Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament, dacă Guvernul nu lămurește problema listelor cu testarea pe județe, declară Nelu Tătaru.
Demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele Covid-19 pe județe este corect pe fond, dar trebuie să existe unele avize, declară într-un interviu la RFI președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru, conform Mediafax.
Fostul ministru PNL al Sănătății se referă pe de altă parte în interviu la dezvăluirile făcute de societatea civilă privind existența unui sistem paralel de vaccinare în București și precizează că a discutat cu reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare și că urmează ca săptămâna viitoare să existe lămuriri, iar centrele respective de vaccinare „să intre în circuitul deschis”.
Întrebat cum i se pare demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele pe județe, Nelu Tătaru a spus că, plecând de la principiul că populația trebuie să fie informată, numai că fiecare informație trebuie să fie asumată, avizată și corectă: „Nu știu, nu am cunoștință în acest moment dacă acele informații care au ajuns către populație au fost avizate de structuri sau nu, cred că aici este treaba Guvernului și a premierului să evalueze sau să verifice. Dar mă reîntorc, este absolut necesar, atât pentru o informare corectă, ca aceste date să vină și să vină defalcat pe fiecare zonă, după cum și evoluția acestei pandemii o vedem diferită pe fiecare din zonele din țara noastră”.
Întrebat, de asemenea, dacă pe fond, demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele pe județe i se pare corect, Tătaru a răspuns: „Da, pe fond, mi se pare corect. O transparență trebuie să existe, informarea trebuie să existe, dar acele lucruri pe care noi le considerăm amănunte și care înseamnă asumarea și corectitudinea unor date cu avizarea de către instituția respectivă trebuie să existe”.
În ce privește nevoia de avize, nefiind vorba despre date personale, ci de niște cifre seci, Nelu Tătaru a declarat că acele cifre seci nu crede că sunt pe înțelesul populației: „Nu merg doar să mă gândesc la avize, mă gândesc la a prezenta într-un anumit context fiecare din acele date pe care le-am dat populației. Faptul că am luat o bază de date și am prezentat-o, dacă într-adevăr este așa, mi se pare oarecum ceva brut, pe care încerci să-l prezinți populației, pentru a arăta o transparență. Nu, eu sunt adeptul prezentării unor date într-un context epidemic și pe înțelesul fiecăruia. Dincolo de acest lucru, mă întorc la ce spuneați dvs., la avizarea unor date. Da, avizarea unor date, dacă nu fac atingere către date personale, GDPR-ul sau către anumite zone de vaccinare, să spunem, care reprezintă unități militare sau reprezintă alte structuri care au un anumit regim”.
Rep.: Păi, în cazul de față, nu fac atingere acestor chestiuni, nu e vorba de date personale sau de informații vulnerabile.
N.T.: Nu, nu știu, nu am evaluat acele date. Noi când aveam de prezentat, prezentam prin acel Grup de Comunicare Strategică, în care aceste date căpătau atât greutatea instituției care le trimitea, cât și acea modulare, să spun așa, pe înțelesul publicului.
Rep.: Credeți că publicarea acestei liste cu teste a deranjat, mai degrabă pentru că arată diferențele mari care apar între județe ? Nu dă bine pentru un primar sau altul să afle lumea că de fapt la el în ogradă se testează mult mai puțin decât în alte localități.
N.T.: Aceste lucruri nu sunt noutăți, aceste lucruri se știau.
Rep.: Dar acum sunt mai clare.
N.T.: Nu știu în ce măsură sunt mai clare, poate sunt mai adânc imprimate în populație, venind cu aceste date, dar aceste date se știau, iar noi dacă plecăm de la o testare, trebuie să înțelegem că o testare se face în baza unei recoltări. Înseamnă că nu sunt recoltări. Dacă nu sunt recoltări, înseamnă că sunt niște anchete sau niște definiții de caz care atât au putut prezenta ca și recoltare sau sunt niște recoltări la cerere mai puține, dar dați-mi voie să cred că o activitate a unor DSP-uri în anumite regiuni a reprezentat această recoltare mai puțină sau acest număr de teste mai mici.
Rep.: Îl veți chema pe Vlad Voiculescu la audieri în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților?
N.T.: Este o problemă a Guvernului în acest moment, care trebuie să o rezolve, iar în măsura în care explicațiile date de către Guvern nu vor fi cele care să aducă lămuriri, atunci va fi chemat și domnul Vlad Voiculescu la comisie.
Rep.: Deocamdată, Guvernul cam bâjbâie.
N.T.: Vom vrea să vedem care sunt acele structuri care trebuiau să avizeze acele informații și apoi vom avea și discuțiile pe marginea chemării domnului Voiculescu la comisie.
Rep.: Societatea civilă a descoperit prin proiectul Buletin de București, coordonat de organizația Funky Citizens, că în București există un sistem paralel de vaccinare. Concret, din 48 de centre de vaccinare, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platforma oficială. Restul sunt cumva cu circuit închis. Vedeți o problemă aici ?
N.T.: Văd o problemă aici. Am avut aceste discuții și cu Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare și urmează ca în perioada săptămânii viitoare să avem și lămuriri și aceste centre să intre în circuitul deschis.
Rep.: Deci informația este corectă.
N.T.: Există în acest moment o informație care a ajuns la noi și pe care o verificăm în acest moment.
Rep.: Cum anume o verificați, cui cereți lămuriri, vă întâlniți cu cineva, concret, ce veți face?
N.T.: Cu conducerea Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare.
Rep.: Dar ați primit vreo explicație până acum?
N.T.: Îi așteptăm să vină, au fost invitați și vor ajunge la noi.