Zilele acestea, Iașul a fost gazda unei dezbateri consistente, inițiate de prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților. Subiectul central a vizat începerea anului școlar și universitar în condiții de siguranță și cu respectarea tuturor rigorilor actului educațional de cea mai înaltă calitate, specific în general comunității noastre. La eveniment au luat parte parlamentari și consilieri județeni sau locali, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași, profesori, învățători și educatori, psihologi și sociologi, manageri din educație, reprezentanți ai învățământului preuniversitar ieșean și ai mediului academic. Evenimentul l-a avut ca invitat pe cunoscutul sociolog, prof. univ. dr. Vasile Dîncu, care și-a manifestat deschiderea de a analiza, alături de candidatul Partidului Social Democrat la funcția de primar al Municipiului Iași, deputatul Camelia Gavrilă, problemele ce afectează grav începutul de an școlar, identificând deopotrivă soluții, trasee, strategii pentru diminuarea sau remedierea aspectelor nefavorabile.
În urma dezbaterii care a oferit o radiografie pertinentă și lucidă a sistemului educațional românesc la început de an școlar, au fost reliefate următoarele probleme:
În contextul în care părinții din comunitatea ieșeană se confruntă cu insuficiența locurilor din grădinițele și creșele municipalității, dar și cu lipsa acută a unor spații destinate activităților în aer liber și a celor recreative pentru cei mici, dar și pentru cei mari deopotrivă, candidatul Partidului Social Democrat la funcția de primar al Municipiului Iași, deputatul Camelia Gavrilă, a prezentat un portofoliu de proiecte educaționale integrate în Programul amplu de guvernare locală. În esență, consemnăm proiectul de realizare a trei campusuri școlare de nivel occidental ce vor deservi populația aflată în zonele periferice ale Iașului, zone rezidențiale și metropolitane într-o continuă dezvoltare, în care instituțiile școlare sunt insuficiente. Astfel, copiii din cartierele Nicolina-CUG, Bucium și Păcurari vor avea acces la creșă, grădiniță, școală, laboratoare și bibliotecă, dar și cantină, terenuri de sport și spații destinate activităților recreative. Concret, în timp ce părinții vor fi la serviciu, cei mici vor evolua armonios într-un spațiu complex destinat educației și procesului de formare. Se adaugă inițiative orientate spre dezvoltarea unor centre suport destinate copilului și familiei în vederea asigurării suportului educațional de calitate pentru copii și familii (pregătire școlară, asistență psihologică sau logopedică, profesori de sprijin, servicii de remediere, de consiliere psihologică, educație parentală etc.).
Asumând mai departe opțiunea pentru excelență, profesorulCamelia Gavrilă va continua proiectele începute ca inspector general,în contextul strategiilor municipalității, prin dezvoltarea Centrului de Excelență Iași, în zona domeniilor științifice, academice, inclusiv prin realizarea unui spațiu propriu pentru această activitate. Centrul pentru excelență în sport și artă va prinde contur în vederea valorificării aptitudinilor sportive sau artistice ale copiilor, prin identificarea, susținerea și antrenarea lor într-un cadru educațional competent și stimulativ.
Totodată, a fost prezentat și proiectul Centrului Municipal de Tineret, o inițiativă care va oferi elevilor, studenților, tinerilor creativi un loc al lor în care să își exprime inițiativele, ideile, talentul, să își urmeze pasiunile, să crească și să se dezvolte, să lucreze, să activeze prin implicarea în proiecte civice, să se distreze în egală măsură. Centrul va conține spații de activitate, de întruniri și conferințe ale societății civile, birouri ale ONG-urilor specializate pentru politicile de tineret.
Succesul noului an școlar depinde în egală măsură de politicile educaționale, de strategiile inspirate și coerente ale Ministerului Educației și Cercetării, dar și de implicarea responsabilă a autorităților locale, care pot completa și susține nevoile educaționale, aspectele de infrastructură și logistică necesare unui demers educațional modern și eficient. Alături de părinți, prin profesori competenți, pasionați de meserie, prin managementul educațional performant, comunitatea ieșeană poate și trebuie să ofere școlii, în întregul ei, un spațiu de evoluție și continuare a traseului calitativ cunoscut, dincolo de dificultățile momentului actual.