Primarul unei comune din județul Iași a decopertat o clădire reabilitată cu fonduri europene și aflată încă în monitorizare pentru a obține alte fonduri comunitare prin PNRR. Imobilul cu destinația de sediu al primăriei a fost lăsat pradă intemperiilor, iar proiectul initial s-a degradat complet. Dumitru Tănasă, primarul comunei Belcești, a făcut un proiect de consiliu local prin care a depus la PNRR reabilitarea clădirii corpului B al primăriei, imobil refăcut complet de fosta administrație locală și dat în folosință. Pentru a justifica investiția, Tănasă a uitat să menționeze în documente reabilitarea din 2016, tocmai pentru a obține banii europeni. Lucrările au ajuns pe mâna firmelor unor apropiați ai primarului PSD.
O clădire reabilitată cu fonduri europene și care era complet funcțională a fost decopertată și lăsată în paragină pentru ca mai multe persoane să beneficieze de fonduri de pe urma depunerii unui nou proiect de reabilitare. Corpul B al Primăriei comunei Belcești a fost reabilitat și deschis în 2016, iar vreme de mai mulți ani a funcționat fără probleme. Actualul primar al comunei Belcești, Dumitru Tănasă (PSD) a depus un alt proiect pe fonduri europene pentru aceeași clădire de 732 mp, cu regim P+E, la doar câțiva ani de la darea acesteia în folosință. În plus, suma finală a fost de câteva ori mai mare decât proiectul initial. Din hotărârea de Consiliu Local au fost eliminate referirile la reabilitarea din 2016 pentru ca proiectul să prindă finanțare, fiind strecurată doar o frază simplă. În plus, mai multe firme apropiate de actualul primar au prins fondurile pentru execuția lucrării, studii sau dirigenție de șantier.
Clădire refăcută cu 700.000 lei în urmă cu 8 ani! Imobilul a funcționat fără probleme
În noiembrie 2013, Primăria Belcești a accesat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), un proiect privind modernizarea și consolidarea clădirii primăriei, cu o valoare de circa 700.000 lei, cu tot cu TVA, iar autorizația de construire a fost emisă în iulie 2014. Clădirea care a fost prinsă în proiectul depus la Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale (AFIR) a fost ridicată la începutul anilor 1970 și se afla într-o stare avansată de degradare. Proiectul a presupus consolidarea și reabilitarea termică a clădirii, îmbunătățirea rezistenței acesteia, modernizarea sistemului de încălzire si producere a apei calde, etc. Parterul a fost prevăzut cu o sală mare pentru diverse evenimente publice, bibliotecă, iar la etajul 1 au fost amenajate birouri pentru angajații din primărie. În plus, imobilul a beneficiat și de un certificate de eficiență energetică. Clădirea a fost data în folosință în 2016 și a funcționat fără probleme până în 2020. Lucrarea a fost executată de firma Cornell’S Floor SRL.
Noul primar, fals în declarații! A pus aceeași clădire pe lista PNRR pentru a scoate noi fonduri
Ulterior, după alegerile locale, noul primar a luat același imobil și a depus un proiect prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind renovarea energetică a corpului B al instituției. Dumitru Tănasă a inițiat un proiect de Consiliu Local în 2022, prin care propune renovarea energetică a clădirii, proiectul având o valoare de peste 3.000.000 lei. Doar că în anexa de Consiliu Local se arată că imobilul a fost construit în 1972 și este descrisă la starea de atunci, cu tencuielile inițiale, cu izolație termică necorespunzătoare, cu instalație de transport apă caldă din oțel și calorifere din fontă, detalii care nu erau reale. În proiectul de hotărâre din 2022 nu a fost trecut nici un cuvând despre reabilitarea recepționată în 2016 prin PNDR. În plus, nici declarația de eligibilitate pentru proiectul din 2022 nu a fost reală, întrucât clădirea a mai fost finanțată cu fonduri europene, prin proiectul din 2016. Cu fondurile pe care le-a solicitat, Tănasă putea depune proiect pentru reabilitarea unei școli sau a unui dispensar din localitate și nu pe o clădire deja data în folosință.
Dezastru în clădirea refăcută cu fonduri europene! Lăsată intenționat să se degradeze
Pentru a se acoperi, primarul din Belcești a distrus acoperișul clădirii (desi acesta a vea o garanție de 50 de ani de la reabilitarea din 2016), izolația termică a planșeului și toate materialele de susținere. Imobilul a rămas astfel descoperit, iar intemperiile au afectat întreaga structură. În plus, toate piesele de mobilier, instalatiile sanitare (calorifere, conducte), au fost distruse odată ce imobilul a fost decopertat și lăsat luni bune în voia sorții.
Primăria, nevoită să acopere peste 1.400.000 lei pentru reabilitarea clădirii ! Lucrarea a fost data la firmele de casă
Deși, proiectul initial a costat circa 700.000 lei, pentru noua reabilitare, Primăria Belcești a fost nevoită să acopere peste 1.400.000 lei din cele 3.300.000 lei, cât ar fi finanțarea prin PNRR. Mai mult, hotărârea de consiluiul local de aprobare a investiției a fost data în mai 2022, la mai puțin de 5 ani de la notificare ultimei tranșe de plată de la AFIR, în perioada de monitorizare a primei investiții. În plus, fie că a fost vorba de execuția lucrăii sau de demararea unor studii, contractele au ajuns la firme apropiate de primarul Dumitru Tănasă. Astfel, contractul de execuție de 2.300.000 lei a fost atribuit în toamna lui 2023 și a ajuns la asocierea Management Company SRL și Inside Construction SRL.
Prima este administrată de Constantin Buzatu și a doua de Bogdan Ciobanu. De asemenea, Primăria Belcești a mai achitat 15.000 lei firmei Elvetic SRL pentru consultanță privind achizițiile prin PNRR la acest proiect. S-au mai plătit 23.000 lei firmei Maiasin Prest pentru dirigenție de șantier, sume allocate din bugetul primăriei.
Explicațiile primarului Tănasă: ”Clădirea nu a fost folosită niciodată” ! Pozele îl contrazic
Primarul PSD Dumitru Tănasă a susținut că nu este nimic ilegal și că nu e vorba de dublă finanțare. În plus, Tănasă a menționat că imobilul nu a fost folosit deloc, deși recunoaște reabilitarea clădirii din 2016. Totuși, actualul primar nu a spus nimic despre faptul că nu a trecut în HCL din 2022 detalii referitoare la prima finanțare. Primarul actual a precizat și că are fotografii care să arate starea în care a preluat clădirea, însă nu arată nimic despre faptul că a decopertat-o și a lăsat-o pradă intemperiilor luni bune ca apoi să prezinte public totul. ”Acest important edificiu nu a fost utilizat niciodată. Pentru liniștea celor care susțin că modernizarea noii primării implică spălare de bani, este important să clarificăm ca aceasta renovare se realizează cu fonduri europene. Aceste sume sunt alocate strict și transparent, fără posibilitatea unei duble finanțări”, susține Tănasă într-o postare publică.
Vlad ROTARU
Exact asa a facut si primarul Ghebuta la Madarjac cu dispensarul Fusese reabilitat de fosta primarita, iar el cand a preluat in 2016 si-a pus in plan cum sa mai fure niste bani si materiale de pe cladire (tabla de pe acoperis si alte materiale).
un om de nimic , 4 ani numai a jatmanit comuna pentru interesul lui si a rudelor sale.
Secretara care este angajata este cu dosar la DNA
pamanturile sunt toate a lui de pe vii si de pe morti
a pus camere de supraveghere si in birouri sa nu te poti scarpina unde trebuie, ce e ilegal
cu populatia se comporta ca la ulmi
a pus in buget 270000 consultanta interna, unde nu are nici un specialist
Nu a adus fonduri in comuna in 4 ani care a stat
a folosit proiectele care erau in derulare ale fostului primar,
face naveta la iasi, deoarece sta intr-un apartament in Pacurari , cu masina si pe motorina primariei Belcest
Au fost platiti doi consilieri personali din banii publici, doarece a avut foarte multe probleme si erau greu de gestionat, trebuie sa justifice fiecare consilier salariile incasate ,,,,pentru ce?????????
Inafara de angajari fictive si cheltuieli nejustificate nu a facut nimic
Unde este mobilierul din constructia daramata??????
Belcestenii sunt usor de prostit, mai ales ca nu stiu ce inseamna fonduri din bugetul local si bani din proiecte europene
Le zice ca drumul judetean Iasi-Suceava este facut cu contributia lui Tanasa, cu toate ca nu are nici de 2 lei aport.
A pus cateva plante in centru –asa zisul parc care costa cat un bloc. sii prosteste
A luat cu japca SMA-ul la un pret de doi lei
Sunt multe de spus, dar trebuie sa le descopere oamenii legii.
Iar constructia despre care se discuta in articol, trebuie imputata si refacuta la loc din banii lui personali plus dosar penal.
Prosteste lumea cu flori de 8 martie???? Cu ce bani a luat florile??? Anul trecut, acum 2 ani, acum 3 ani nu a fost 8 martie?????
Sa
Bai DNA treziti-va anchetati idiotul pus pe capatuiala ! Si trimiteti-l la judecata pe golan !