Primarul Dan Niță bate în retragere după ce 7IAȘI a dezvăluit că planul de achiziții al comunei Miroslava în valoare de peste 15 milioane euro a fost aprobat cu fraudarea votului din Consiliul Local @ Niță a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru revocarea hotărârii prin care a fost aprobat planul de achiziții pentru anul 2022 @ Dispoziția de convocare a fost semnată pe 11 aprilie, ziua în care 7IAȘI a dezvăluit faptul că hotărârea a fost aprobată cu votul unui consilier care nu era prezent la ședință @ În realitate, hotărârea nu a fost aprobată, deoarece a fost votată favorabil doar de 8 consilieri din cei 16 prezenți în sală @ Ședința a fost înregistrată video, iar în filmare se vede că din sală lipsea consilierul care în procesul-verbal figura prezent și cu vot „pentru” @ Secretarul comunei Miroslava recunoaște în scris fraudarea votului: „ Urmare a verificărilor efectuate ulterior, respectiv a vizualizării imaginilor video realizate în cadrul ședinței ordinare din data de 28 februarie 2022, s-a constatat că în ceea ce privește proiectul (…), votul deschis, exprimat prin „ridicarea mâinii”, de către domnii consilieri locali prezenți la ședință la momentul votului -16 consilieri locali din totalul de 19, a fost: 8 voturi pentru, 5 abțineri și 3 voturi împotrivă, constatându-se așadar, că nu a fost întrunit cvorumul de voturi „pentru”” @ Hotărârea ilegală privind planul de achiziții al Primăriei Miroslava a fost aprobată la sfârșitul lunii februarie @ „Eroarea” are acum conotații penale @ În baza unei hotărâri ilegale, comuna Miroslava a încredințat contracte în valoare totală de peste 2,8 milioane lei @ De la 1 martie și până în prezent, Primăria Miroslava a atribuit prin încredințare directă 36 de contracte în valoare de 1,25 milioane lei, iar prin licitație un contract de 1,6 milioane lei
Pe 11 aprilie, 7IAȘI publica articolul „ Filmul unui flagrant de 15 milioane de euro la Primăria Miroslava: au falsificat voturile chiar în fața camerelor video”, material care dezvăluia faptul că planul de achiziții pentru anul 2022 al Primăriei Miroslava a fost aprobat cu votul unui consilier care nu a fost prezent.
În aceeași zi, după câteva ore, primarul Dan Niță a semnat dispoziția prin care convoca o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru revocarea hotărârii ilegale. Ședința a fost programată pentru data de 14 aprilie, când consilierii locali sunt chemați de remedieze „eroarea”.
Hotărârea ilegală a fost adoptată prin falsificarea procesului-verbal al ședinței din 28 februarie, iar de atunci consilierii locali din opoziție de la USR și PSD au făcut mai multe interpelări prin care au atras atenția că hotărârea a fost adoptată ilegal deoarece a fost votată favorabil de doar 8 consilieri din cei 16 prezenți la ședință. Cu toate acestea, în procesul-verbal a fost menționat ca fiind prezent și cu vot „pentru” consilierul PNL George Crăciunaș.
Însă, în înregistrarea video publicată de 7IAȘI se vede că George Crăciunaș nu se afla în sală în momentul la care a fost suspusă la vot hotărârea cu numărul 4 de pe ordinea de zi privind aprobarea planului de achiziții. După cum reiese din înregistrarea video, consilierul PNL și-a făcut apariția doar când s-a ajuns la hotărârea cu numărul 8, la zeci de minute după ce planul de achiziții fusese în realitate respins prin votul celor prezenți.
Obligați de camerele video să recunoască fraudarea votului
Chiar în referatul de specialitate întocmit de către secretarul general al comunei Miroslava, Ancuța Ursanu, se arată că înregistrarea video a ședinței demonstrează faptul că votul a fost fraudat și că unul dintre consilierii locali menționați în procesul-verbal al ședinței, în realitate, nu a fost prezent. Mai precis, în referat se arată că marea eroare a fost constatată „urmare a verificărilor efectuate ulterior, respectiv a vizualizării imaginilor video”
„În cadrul ședintei ordinare a Consiliului Local al comunei Miroslava, județul lași din data de 31 martie 2022, asupra procesului verbal mai sus menționat (nr. mr.845/02.03.2022) au fost formulate obiecțiuni, în sensul că, punctul 4 de pe proiectul ordinii de zi : „Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului anual al achizițiilor publice și aprobarea Anexei privind achizițiile directe pentru anul 2022, la nivelul Unității Administrativ-Teritorială comuna Miroslava, județul lași” nu a întrunit cvorumul de voturi pentru, în condițiile legii.
Urmare a verificărilor efectuate ulterior, respectiv a vizualizării imaginilor video realizate în cadrul ședinței ordinare din data de 28 februarie 2022, s-a constatat că, în ceea ce privește: „Proiectul de hotărâre privind actualizarea Programului anual al achizițiilor publice si aprobarea Anexei privind achizițiile directe pentru anul 2022, la nivelul Unității Administrativ-Teritoriale comuna Miroslava, județul lașii”, votul deschis, exprimat prin „ridicarea mâinii”, de către domnii consilieri locali prezenți la ședință la momentul votului -16 consilieri locali din totalul de 19, a fost: 8 voturi pentru, 5 abțineri și 3 voturi împotrivă, constatându-se așadar, că nu a fost întrunit cvorumul de voturi „pentru”, conform prevederilor art.5 lit.e) și art.139 alin.(1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, votul proiectului de hotărâre mai sus menționat a fost viciat, drept urmare, se impune revocarea Hotărârii Consiliului Local al comunei Miroslava, județul lași nr.54/28.02.2022.”, se arată în referatul de specialitate întocmit de secretarul general al comunei, Ancuța Ursanu.
Achiziții de 2,8 milioane lei în baza unei hotărâri ilegale
Hotărârea ilegală pe care Primăria Miroslava vrea acum să o revoce a produs însă efecte juridice și consecințe financiare. De la 1 martie și până în prezent, în baza planului de achiziții Primăria Miroslava a încheiat 37 de contracte cu un buget total de aproximativ 2,85 milioane lei.
Conform sistemului electronic de achiziții publice, comuna Miroslava a făcut 36 de achiziții directe în valoare totală de 1,25 milioane lei, iar un contract în valoare de 1,6 milioane lei a fost încredințat în urma unei proceduri de licitație publică.
Consilierii opoziției de la USR și PSD au votat împotriva planului de achiziții propus de primarul Dan Niță deoarece au considerat că multe dintre contractele prevăzute pentru anul 2022 au fost supraevaluate. În total, planul de achiziții are o prevedere bugetară de peste 77 milioane lei, echivalentul a peste 15 milioane euro. Din această sumă, achizițiile directe, fără licitație, au un buget de peste 12 milioane lei.
Mai multe capitole din planul de achiziții directe ridică mari semne de întrebare. Iată doar câteva exemple: 1,7 milioane lei alocați pentru consultanță juridică pentru organizarea unui referendum local, 784.000 lei pentru o alee pietonală de 250 metri sau 15.000 lei – consultanță pentru întocmirea raportului de activitate al primarului.
Asta asa face din 2004. Abia acum s-au prins unii…
Dar de sefa de la achizitii, de ce nu se spune nimic ? Ea trebuie sa raspunda(BD)