Primăria are un proiect pentru un cartier, pe un teren imens. Prin noul PUG, 170 de hectare de teren din Moara de Vânt vor fi incluse în intravilan, ceea ce va da drumul investiţiilor din zonă. În apropiere se construieşte deja, inclusiv mini-blocuri şi vile cochete. Primăria promite parcuri, terenuri de sport şi 20 de hectare de pădure.
Primăria Iaşi are planuri mari pentru cel mai atractiv teren compact din zona Iaşului: cel din Moara de Vânt. Destinat iniţial tinerilor de până în 35 de ani, care urmau să primească parcele gratis, terenul ar putea fi utilizat, până la urmă, pentru dezvoltarea unui nou cartier, cu aproape 6.000 de locuinţe. În noul Plan Urbanistic General (PUG) este prevăzută şi o viitoare arteră care va lega cartierul de oraş, dar şi o împădurire fără precedent: 20 de hectare. Oamenii de afaceri din domeniul imobiliar spun că zona devine marea atracţie a Iaşului: are toate utilităţile, PUG-ul prevede un drum nou, aeroportul este aproape, Primăria va planta pădure pe lângă ce este deja la Ciric, vor fi construite grădiniţe şi creşe.
Promisiunea va fi respectată?
Primăria Iaşi a câştigat în instanţă cele 170 de hectare de teren pe care le deţine acum în Moara de Vânt. Procesul cu Podgoria Copou SA a durat 6 ani şi s-a finalizat cu un verdict favorabil municipalităţii.
Terenul era păstrat iniţial pentru acordarea de parcele tinerilor de până în 35 de ani, pentru construcţia de case, conform unei legi din 2003, nerespectată însă la Iaşi. Dosarele au fost amânate ani de zile din cauza procesului, iar după câştigarea acestuia, în 2008, Primăria nu a mai repartizat terenurile, motivând că loturile erau în extravilan.
Acum, acestea ar urma să fie trecute în intravilan prin intermediul noului Plan Urbanistic General. „O parte din ce are Primăria acolo este în extravilan. Dar au o parte şi în intravilan”, a explicat omul de afaceri Ioan Zapodeanu, care a deţinut, la rândul său, suprafeţe în zonă. În prezent, la Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP) sunt depuse aproximativ 1.300 de cereri în baza legii din 2003, ceea ce ar totaliza repartizarea a 39 de hectare de teren din cele 170 disponibile.
Nevoia de parteneriate
Noul PUG prevede apariţia unui nou cartier, cu aproape 6.000 de locuinţe noi – 5.000 de apartamente în blocuri şi 800 de case. Cartier ar urma să aibă inclusiv o nouă arteră de circulaţie, care ar urca spre Moara de Vânt din Bd. C.A. Rosetti, pe lângă strada Brânduşa, şi ar ieşi aproape de intersecţia cu strada Ciric. „Nu pot face singuri aşa ceva. Ei nu au făcut singuri un bloc, ce să mai vorbim de 6.000 de locuinţe. Ştiu că se vorbeşte de proiectul acesta, dar au nevoie de un parteneriat cu oameni interesaţi să investească”, a mai spus Zapodeanu.
În PUG sunt cuprinse şi grădiniţe, creşe, terenuri de sport. În plus, Primăria a anunţat deja că va renunţa la 20 de hectare de teren pentru o împădurire de proporţii.
Viitoare mare atracţie
Judecând după numeroasele vile cochete care au răsărit lângă drumul către Aeroport, zona are un potenţial imens. Ioan Zapodeanu spune că acum regretă că a vândut terenul pe care l-a deţinut, pentru că zona este viitoarea mare atracţie a Iaşului. „Am avut acolo câteva hectare şi îmi pare rău că am vândut, dar aveam nevoie de bani. Eu am vândut cu 30-40 de euro metrul pătrat, dar acum preţul a urcat foarte mult, spre 100. Vă spun eu, acolo este curent, este gaz, este canalizare, apă. Ai tot ce vrei, terenul este bun. La ora asta este cea mai bună investiţie”, a estimat afaceristul ieşean.
Deja în zonă au fost construite mai multe blocuri cochete
Preţuri piperate
Agenţiile imobiliare din Iaşi au mai multe oferte pentru terenuri situate în zona Moara de Vânt. Preţurile sunt cuprinse între 30 şi 100 de euro/mp, în funcţie de suprafaţă, deschiderea la stradă, apropierea de reţeaua de utilităţi şi de şoseaua principală către Aeroport.
Preţurile cele mai mari sunt în apropiere de Little Texas – aproximativ 100 de euro/mp, cu TVA. Există chiar şi oferte pentru terenuri cu 170 de euro mp, dar proprietarii le recomandă ca fiind potrivite pentru construirea unor sedii de firmă.
Primăria deţine deja proiectul
În anul 2010, la doi ani după ce Primăria a câştigat în instanţă terenul din Moara de Vânt, a fost organizat un concurs pentru proiectarea noului cartier al Iaşului. Au fost propuse cinci soluţii şi una dintre ele, desemnată câştigătoare, a fost premiată cu 50.000 de lei. Există şanse mari ca în viitor să fie aplicată exact soluţia premiată în 2010.
Citește și Şapte luni de arest degeaba, zero lei daune
Pământ pentru toată lumea
Scăzând din totalul de 170 de hectare terenul pentru tineri – aproape 40 de hectare, dar şi împădurirea de 20 de hectare, rezultă o suprafaţă pentru noul cartier de circa 110 hectare. Chiar şi în condiţiile în care Primăria ar acorda şi alte suprafeţe de teren drept compensare pentru cei care nu şi-au mai recuperat terenurile retrocedate, există spaţiu suficient pentru ridicarea unui nou cartier al Iaşului, denumit deja, pe hârtie, Moara de Vânt.
„Ştiu că se vorbeşte de proiectul acesta, dar au nevoie de un parteneriat cu oameni interesaţi să investească” spune omul de afaceri Ioan Zapodeanu