Niță de la Miroslava, executat silit după o combinație imobiliară eșuată. Datoria lipsește din declarația de avere

Dan Niță, primarul comunei Miroslava, a simțit pe propria-piele ce înseamnă să ai încredere în prietenii ce se dovedesc, în final, a fi doar neserioși și răi-platnici. Potrivit unei publicații de vânzare imobiliară aflată pe masa executorilor judecătorești, Darie Andreea și Cristian Nicolăiță, primarul își va lua adio de la un teren în suprafață de 5.000 mp, situat în extravilanul comunei, din cauză că s-a pus garant pentru  Alexandru și Ioana Aștefani, patronii falimentarei SC Lux Company Investment SRL, firmă executată silit, într-o altă cauză,  pentru un debit imens de peste 2,8 milioane de lei. Mai mult, Niță ar fi omis să specifice această datorie și garanție, de aproape 120.000 de lei, în ultima sa declarație de avere riscând un proces penal. În prezent, Lux Company este în faliment, iar lichidatorul judiciar Management Reorganizare Lichidare SPRL a obținut în justiție tragerea la răspundere personală a celor doi administratori, pentru acoperirea unei datorii în cuantum de 600.000 de euro.          

 

Edilul din Miroslava, Dan Niță, cel care conduce una dintre cele mai bogate comune din România, este la un pas de a pierde definitiv un teren de 5000 mp, situat în extravilanul localității, deoarece a avut încredere în prieteni. Conform unei publicații de vânzare-imobiliară aflată pe masa executorilor judecătorești Darie Andreea și Cristian Lupu Nicolăiță, primarul își va lua adio de la imobilul-teren în suprafață totală de 4.939 mp, deoarece a garantat un împrumut de aproape 120.000 de lei, contractat de la Banca Comercială Carpatica SA de către patronii SC Lux Company Investment SRL, Alexandru și Ioana Aștefani. Mai precis, la sfârșitul lunii martie 2008, familia Aștefani, prin intermediul Lux Company, a făcut un împrumut la Banca Carpatica, creditul respectiv fiind garantat personal, atât de primarul Dan Niță, cât și de soția sa, Georgeta, în calitate de debitori-garanți. În ultimii ani au fost mai multe încercări de recuperare a acestei creanțe, însă terenul scos la vânzare, prin intermediul BEJ Darie & Lupu-Nicolăiță nu a fost cumpărat de nimeni. Recent, procedura de executare silită a fost reluată și se speră la valorificarea bunului înscris în Cartea Funciară a UAT Miroslava, și care aparține edilului și familiei acestuia. Licitația publică va avea loc la data de 17 martie 2020, la orele 10.00, la sediul BEJ Asociați Andreea Darie și Cristian Lupu-Nicolăiță. Potrivit anunțului de vânzare, prețul de începere a licitației este de 141.420 lei, preț la care imobilul a fost evaluat de expertul tehnic judiciar, Liliean Lazăr. Cei care doresc să cumpere terenul lui Niță trebuie însă să depună la Libra Bank, la dispoziția executorului judecătoresc, pînă la termenul de vînzare, suma de 14.142 lei, aceasta reprezentând cca 10 la sută din prețul de începere a licitației.

 

Lux Company Investment, o firmă de construcții sortită din start eșecului

 

Firma ieșeană Lux Company Investment SRL a activat în domeniul construcțiilor de clădiri rezidențiale și nerezidențiale și este reprezentată de Alexandru și Ioana Aștefani. Societatea se află în insolvență din anul 2009, la cererea creditorilor Banca Carpatica și Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) iar la finalul lui 2013 aceasta a fost declarată în mod oficial în faliment. În cazul de față, patronii de la Lux Company Investment au contractat în 2008 un credit din care mai aveau de achitat, la momentul emiterii somației de plată, în jur de 100.000 de lei. Pentru a primi creditul, Aștefani a apelat atunci la ajutorul primarului comunei Miroslava, Dan Niță, care a gajat împrumutul cu un teren agricol de 5000 mp, situat în extravilanul comunei pe care o păstorește. La recuperarea creanței, pe parcurs, s-au mai adăugat însă și cheltuieli de judecată cât și onorariile executorilor astfel că datoria ajuns în prezent la cca 120.000 de lei.

 

La ce avere are, primarul nu pare deloc deranjat că pierde terenul

Deși terenul în cauză este unul extrem de valoros dat fiind faptul că Miroslava se află într-un proces de expansiune și dezvoltare imobiliară continuă , unde un singur metru pătrat de pămînt se vinde cu sume cuprinse între 25 și 30 de euro, Niță nu pare foarte deranjat că pierde respectivul teren. În urmă cu cîțiva ani, edilul le spunea cu nonșalanță jurnaliștilor că valoarea terenului agricol este undeva spre 0 dar a recunoscut ulterior că a riscat atunci cînd s-a pus garant și a dorit să ajute un prieten de familie. Conform extrasului de carte funciară, Niță și soția sa, în calitate de debitori-garanți, cît și cei doi administratori ai Lux Company Investment, au fost avertizați să achite debitul încă din 2013, prima somație oficială de plată venind din partea executorilor judecătorești Gabriel Bîrcă și Cristian Gheorghe Lupu-Nicolăiță, la data de 4 aprilie 2013. La data respectivă, datoria către bancă era de 95.000 de lei plus cheltuielile de executare.

 

Alexandru și Ioana Aștefani, datorii imense de 600.000 de euro

 

În prezent, falimentara SC Lux Company Investment SRL Iași are debite neacoperite în valoare de 2.856.707,92 de lei. Potrivit buletinului procedurilor de insolvență din data de 15 martie 2019, la solicitarea lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL, judecătorii Tribunalului Iași, Secția Civilă-Faliment, i-au obligat pe cei doi administratori, Alexandru și Ioana Aștefani, să suporte întreg pasivul neacoperit al firmei-debitoare. Totodată, li s-a pus în vedere celor doi patroni să se prezinte la sediul lichidatorului judiciar pentru predarea bunurilor societății, ce i-au fost lăsate în custodie, însă familia Aștefani ar fi refuzat să predea aceste bunuri. Deși la sfârșitul lui 2012, societatea Lux Company Investment figura cu disponibilități bănești de 38.299 lei, și mai avea de încasat 852.771 de lei, Alexandru și Ioana Aștefani nu au justificat și nici nu au predat aceste sume administratorului judiciar, în vederea distribuirii banilor către creditorii înscriși în tabelul creditorilor, însușindu-le în folosul personal. La finalul unui proces civil care s-a întins pe o perioadă de 6 ani de zile, judecătorii au admis cererea formulată de MRL (Management Reorganizare Lichidare Iași) SPRL, și au stabilit răspunderea personală a celor doi administratori ai Lux Company Investment SRL, obligându-i pe Alexandru Aștefani și Ioana Aștefani, în solidar, să acopere întreg pasivul rămas neacoperit al firmei debitoare, în cuantum de 2.856.707,92 de lei, echivalentul a cca 600.000 de euro.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here