„Nașul inteligenței artificiale” părăsește Google pentru a putea vorbi liber despre un pericol „înfricoșător”

Geoffrey Hinton, supranumit și „nașul inteligenței artificiale”, părăsește Google, atrăgând atenția că pericolele chatbot-urilor sunt „destul de înfricoșătoare”. Potrivit The Guardian, Hinton avertizează că sistemele de inteligență artificială pot fi exploatate de „actori răi”.

Prezentat adesea drept „nașul inteligenței artificiale”, Geoffrey Hinton a părăsit Google invocând îngrijorarea cu privire la abundența de informații false, videoclipuri și fotografii online și posibilitatea ca AI să răstoarne piața muncii.

Dr. Geoffrey Hinton, care împreună cu doi dintre studenții săi de la Universitatea din Toronto a construit o rețea neuronală în 2012, a părăsit Google săptămâna aceasta.

Hinton, în vârstă de 75 de ani, a spus că a renunțat pentru a putea vorbi liber despre pericolele AI, regretând parțial contribuția sa în domeniu. El a fost angajat de Google în urmă cu un deceniu pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei AI a companiei.

Cercetările lui Hinton au deschis calea sistemelor actuale precum ChatGPT.

Hinton a declarat pentru New York Times că până anul trecut a crezut că Google a fost un „administrator adecvat” al tehnologiei, dar acest lucru s-a schimbat odată ce Microsoft a început să încorporeze un chatbot în motorul său de căutare Bing, iar compania a început să devină îngrijorată cu privire la riscul său.

Unele dintre pericolele chatbot-urilor AI erau „destul de înfricoșătoare”, a spus el pentru BBC, avertizând că ar putea deveni mai inteligenți decât oamenii și ar putea fi exploatate de „actori răi”.

„Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem. Deci este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și ori de câte ori o persoană a învățat ceva, toată lumea știa automat. Și astfel acești roboti de chat pot ști mult mai multe decât orice persoană”, a avertizat „nașul inteligenței artificiale”.

Preocuparea lui Hinton pe termen scurt este ceva care a devenit deja realitate – oamenii nu vor mai putea discerne ceea ce este adevărat cu fotografiile, videoclipurile și textele generate de AI care inundă internetul.

Actualizările recente ale generatoarelor de imagini, cum ar fi Midjourney, înseamnă că oamenii pot produce acum imagini foto-realiste – o astfel de imagine a Papei Francisc într-un puf Balenciaga a devenit virală în martie.

 

Papa Balenciaga

Hinton a fost, de asemenea, îngrijorat de faptul că AI va înlocui în cele din urmă locuri de muncă cum ar fi asistentele juridice, asistenții personali și alte „munci grele”.

Reprezentant al Google, omul de știință Jeff Dean, a declarat într-o declarație că Google a apreciat contribuțiile lui Hinton la companie în ultimul deceniu.

„Mi-au plăcut profund numeroasele noastre conversații de-a lungul anilor. Îmi va fi dor de el și îi urez bine! Fiind una dintre primele companii care a publicat principiile AI, rămânem angajați într-o abordare responsabilă a AI. Învățăm continuu să înțelegem riscurile emergente, în timp ce inovăm cu îndrăzneală”, a declarat Jeff Dean, potrivit The Guardian.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here