interior

IPJ Iași nu este în stare să-și păzească nici propriile clădiri @ La un an de la preluarea de la Oficiul de Cadastru a fostului sediu Moldoplast, Poliția nu a fost în stare să pună sub pază clădirea ori măcar să o închidă cu un lanț și un lacăt @ De aici au furat toți, de la boschetari până la politicieni @ Statul Român a cumpărat clădirea în 2008 cu 2,8 milioane de euro, iar în 2022, IPJ Iași a preluat-o cu o valoare de inventar de opt ori mai mică: 350.000 euro @ Scopul transferului imobiliar aprobat în martie 2022 printr-o hotărâre de Guvern a fost înființarea unei noi secții de poliție, mutarea serviciului rutier și a arhivei @ Clădirea se afla deja în stare de degradare, dar IPJ nu făcut nimic nici pentru a o conserva @ În interior mai sunt doar fecale, gunoaie și pungi cu aurolac @ Au fost furate geamurile, ușile, instalațiile electrice, iar în interior persoanele fără adăpost au făcut focul @ Achiziționarea clădirii de către stat de la omul de afaceri Michael Nseir a fost unul dintre tunurile imobiliare ale epocii Fenechiu, când politicianul liberal era baron cu puteri depline @ Sediul Moldoplast a fost cumpărat pentru că Oficiul de Cadastru Iași nu avea sediu @ Clădirea nu a fost folosită nicio zi, iar OCPI plătește și astăzi chirie pentru sediul de pe strada C.Negri @ DNA a clasat cazul: niciun vinovat, nimeni nu plăteșteImagini înfiorătoare surprinse într-o clădire pe care Inspectoratul de Poliție al Județului Iași a primit-o în urmă cu un an de zile, în aprilie 2022, printr-o Hotărâre de Guvern. Este vorba despre transferul fostului sediu Moldoplast de la Oficiul de Cadastru la IPJ Iași. Clădirea s-a degradat de la an la an, începând din 2008, când Statul Român a cumpărat-o cu 2,8 milioane de euro de la omul de afaceri Michael Nseir pentru a amenaja un nou sediu pentru Oficiul de Cadastru Iași. A fost unul dintre marile tunuri imobiliare din care statul a ieșit păgubit ale epocii în care Relu liberalul Fenechiu era „stăpânul absolut” al Iașului. De altfel, într-o anexă a Hotărârii de Guvern din 9 martie 2022 se arată că valoarea de inventar a clădirii este de doar 1,7 milioane lei, echivalentul a mai puțin de 350.000 de euro. Adică, de opt ori mai puțin decât prețul plătit de stat la cumpărarea imobilului.

Poliția nu-și păzește clădirea. S-a furat tot. Au rămas fecale și pungi cu aurolac

IPJ Iași nu este în stare să-și păzească nici măcar propria clădire. Nici pentru conservarea acesteia nu a fost depus niciun efort. Fostul sediu al Moldoplast nu a fost nici măcar închis cu un lacăt și un lanț pe ușă.

Din cabina de pază au mai rămas doar pereții în picioare. Ușa de acces în clădire abia se vede de după boscheți. S-a furat totul: geamuri, tâmplărie, cablurile din pereți, podele și instalații electrice.

Pe trepte și holuri sunt fecale și pungi cu aurolac.

La etajul întâi s-a făcut focul pe hol. Pereții acoperiți de graffiti completează imaginea de ghetou.

Șeful IPJ Iași tace și se mișcă greu. Actele pentru intabulare au durat trei luni

7IAȘI l-a sunat pe comandantul poliției ieșene, comisarul șef Costel Gîtlan pentru a spune de ce edificiul este lăsat în paragină de mai bine de un an de zile, de ce nu este păzit sau conservat și dacă există finanțare pentru reabilitarea imobilului. Șeful IPJ Iași nu a răspuns la telefon.

Întrebările i-au fost comunicate și prin intermediul biroului de presă al instituției, la care au răspuns că „au fost solicitate fonduri pentru punerea în funcțiune a clădirii, unde urmează a fi relocate subunități de poliție din municipiul Iași.”

Deși Hotărârea de Guvern a fost emisă la începutul lunii martie, documentația pentru intabularea clădirii a fost înregistrată abia în luna iunie.

Toți au furat, de la boschetari la politicieni. DNA a clasat dosarul

În 2008, Statul Român a cumpărat fostul sediu administrativ al Moldoplast cu 2,8 milioane de euro de la omul de afaceri Michael Nseir. Director al OCPI era la acea vreme Mugur Cozmanciuc, în prezent deputat de Neamț. Însă, întreaga afacere s-a derulat sub tutela liderului PNL de la acea vreme, Relu Fenechiu. Prețul a fost unul exagerat, calculele arătând că statul a plătit peste 1.600 de euro/mp pentru o clădire veche de 40 de ani. În plus, în 2008, prețul construcțiilor era mult mai mic decât cel din prezent.

Culmea este că aceeași clădire aparținuse anterior tot Statului Român, societatea Moldoplast fiind privatizată în 2005, an în care Michael Nseir a cumpărat-o de la AVAS pentru doar un milion de euro, la care se aduăgau datorii asumate de 3 milioane euro. Însă, patrimoniul firmei era unul imens și a fost uțor valorificat ulterior de către afacerist: peste 10 hectare de terenuri și clădiri, evaluate la acea vreme la peste 20 milioane de euro.

Pusă în fața acestor evidențe, DNA nu a reușit să probeze vreo vinovăție pentru a pune pe cineva sub acuzare în această afacere în care statul a fost în mod vădit prejudiciat. Procurorii au clasat două dosare care vizau acest tun impobiliar, unul dintre acestea fiind deschis chiar la plângerea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

GALERIE FOTO

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here