Municipiul Iași va avea la dispoziție peste 58 de milioane de euro, cea mai mare alocare financiară nerambursabilă dintre toți polii de creștere din România. Anunțul a fost făcut ieri, când documentul cadru de implementare a dezvoltării urbane durabile – Axa prioritară 4 „Sprijinirea Dezvoltării urbane durabile”, din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 a fost lansat în consultare publică.
Inițial, Primăria Iaşi avea la dispoziţie o sumă de 40,47 milioane euro pentru dezvoltare urbană durabilă. Autoritatea de Management și Comisia Europeană au luat act de argumentele aduse de către reprezentanții polilor de creștere, argumente în sprijinul ideii de suplimentare a alocării destinate acestora, astfel că Iașul va beneficia de cea mai mare alocare din România: 58.348.400 de euro.
„Modificarea cea mai importantă este în ceea ce privește alocarea financiară pentru municipiul nostru. A contat că suntem centru universitar. În plus, la spitalele din Iași vin pacienți din toată regiunea și chiar din afara ei. Inițial pentru toate reședintele de județ alocarea era egală. După noi urmează municipiul Timișoara. Din acești bani, 81% vor fi destinati proiectelor mobilității urbane, 9% revitalizării urbane, 6% infrastructurii de educație și 4% regenerării comunităților defavorizate. Pe lângă proiectele care vizează modernizarea transportului în comun, luăm în calcul proiectele de modernizare a unităților de învățământ, de mediu și cele culturale. Nu se alocă fonduri pentru reabilitarea de străzi”, a declarat primarul Mihai Chirica astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.
Pe lista proiectelor finanțabile prin Axa 4 se numără achizițiile de mijloace de transport ecologic, reabilitarea de tramvaie, reabilitarea de linii de tramvai (Iaşi – Dancu, Cinci Drumuri – Baş Ceauş, Bucşinescu – Calea Chişinăului, Podu Roş – Ţesătura, Tepro – Ţuţora, Pod Sf. Ioan – Rond Dancu), modernizarea depoului de tramvaie din Dacia și implementarea unui sistem integrat e-ticketing în Zona Metropolitană.