Multinaționala BMT în război cu angajații de la Iași. Firma şi-a păcălit salariaţii și a negociat cu un sindicat paralel

O firmă cu cifră de afaceri de peste 15 milioane de euro a tăbărât pe proprii angajaţi! Capii BMT România, firmă cu sediul la Tomeşti, a ignorat contractul colectiv de muncă cerut de sindicatul salariaţilor şi a bătut palma cu un sindicat paralel, doar pentru a avea acoperire legală, fără a respecta însă drepturile angajaților. Sindicatul paralel nu avea hotărâre de reprezentare, însă conducerea societăţii cu 300 de angajaţi a ignorat acest lucru şi a depus documentele la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Sindicatul oficial al salariaţilor BMT a cerut în instanţă despăgubiri de aproape 200.000 de lei de la şefii lor pentru discriminare, hărţuire şi pentru neacordarea drepturilor legale.

Cutremur la firma BMT! Gigantul care fabrică componente pentru avioane şi care şi sediu în localitatea Tomeşti este zguduit de un scandal intern, între conducere şi sindicat. Şefii BMT Romania au ignorat cererile de negociere ale contractului colectiv de muncă, au luat de mână un sindicat paralel, care nu avea reprezentare juridică, şi au acordat facilităţi doar celor care reprezentau acel organism. Astfel, sindicatul oficial al companiei ieşene a cerut ajutorul magistraţilor pentru a-şi obliga şefii să respecte Codul Muncii şi să beneficieze de toate drepturile. Sindicaliştii au cerut şi despăgubiri de aproape 200 mii de lei de la compania reprezentată de Corneliu Pricop, Benoit Rudolf Reynders şi Olivier Patrick Caremans.

Sindicatul BMT: conducerea a încălcat Codul Muncii

Sindicatul BMT Romania, reprezentat de Dorel Lucian Ghiţă, a arătat că şefii societăţii ar fi trebuit să demareze discuţiile pentru negocierea contractului colectiv de muncă în luna decembrie 2021. Nu doar că discuţiile nu au ajuns nicăieri, ci conducerea companiei nu a demarat nicio acţiune pentru a le facilita salariaţilor condiţii conform Codului Muncii.

„Pârâtul nu a respectat legislaţia muncii referitoare la iniţierea şi desfăşurarea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă 2022(…) Aşa cum reiese din articolul 223, lit e. Din Codul Muncii, una din atribuţiile principale ale sindicatului este să negocieze contractul colectiv de muncă. Astfel, CCM 2021 a fost înregistrat la ITM Iaşi cu numărul 2162/29.01.2021, contract încheiat între pârât şi reclamant. Legea dialogului social precizează că iniţiativa începerii negocierilor aparţine angajatorului (..) lucru ignorat în totalitate de pârât. Având în vedere data înregistrării CCM 2021 la ITM Iaşi, acesta expira la 28.01.2022, iar negocierea trebuia începută la 15.12.2021. Pârâtul nu a declanşat negocierea CCM 2021, ceea ce a dus la încălcarea Codului Muncii”, se arată în documentul ajuns la instanţă.

Şefii BMT au luat în braţe un sindicat paralel

Conducerea BMT Romania a ignorat cererea depusă de sindicat şi a demarat discuţiile cu o altă entitate sindicalistă, una cu profil independent, dar care nu avea hotărâre juridică de reprezentare.

„BMT Aerospace România refuză să întreprindă demersurile legale în vederea demarării negocierii CCM 2022, lucruri ce au dus la o atitudine de discriminare, denigrare şi defăimare a Sindicatului BMT Romania în societate. La 13.01.2022, pârâtul are o întâlnire cu reprezentanţii Sindicatului independent IG Watteeuw Iaşi Romania, referitoare la demararea negocierilor CCM 2022, conform procesului verbal 47/13.01.2022”, se mai arată în adresa respectivă.

Sindicatul IG Watteeuw: „Am început discuţiile, chiar dacă nu sunt îndeplinite toate condiţiile legale”

Sindicatul IG Watteeuw Iaşi România nu ar fi avut reprezentare juridică la data respectivă, conform documentelor depuse la dosar de către celălalt sindicat. IG Watteeuw a obţinut reprezentarea juridică în 25.01.2022, hotărâre ce putea fi atacată, însă discuţiile cu BMT au demarat cu cinci zile înainte. Cei de la Sindicatul BMT susţin că data primei şedinţe reprezintă şi data începerii discuţiilor. Astfel, discuţiile dintre capii firmei şi sindicatul IG Wateeuw ar fi nule. Mai mult, angajaţii susţin că facilităţile au fost acordate doar acelor sindicalişti, restul oamenilor fiind ignoraţi total.

„Dacă ne raportăm la data de 29.01.2022, la care a fost înregistrat anteriorul CCM, constatăm că au fost încălcate de către pârât, în mod voit, prevederile legale referitoare la declanşarea negocierii CCM, dar şi o atitudine de favorizare a Sindicatului IG Watteeuw Iaşi Romania şi de discriminare, denigrare şi defăimare a reclamantului. Dosarul a fost înregistrat la ITM Iaşi la 19.03.2022. Şi în acest caz constatăm o încălcare a legislaţiei muncii dacă avem n vedere data expirării unui contract şi data înregistrării , dar şi data la care au fost aplicate prevederile”, susţin sindicaliştii.

Aceştia arată că facilitățile fiscale date celor de la IG Watereuw sunt nule din moment ce sindicatul negociator nu avea vreo hotărâre definitivă prin care să obţină reprezentarea.

Sindicatul BMT România cere un munte de bani despăgubiri

Pentru că au fost excluşi de la discuţii şi nu au fost cuprinşi în acordarea facilităţilor, cei de la Sindicatul BMT au cerut magistraţilor de la Tribunalul Iaşi obligarea conducerii companiei la plata a 88.065 lei ca prejudiciu pentru neacordarea unor sume prevăzute în CCM, alţi 50.000 lei daune către Dorel Lucian Ghiţă, preşedintele Sindicatului BMT România pentru discriminare, defăimare, denigrare şi hărţuire, dar şi 50.000 lei către sindicat pentru nerespectarea legislaţiei muncii.

Replica conducerii BMT Aerospace Romania

Conducerea companiei susţine că sindicatul IG Watteeuw este cel reprezentativ şi nu Sindicatul BMT. Pricope arată că Sindicatul BMT nu mai întrunește condiţiile de reprezentare la nivelul firmei, asta deşi avocatul sindicatului arată că organizaţia are reprezentare juridică până în 2025. Totuşi, cei de la BMT arată că sindicatul IG Watteeuw este înscris la Judecătorie şi poate reprezenta salariaţii.

„BMT a desfăşurat negocierile colective în condiţii de legalitate deplină. Chiar din înscrisurile depuse la dosarul cauzei rezultă faptul că BMT a iniţiat procedurile de negociere colectivă, fiind stabilită şi data primei întâlniri oficiale dintre BMT şi reprezentanţii sindicatului independent IG Watteeuw Iaşi Romania”, susţin reprezentanții conducerii de la BMT Aerospace Romania.

Conducerea BMT susţine că sindicatul lui Ghiţă mai avea sub 50 la sută persoane înscrise, asta în condiţiile în care pentru a avea reprezentativitate trebuie să aibă 50 la sută plus 1 din totalul salariaţilor. În 2021, la BMT erau 220 angajaţi. Iar BMT avea 121. Deşi procentual,sindicatul avea peste 50 la sută, şefii companiei susţineau că în mai 2021, numărul de membri ai sindicatului era de 48 la sută. În plus, compania a cerut respingerea pretențiilor financiare pentru că acestea nu ar fi legale.

Firmă cu sute de angajaţi şi cu datorii de zeci de milioane lei

Conform datelor Ministerului de Finanţe, în 2022, BMT Aerospace Romania avea 299 de angajaţi. Firma a avut o cifră de afaceri de 78,5 milioane lei, datorii de peste 84 milioane lei, iar la profit a ieşit cu minus 11,7 milioane lei. BMT Grup este o companie cu capital belgian şi se ocupă cu dezvoltarea şi producţia de roţi dinţate de precizie , transmisii şi elemente de acţionare pentru industria aerospaţială şi nu numai. Conform propriei descrieri, BMT are divizii în Belgia, România şi Statele Unite ale Americii, iar printre clienţi se numără Boieng, Airbus, Bombardier, Asco şi Rolls-Royce.

Vlad ROTARU

4 COMENTARII

  1. Toți salariații au primit mărire indiferent că au fost în unul din cele două sindicate sau nu au fost înscriși nicăieri.
    Ghiță vrea parale pe cârca celor care muncesc și produc acolo, se gândește el că este o vaca de muls..atât el cât și ceilalți care au condus sindicatul respectiv ( unii din cei din conducerea sindicatului BMT și-au aranjat bine un post bun de lucru în cadrul companiei). Sa meargă la munca, nu la muls. Auzi domn’le, 200.000 despăgubire….poi banii aia cum draq se împart? Vrea să împartă la toti angajații sau merg la ei in buzunar și pe la avocat ?
    Iar asta de ai scris articolul, sa moară Veta de nu zici că l-a scris un copil de clasa a 4a

  2. Povesti de adormit copiii. Chiar daca au incheiat unnastfel de act cei de la ITM nu aveau voie sa il inregistreze pentru lipsa de reprezentativitate asa ca cineva de acolobtrebuie sa zboare urgent.
    Degeaba avem legi daca nu le respectam.

  3. Acest articol este partinitor. Sindicatul BMT Romania se ascundea dupa o hartie intradevar valabila pana in 2025 , dar a uitat sa transmita ,,ziaristului” care a facut articolul ca Sindicatul IGW avea deja hartie de reprezentativitate eliberata de judecatorie , dupa hartia Sindicatului BMT cu valabilitate mult dupa cea a sindicatului BMT. Deci in concluzie…sindicatul BMT nu mai avea reprezentativitate. Automat dupa legislatia de la acea vreme , nu puteau exista doua sindicate reprezentative. Asta a uitat sa mai spuna cel care a platit acest articol. A mai uitat sa spuna si ca oamenii s-au retras din acel sindicat atat de mult , incat la acea vreme …a negocierilor mai erau 6-7 % membri. Este un articol facut cu un scop precis …ca este un proces in curs…si nu stie lumea cum sa puna paie pe foc. . Titlu ca ,,firma si-a pacalit salariatii” , nu se potriveste deloc. Tocmai din cauza neintelegerilor si tratamentului negativ pe care l-au avut angajatii cu Sindicatul BMT , s-a ajuns la inscrierea lor in Sindicatul IGW. Deci…nu stergeti comentariul…ca sa vada lumea care nu stie cum sta de fapt treaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here