Deși a avut nevoie de 70 de zile de îngrijiri medicale, dosarul penal în care a fost cercetată mutilarea unui copil care a fost lovit de un cablu agățat de un autobuz al CTP a fost clasat @ Evenimentul s-a produs în iunie 2017, iar la patru ani distanță, în aprilie 2021, familia Tamaș a primit la domiciliu ordonanța de clasare prin care procurorul a închis dosarul fără ca cineva să plătească @ În disperare de cauză, familia Tamaș a dechis un proces civil și cere judecătorilor obligarea în solidar a CTP și a șoferului Ionel Ghioc la plata sumei de 200.000 euro reprezentând daune morale, a sumei de 64.000 lei cu titlu de daune materiale ca urmare a accidentului din 26.06.2017
La patru ani de la producerea tragicului eveniment din Galata, părinții copilului mutilat de cablul de internet al companiei UPC dau în judecată Compania de Transport Public Iași și pe șoferul autobuzului care a produs accidentul. La începutul lunii iunie 2021, avocatul familiei Tamaș a depus la Tribunalul Iași o cerere de chemare în judecată prin care cere judecătorilor obligarea în solidar a CTP și a șoferului Ionel Ghioc la plata sumei de 200.000 euro reprezentând daune morale, a sumei de 64.000 lei cu titlu de daune materiale ca urmare a accidentului din 26.06.2017 și la plata cheltuielilor de judecată. În cauză nu a fost introdusă și compania de asigurări la care a fost încheiată polița de răspundere civilă, deși conform legii aceasta trebuie să răspundă în solidar alături de vinovații producerii accidentului. Dosarul penal întocmit pentru vătămare corporală gravă în urma accidentului din iunie 2017 a fost clasat în luna aprilie a acestui an. Victima accidentului a avut nevoie de 70 de zile de îngrijiri medicale și a rămas cu traume fizice definitive, vizibile, care i-au modificat fizionomia feței.
Despăgubiri morale de 200.000 euro
„În data de 26 iunie 2017, în jurul orelor 12.25, numitul Ionel Ghioc, în timp ce conducea autobuzul cu numărul IS-09-RLZ, pe traseul 47, pe strada Pantelimon Halipa, în momentul în care a ajuns în intersecția cu str. Calea Galata, în zona Bisericii Adormirea Maicii Domnului, a acroșat cu trapa de aerisire a autobuzului un cablu de internet care prin tensionare s-a rupt și m-a lovit în zona feței. În urma loviturii primite, subsemnatul am fost internat în spital, iar în cauză s-a întocmit dosarul penal 12053/P/2017. În urma probelor administrate în dosar din Raportul de expertiză medico legală 19085/15.10.2018 s-a stabilit un număr de 65-70 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare din momentul producerii lor.” – se precizează în preambulul cererii de chemare în judecată.
În luna aprilie 2021 familia Tamaș a primit la domiciliu ordonanța de clasare dispusă în dosarul penal în baza art 16 lit. B din codul de procedură penală, respectiv ”acțiunea penală nu mai poate fi exercitată dacă fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. Cu sau fără vinovăția cerută de legea penală, familia Tamaș își continuă demersurile în latura civilă solicitând despăgubiri de 200.000 euro și 64.000 lei. Avocatul victimei consideră că șoferul se face vinovat de producerea accidentului de circulație, iar SC CTP SA Iași are calitate de comitent ce răspunde pentru fapta comisă de angajatul său, Ionel Ghioc aflându-se în exercitarea atribuțiilor de servciu la momentul producerii accidentului. Prin urmare societatea și șoferul trebuie să plătească pe latură civilă pentru suferința fizică și psihică cauzată minorului.
Contrabalansarea suferințelor cauzate
” Leziunile s-au vindecat cu cicatrici labiale și postoperatorie submandibulară care sunt permanente. Aprecieri privind eventualele sechele de natură infirmizantă se pot face după epuizarea tuturor tratamentelor stomatologice, susnumitul având recomandări de controale și tratamente periodice până la finalizarea creșterii și dezvoltării mandibulare (până la vârsta de 18-21 ani).În ceea ce privește prejudiciul moral suferit de către subsemnatul, urmează să aveți în vedere numărul mare de îngrijiri medicale, faptul că în urma accidentului am pierdut mai mulți dinți, faptul că am rămas cu mai multe cicatrici permanente pe față.” – se menționează în cererea de chemare în judecată.
Astfel cum reiese și din înscrisurile medicale depuse la dosar, victima acuza dureri puternice la internare, ce au persistat ulterior și după operație. Gravitatea leziunilor fizice reiese din concluziile Raportului de constatare medico-legală eliberat de Institutul de Medicină Legală Iași. În plus, actele medicale existente la dosarul cauzei relevă caracterul succesiv de continuitate a suferințelor fizice și psihice suferite în urma accidentului de circulație. Avocatul familiei Tamaș precizează că cicatricile rezultate în urma accidentului au o puternică influență asupra psihicului copilului, având în vedere că orice anormalitate de ordin fizic ar putea fi speculată în cadrul grupurilor de tineri cu care acesta interacționează. Apărătorul spune că despăgubirile solicitate nu vor înlătura traumele fizice suferite și nici consecințele psihice ale acestora, însă doctrina și jurisprudența în domeniu au apreciat că o anumită sumă de bani poate facilita viața persoanei vătămate de la acest moment înainte, pentru ca înlesnirile oferite să contrabalanseze suferințele cauzate.
CTP, în silenzio stampa
7 Iași a cerut directorului CTP Iași, Cristian Stoica, un punct de vedere legat de acest litigiu. Am solicitat conducerii CTP printr-un mesaj transmis joi 5 august prin intermediul aplicației whatsapp să ne fie comunicată poziția oficială a companiei referitoare la cererea de despăgubire depusă de familia Tamaș la Tribunalul Iași. Deși a trecut aproape o săptămână de la această solicitare, niciun reprezentant al companiei nu a formulat niciun răspuns pe această temă.
Accidentul și operația
Minorul în vârstă de 12 ani, la data procedurii accidentului, a fost rănit în cursul zilei de 26 iunie 2017 de un cablu de internet şi o şufă metalică agăţate şi rupte de trapa unui autobuz CTP. Cablul, care aparţinea operatorului UPC, era coborât mai jos decât minimul cerut de reglmenetările Primăriei. Copilul a fost internat la Spitalul de Copii Sf. Maria și ulterior transferat la Spitalul Sf. Spirdon, în cadrul Clinicii BMF, unde a fost operat. Prin intervenţia chirurgicală efectuată a doua zi după accident, mandibula fracturată a copilului a fost fixată cu ajutorul unei proteze. Pe termen scurt, copilul a avut nevoie de protezarea provizorie a dinţilor lipsă. Pe termen lung, copilul va avea nevoie de o protezare definitivă a celor opt dinţi din faţă pe care i-a pierdut după accidentul din Galata. „Examenul clinic a relevat prezenţa unor leziuni multiple, atât la nivelul părţilor moi, cât şi la nivelul dinţilor, al oaselor maxilare. În cursul dimineţii de astăzi pacientul a intrat în sala de operaţie. Sub anestezie generală, prezentând expulzii dentare şi fractură de mandibulă, s-a efectuat tratament de specialitate, care s-a concretizat în aplicarea unei imobilizări, efectuându-se osteosinteza, cu plăcuţe de titan, la nivelul mandibulei. În urma acestuia traumatism, copilul şi-a pierdut patru dinţi din grupul frontal superior şi alţi patru din grupul frontal inferior” declara pe 27 iunie 2017 dr. Eugenia Popescu, şefa clinicii BMF de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.
Rareș Neamțu