Muncă la negru la un mare lanț de case de schimb valutar: 11 amenzi pentru 36 de ilegalități. Patronul Sorin Argint despre amenda primită: „extrem de împovărătoare”

Firma care administrează casa de schimb valutar „Schimbu Trei” a fost amendată de Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru că folosea angajați care lucrau la negru. Societatea patronată de afaceristul Sorin Argint a angajat o persoană în Oradea, însă vreme de câteva luni nu a înregistrat contractul de muncă. Femeia a reclamat că lucrează la negru, iar ITM a amendat societatea din Iași. Sorin Argint susține că a uitat de semnătura femeii și că amenda de 20.000 lei împovărează activitatea firmei. Ultimul bilanț contabil arată un profit de 1.500.000 lei. Fosta angajată a lucrat și în „perioadă de probă,” fără să fie plătită și după câteva luni a fost concediată. În 11 ani, firma lui Argint a fost sancționată de 13 ori pentru 36 de abateri de la Codul Muncii. „Susținem că istoricul contravențional al reclamantului îl recomandă pentru primirea unei sancțiuni mai puțin blânde decât cea stabilită în procesul verbal din prezenta cauză”, susțin reprezentanții ITM.

Schimbu’ Trei SRL, firmă patronată de afaceristul Sorin Argint a fost amendată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași cu 20.000 lei pentru un angajat care lucra fără forme legale. Casa de schimb valutar, a fost sancționată pentru că a ținut în șah o angajată de la un punct de lucru din municipiul Oradea, județul Bihor, fără să-i ofere acesteia un contract. Femeia a cerut mai multe luni la rând să semneze contractul, însă a fost  plimbată cu vorba și ulterior concediată.

Ioana F. a cerut ajutorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, care în cele din urmă a amendat firma pentru muncă la negru. Punctul de lucru este situat în cadrul Complexului Comercial Lotus din municipiul Oradea. Argint deține mai multe puncte de lucru în mall-urile din Iași, dar și în alte orașe din țară.

„În probă” fără să fie plătită! După câteva luni a fost concediată

Femeia a arătat că a fost angajată la firma Schimbu’ Trei SRL din 1 iulie 2023, la locația din Oradea a societății. Ioana F. susține că a fost angajată de la 1 iulie 2023, dar că nu a primit nici un contract de muncă pentru a-l semna. Aceasta a trimis sesizarea către ITM Iași în februarie anul trecut, arătând că de câte ori cererea să i se trimită contractul, mereu era purtată cu vorba. În plus, aceasta a menționat că ulterior Sorin Argint a dat-o afară de la serviciu și că nu i-a plătit nici banii pe ultima perioadă lucrată.

„Din data de 14-15 iunie 2023 am fost chemată pe parcursul a două săptămâni să învăt tot ceea ce ține de activitate și să mă familiarizez cu modul de lucru, ceea ce am și făcut. Precizez că pe această perioadă, deși am fost prezentă zilnic, nu am primit nicio compensație. În data de 3 februarie 2024, în urma unor discuții cu Sorin Argint, în care am fost acuzată de mai multe fapte pe care l-am rugat să le rezolvăm legal, am fost concediată pe loc. Ca urmare, la 5 februarie 2024, acestaa nu mi-a virat salariul pentru luna ianuarie. Specific că nu am semnat niciun contract de muncă, deși am cerut acest lucru de mai multe ori”, se arată în reclamația femeii.

Patronul casei de schimb valutar a prezentat un contract făcut fără semnătura angajatului

După ce au fost sesizați, inspectorii de la ITM au demarat un control la firma lui Sorin Argint. I-au cerut acestuia contractul de muncă al femeii, iar patronul de la Schimbu’ Trei SRL a venit cu documentele de la care însă lipsea semnătura Ioanei F. După ce în februarie anul trecut, femeia a sesizat ITM de faptul că Argint nu i-a întocmit niciun contract de muncă, instituția i-a cerut acestuia să prezinte contractul, iar Argint a prezentat un document pe 1 martie 2024, fără ca acesta să conțină și semnătura femeii.

Angajatorul Schimbu’ Trei SRL a primit la muncă pe Ioana F., fără încheierea unui contract individual de muncă, încălcând prevederile ar.16, al.1 din Codul Muncii. Potrivit documentelor de evidență a orelor de muncă prestate de salariat, precum și a statelor de plată aferente perioadei iunie 2023-ianuarie 2024, Ioana F. figurează că a desfășurat activități lucrative în funcția de operator schimb valutar, arată cei de la ITM Iași.

13 sancțiuni în 11 ani pentru firma lui Argint

Reprezentanții ITM Iași au menționat că acțiunea de control a avut la bază plângerea femeii care a reclamat că „a lucrat două săptămâni pentru a învăța, fără să fie retribuită și că nu a semnat niciun contract de muncă deși a cerut acest lucru de câteva ori”.

În plus, inspectorii ITM au mai precizat și faptul că între 2013 și 2024 au mai fost efectuate acțiuni de control la firma lui Sorin Argint și că în cei 11 ani au fost identificate 36 de neconformități, în tot acest timp fiind emise 13 sancțiuni contravenționale.

În mod evident, la fiecare acțiune de control, inspectorii de muncă au pus în vedere angajatorului reclamant să aibă în vedere și să respecte intru-totul dispozițiile legale care reglementează domeniul raporturilor de muncă. Susținem că istoricul contravențional al reclamantului îl recomandă pentru primirea unei sancțiuni mai puțin blânde decât cea stabilită în procesul verbal din prezenta cauză, susțin reprezentanții ITM.

Afaceristul susține că nu a văzut lipsa semnăturii femeii. Salariu de 2.000 lei în mână

În schimb, Argint susține că în vara lui 2023 au fost trimise la punctele de lucru din mai multe orașe ale țării, fișele de protecție a muncii pentru a fi semnate de către angajați, inclusiv la Oradea. Argint a menționat că fiind multe documente, nu a observat că lipsește semnătura Ioanei F.

La momentul primirii tuturor acestor documente (fișe de protecție a muncii, contracte individuale de muncă) de la salariații angajați la punctele de lucru s-a procedat la verificarea lor și s-a constatat că acestea erau semnate și de salariați. Însă, dat fiind numărul mare de documente care s-au primit semnate, nu a fost observată lipsa semnăturii de pe contractul individual de muncă al salariatei Ioana F.. Precizez faptul că acel contract a fost înregistrat în 31 mai 2023 în registrul de evidență a salariaților, iar drepturile salariale au fost acordate salariatei, susține Sorin Argint, patronul casei de schimb valutar.

Acesta arată că a plătit impozitele în baza contractului femeii și că documentul a fost înregistrat în Revisal. Salariul Ioanei F. era de 3.300 lei brut lunar, adică 2.000 lei net.

Totuși, ITM susține că acest lucru nu-l absolvă de vină pentru că era obligatoriu ca acel contract să fie semnat de ambele părți. Mai mult, femeia nu putea face „stagiu de practică” fără să fie plătită.

Situația de ansamblu ne arată că reclamantul fie nu cunoaște obligația esențială din materia raporturilor de muncă de a încheia în formă scrisă un contract individual de muncă, fie o cunoaște, dar o încalcă cu bună știință. Nici împrejurarea că au fost plătite impozitele și contribuțiile și nici că a fost transmis în Revisal contractul nu exonerează. Sancțiunea pe care a primit-o nu a vizat aceste aspecte, ci faptul că a primit la muncă fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă, mai arată reprezentanții ITM Iași.

Susține că amenda este împovărătoare și afectează societatea

Patronul firmei de schimb valutar a căutat să anuleze sancțiunea în instanță, însă cei de la ITM au cerut respingerea cererii pe motiv de tardivitate. Argint a depus cererea pe 22 aprilie 2024, iar amenda a fost aplicată pe 1 aprilie anul trecut, peste termenul de 15 zile conform legii. În cerere, Argint susține că amenda de 20.000 lei este extrem de împovărătoare și afectează societatea. Firma lui Argint a avut, conform ultimului bilanț contabil depus, o cifră de afaceri de peste 8.000.000 lei, un profit de peste 1.500.000 lei și a înregistrat datorii de circa 3.000.000 lei. Afaceristul susține că patronează o firmă serioasă, cu puncte de lucru în mai multe orașe din țară, ceea ce-l face de bună credință.

 

Vlad ROTARU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here