Nominalizarea Iașului, suspectă de corupție: Campionatul Mondial de Esports, o afacere pentru șmecherii din Federație! 

@ Unul dintre consilierii președintelui Federației Internaționale de E-Sports (IESF), Vlad Marinescu, a încheiat mai multe contracte cu Primăria Municipiului Iași și Clubul Sportiv Municipal Iași 2020, entitate desemnată să organizeze competiția ce va avea loc în vara acestui an @ Contractele pentru „servicii de consultanță” și „întocmirea unei strategii” au fost atribuite prin încredințare directă în preajma deciziilor luate de către IESF în privința desemnării orașului gazdă @ Consilierul președintelui Federației se numește Adrian Socaciu, iar firma acestuia, cu sediul în Arad, avea la momentul încredințării contractelor ZERO angajați și ZERO cifră de afaceri @ Obiectul de activitate al firmei Arhitectura Design Socaciu SRL era „lucrări construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale” @ În 2021, Primăria Iași a încredințat firmei lui Socaciu un contract de 80.000 lei pentru întocmirea unei strategi de promovare prin sport a orașului @ Confruntat de 7IAȘI, acum, Mihai Chirica se spală pe mâini @ „S-a prezentat un cetățean pregătit să facă strategii. Vreau să vă spun că dacă ne apucăm noi doi facem o strategie pentru sport, e mai bună”, a spus primarul @ Însă, în august 2022, la câteva luni după ce nominalizarea Iașului a devenit oficială, firma Arhitectura Design Socaciu SRL a prins un contract în valoare de 25.000 lei fără TVA cu Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 pentru consultanță și reprezentare juridică @ Un alt membru al Federației Române de Esports, Mihai Cotos, a prins un contract generos cu CSMS Iași 2020 @ Clubul primăriei va plăti aproape 320 mii lei, sumă cu TVA (268 mii lei fără TVA), firmei Târgul de Cariere SRL din Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, pentru servicii organizare evenimente sportive @ De precizat că pragul minim pentru achiziții directe este de 270.120 lei fără TVA, deci cele două părți s-au înțeles la limită @ Dezmăț pe bani publici: Campionatul Mondial de Esports este organizat prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Iași 2020, entitate înființată de municipalitate în 2020 @ Clubul a primit din partea Primăriei un buget de aproape 5 milioane de euro pentru organizarea evenimentului

Nominalizarea orașului Iași drept gazdă a Campionatului Modial de E-Sports este umbrită de acțiunile netransparente și suspecte de corupție derulate de către municipalitate împreună cu factori de decizie din cadrul forului internațional.

Thomas Moldovan (secretar de stat Ministerul Sporturilor), Vlad Marinescu (presedinte IESF), Mihai Chirica, Boban Totovski (secretar general IESF) , Bogdan Cojocaru, Adrian Socaciu
Thomas Moldovan (secretar de stat Ministerul Sporturilor), Vlad Marinescu (presedinte IESF), Mihai Chirica, Boban Totovski (secretar general IEFS) , Bogdan Cojocaru, Adrian Socaciu

Unul dintre consilierii președintelui Federației Internaționale de E-Sports (IESF), Vlad Marinescu, a încheiat mai multe contracte cu Primăria Municipiului Iași și Clubul Sportiv Municipal Iași 2020, entitate desemnată să organizeze competiția ce va avea loc în vara acestui an. Contractele au fost atribuite prin încredințare directă în preajma deciziilor luate de către IESF în privința desemnării orașului gazdă. Contractele au avut ca obiect realizarea unei strategii pentru dezvoltarea sportului sau consultanță, deși compania cu care au fost încheiate avea ca obiect de activitate ”lucrări construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale”. Firma în cauză avea ZERO angajați și ZERO cifră de afaceri. Până și Chirica recunoaște astăzi că acel contract nu a avut nicio legătură cu expertiza firmei în cauză. Recent, o altă firmă ce aparține unei persoane din conducerea Federației Române de E-Sports (care s-a lăudat cu lobby-ul făcut pentru desemnarea Iașului ca gazdă a Campionatului Mondial) a primit prin încredințare directă un contract în valoare de 55.000 euro fără TVA pentru consultanță. Conducerea CSM Iași 2020 refuză să explice de ce împarte banii din bugetul de organizare către firmele șmechirilor din conducerea Federației Române de E-Sports.

Întâlnire delegație IESF cu conducerea Universității A.I. Cuza: Vlad Marinescu, Adrian Socaciu, Boban Totovski
Întâlnire delegație IESF cu conducerea Universității A.I. Cuza: Vlad Marinescu, Adrian Socaciu, Boban Totovski

7IAȘI a cerut prin email președintelui IESF, Vlad Marinescu, câteva explicații, însă nu am primit niciun răspuns. La scurt timp după ce am început investigația privind posibilele fapte de corupție în desemnarea Iașului ca oraș gazdă a Campionatului Mondial de E-Sports, am primit din partea CSMS Iași 2020 o propunere de încheiere a unui contract de colaborare. Coincidență sau încercare de ascundere a faptelor? Nu știm, dar vă lăsăm pe dvs să decideți. Vă prezentăm informațiile dobândite până în acest moment, cu mențiunea că instituțiile care ar fi trebuit să comunice datele în mod transparent refuză în mod sistematic acest lucru.

Primul contract suspect, descris de Chirica:„s-a prezentat un cetățean să facă strategii”.

În iulie 2021, Primăria Iași a contractat firma Arhitectura Design Socaciu SRL, gestionată de Adrian Socaciu, pentru elaborarea strategiei de promovare a orașului prin sport. Valoarea strategiei conform anunțului din SEAP a fost de 80.000 lei fără TVA, contractul fiind atribuit direct fără licitație. Procedura  Întrebat de 7IAȘI despre acea strategie, Chirica a declarat că „s-a prezentat un cetățean pregătit să facă strategii. Vreau să vă spun că dacă ne apucăm noi doi facem o strategie pentru sport, e mai bună.”

Cetățeanul din povestea lui Chirica este Adrian Socaciu, fondator al Federației Române de E-Sports și consilier al președintelui IESF, Vlad Marinescu. Adică una dintre persoanele care a fost în miezul problemei în cadrul procedurii de nominalizare a Iașului drept gazdă a Campionatului Mondial. De altfel, Socaciu a participat, alături de oficiali ai IESF, la mai multe întâlniri cu reprezentanții Primăriei Iași, unele dintre ele desfășurate chiar în Palatul Roznovanu. Încercarea lui Chirica de bagatelizare a a acestui contract izvorăște tocmai din aceste legături toxice. Ba mai mult, Chirica comite o eroare și recunoaște că atât firma cât și Socaciu nu au niciun fel de competențe în obiectul contractului! Atunci, întrebarea firească este: de ce s-a încheiat acest contract? Care este adevărată înțelegere din spatele acestui contract?

Consultanță cu zero angajați!

În jurul firmei lui Adrian Socaciu este o nebuloasă totală. Firma nu a mai depus nici un bilanț din anul 2019. Potrivit informațiilor oficiale societatea are zero angajați, zero lei cifră de afaceri, iar domeniul de activitate este legat de lucrări de construcții și arhitectură și nu de consultanță. Totuși, municipalitatea ieșeană nu a avut nici o problemă în a selecta firma respectivă pentru elaborarea strategiei pentru sport. Toate datele indică faptul că sub tutela acelui contract a fost disimulată o înțelegere netransparentă care avea alți termeni.

„Din ce rețin eu, nu am mai văzut documentul finalizat, el nu există”, precizează edilul Iașului.

Într-adevăr, Primăria nu a primit niciun document și nu a achitat niciun leu. Înțelegerea respectivă a picat total sau s-a transformat într-o alta la fel de netransparentă. Însă epopeea Socaciu nu a luat sfârșit. În august 2022, la câteva luni după ce nominalizarea Iașului a devenit oficială, firma Arhitectura Design Socaciu SRL a prins un contract în valoare de 25.000 lei fără TVA cu Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 pentru consultanță și reprezentare juridică. Aceeași firmă de construcții, fără angajați și fără expertiză. De această dată, banii s-au plătit, deși nimeni nu explică care au fost serviciile prestate și utilitatea lor.

Cine este Adrian Socaciu? Ode lansate de propriul ONG

Socaciu se prezintă ca fiind membru al Consiliului Prezidențial al Federației Internaționale de Esports (IESF), dar și consilierul președintelui Vlad Marinescu. El își arogă meritul de a fi fondatorul Federației Române de Esports, alături de ceilalți membri din echipă. Socaciu este președintele unui ONG denumit pompos Institutul Sportiv Român, tocmai pentru a crea impresia că este reprezentantul unei autorități a statului român.

Iată ce spunea Adrian Socaciu în Prosport, în martie 2022, despre organizarea campionatului de Esports de la Iași. Evenimentul de la Iași este rezultatul multor luni de muncă și negocieri pentru găzduirea finalei Campionatului Mondial de Esport în 2023. Am obţinut nominalizarea din partea Federaţiei Internaţionale de Esports încă din luna iunie 2020, pentru a putea demara procedurile de reglementare ca România să poată solicita calitatea de membru oficial IESF, astfel țara noastră este recunoscut ca un element-cheie pe piața europeană de Gaming și Esport, susținea Socaciu.

Mai mult, prin propriul ONG, Socaciu își asumă meritele organizării Campionatului Mondial de Esports tocmai la Iași. ”Adrian Socaciu, președintele nostru este și membru al Consiliului Prezidențial al IESF, Federația Internațională de eSports. Prin implicarea sa a reușit să faciliteze, alături de ceilalți colegi, aducerea Campionatului Mondial de eSports la Iași. Pe lângă asta, a susținut demersul nostru de a convinge Universitatea Alexandru Ioan Cuza să inițieze un program de masterat în domeniul gaming-ului”, se arată pe pagina de Facebook al ISR într-o postare din 15 aprilie 2022.

Căpușele din Federație se mufează la buget

După nominalizarea Iașului pentru organizarea campionatului, și stabilirea bugetului evenimentului din banii primăriei, a început și dezmățul pe bani publici. S-a ajuns ca tocmai cei din Federația Română de Esports (ROESF) să se înfrupte din acești bani. După modelul Socaciu, un alt membru al ROESF, Mihai Cotos, a prins un contract generos cu CSM Iași 2020. Clubul primăriei va plăti aproape 320 mii lei, sumă cu TVA (268 mii lei fără TVA), firmei Târgul de Cariere SRL din Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, pentru servicii organizare evenimente sportive. De precizat că pragul minim pentru achiziții directe este de 270.120 lei fără TVA, deci cele două părți s-au înțeles la limită. Administratorul și unicul beneficiar al firmei este Mihai Daniel Cotos, cel care face parte din conducerea ROESF. 7IAȘI nu pune la îndoială capacitatea profesională a firmei Târgul de Cariere SRL, care a mai organizat diverse evenimente în țară, care poate că au avut succes. În acest caz însă, la mijloc este un conflict de interese. Reprezentanții ROESF au susținut că Federația a făcut lobby pentru organizarea evenimentului de la Iași, însă acum ei își trag partea leului. E ca și cum Federația Română de Fotbal organizează un turneu de juniori la Iași, iar președintele Răzvan Burleanu și directorul tehnic Mihai Stoichiță ar lua contracte de consultanță prin firmele lor.

7IAȘI a cerut lămuriri de la IESF, dar a primit o cerere pentru contract de publicitate

Având în vedere elementele care arătau că Primăria Iași și clubul Sportiv au oferit contracte unor persoane cu putere de decizie în procesul de nominalizare, pe data de 28 februarie, 7IAȘI a solicitat, prin email, un punct de vedere Federației Internaționale de Esports și președintelui Vlad Marinescu. La scurt timp după ce am început investigația privind posibilele fapte de corupție în desemnarea Iașului ca oraș gazdă a Campionatului Mondial de E-Sports,  în locul unor răspunsuri oficiale, pe data de 7 martie am primit, pe email, o solicitare din partea Clubului Sportiv Municipal Iași 2020 pentru încheierea unui contract de promovare a Campionatului Mondial de Esports ce va avea loc în august-septembrie la Iași.

Omul lui Chirica împarte 5 milioane de euro

Campionatul de Esports este organizat prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Iași 2020, entitate înființată de municipalitate în 2020. Clubul a primit din partea Primăriei un buget de aproape 5 milioane de euro pentru organizarea evenimentului, fapt ce a declanșat dezmățul pe bani publici. Structura sportivă aflată în subordinea Primăriei municipiului Iași a cheltuit circa 277 mii lei (56 mii euro) pentru dotările unui studio de podcast și binențeles cei 65.000 de euro acordați firmei Târgul de cariere SRL pentru consultanță, menționați anterior în text. Doar că și cei de la Club au preferat să paseze responsabilitatea.

Vladimir Danilov, directorul Clubului Sportiv Municipal Iași 2020, a spus că de organizarea Campionatului de Esports se ocupă Cristian Nistor, consilier al primarului Mihai Chirica.

Danilov susține că acesta a fost desemnat manager al campionatului în baza unei decizii comune a primăriei și clubului sportiv. ”El a fost asumat atât de Primăria Iași, cât și de CSM Iași 2020, prin decizia CA din 22 februarie 2023”, a spus Vladimir Danilov.

7IAȘI a încercat să ia legătura cu Cristian Nistor, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Nici Adrian Socaciu nu a putut fi contactat pentru a da un punct de vedere legat de implicarea sa în proiect.

Pe de altă parte, în ceea ce-l privește pe Mihai Cotos, acesta era plecat în străinătate, conform unui angajat de-al său. ”Este plecat din țară în următoarele zile”, a transmis Mihai Ivanov, unul din cei care se ocupă de firma Tîrgul de Cariere SRL.

Vlad ROTARU

Rareș NEAMȚU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here