@ Nimeni nu va mai putea să-i critice pe politicieni în presă, pe site-urile de socializare sau în orice spațiu public pentru că riscă să meargă la închisoarea chiar și pentru 3 ani de zile @ Parlamentarii și-au făcut singuri această lege sub pretextul punerii în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etinice, de rasă, sex etc @ În textul directivei nu se vorbea despre „discriminarea pe criterii de apartenență politică”, dar această sintagmă și discriminarea pe criterii de „avere” a fost introdusă ulterior la propunerea PSD-istei Laura Vicol @ Noua formă a legii adoptate de Camera Deputaților lovește în presă și în societatea civilă, care nu va mai putea scrie despre „pesediști corupți”, despre „liberali de carton” ori despre „extremiștii de la AUR” @ Lista deputaților de Iași care au votat pentru incriminarea delictului de opinie și cum își justifică aceștia votul, în rândurile de mai jos
Cine va mai folosi sintagme precum „Ciuma roșie”, „partid de penali”, „liberali corupți” ori „haștagi sorosiști” riscă să înfunde pușcăria pentru trei ani de zile, conform documentului votat luni de către Camera Deputaților. Proiectul de lege avea ca scop inițial punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc. Însă, la propunerea parlamentarului PSD Laura Vicol a fost introdus un amendament care prevede discriminarea și incitarea la ură pe criterii de „apartenență politică” și de „avere”. Amendamentul a trecut lejer, doar câțiva deputați votând împotrivă.
Rezultatul: ziariștii și vocile incomode din societatea civilă vor fi hărțuite cu plângeri penale, vizite la parchet și chiar procese penale doar pentru că spun ceea ce gândesc despre un partid sau altul ori despre politicianul X.
Cine sunt parlamentarii de Iași care au votat amendamentul „pumnului în gură”
7IAȘI a consultat rezultatul votului electronic consemnat pe site-ul Camerei Deputaților. Dintre deputații de Iași, toți cei de la PSD și PNL au votat pentru. Cei doi deputați AUR au votat împotrivă, iar cei ai USR nu au fost prezenți în sală, cu excepția Monicăi Berescu, care a votat împotrivă.
Iată cum au votat deputații de Iași:
Mihail Albișteanu (AUR): împotrivă
Monica Berescu (USR): împotrivă
Vasile Cîtea (PSD): PENTRU
Cosette Chichirău (USR): nu a fost prezent în sală
Filip Havârneanu (USR): nu a fost prezent în sală
Cristian Ivănuță (AUR): împotrivă
Kocsis Alexandru (Forța Liberală): nu a fost prezent în sală
Silviu Macovei (PSD): PENTRU
Muraru Alexandru (PNL): PENTRU
Sorin Năcuță (PNL): PENTRU
Marius Ostaficiuc (PSD): PENTRU
Vasile Toma (PSD): PENTRU
7IAȘI a solicitat puncte de vedere cu privire la acest articol de lege votat în ședința de luni tuturor deputaților de Iași. Doar câțiva și-au justificat votul și au acceptat să răspundă la întrebări.
Sorin Năcuță (PNL): „Forma adoptată de Senat, după ce CCR s-a pronunțat pe neconsituționalitate, conține referirea la discriminare și incitare la ură și împotriva celor care au anumită opinie, sau apartenență politică.
Amendamentul d-nei Vicol a fost în sensul eliminării expresiei ,,ori pentru alte criterii de acest fel”, cu scopul unei mai bne clarități legislative, așa cum a sesizat și CCR.”
Deputatul PSD Vasile Toma a oferit un punct de vedere care curpinde referiri la sentințe ale CEDO și la acte normative din dreptul internațional, însă din lipsă de spațiu, redăm doar câteva pasaje din răspunsul acestuia: „ Dupa cum lesne se observa, amendamentul in cauza (care coincide in mare masura cu textul de lege adoptat deja de plenul Senatului) se refera la incriminarea incitarii la violenta, pe langa incitarea la ura sau discriminare, la protectia individuala a cetateanului, pe langa protectia categoriei de catateni impotriva careia se incita la violenta, ura, discriminare, la detalierea definitiei categoriilor de persoane protejate de lege in fata incitarii la violenta, ura, discriminare, in conformitate cu directivele europene in materie, cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului si cu interpretarile respectiv jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, conform documentarii detaliate de mai jos
Consider ca legislatia romaneasca in materia drepturilor cetățeanului si ale minorităților de orice categorie (conform criteriilor) trebuie aliniată la cea europeana, cu accent, in speta subliniata de Dvs., pe Conventia europeana a drepturilor omului, pe reglementarile Directivelor europene, pe jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.”
Ce spun parlamentarii care nu au votat proiectul de lege
Alexandru Kocsis a fost ales deputat de Iași pe listele PNL, dar a demisionat înscriindu-se la formațiunea înființată de către Ludovic Orban, Forța Liberală: „Asistăm la dictatura majorității. Nu mai știu ce să gândeasc? Pentru a reduce la tăcere pe toată lumea.
PSD impreună cu PNL formează o majoritate politică suficient de confortabilă incat să poată aborda și rezolva probleme sociale și economice stringente, dar, în realitate, se ocupă numai de lucruri neserioase.
Sunt scârbit, dar nu pot să spun că sunt surprins. Nu aveam alte așteptări de la USL 2, tocmai de aceea am și plecat din PNL pentru că știam ce va urma.
Eu m-am abținut la acest proiect pentru că m-am obișnuit cu această practică nesimțită in care sub umbrela unor proiecte de lege serioase sau a implementării unor Directive Europene, introduc câte un amendament ascuns care mai legalizează câte o mizerie de genul acesta”
Filip Havârneanu (USR): „ Nu putem spune că Parlamentul a votat acest proiect periculos, ci o majoritate politică ce dorește să închidă gura și să pedepsească pe oricine nu-i cântă în strună.
Acest demers întoarce România cu gândul la anii cumpliți ai comunismului unde cine critica partidul suferea represalii. Libertatea de exprimare a fost câștigată cu moartea tinerilor la Revoluție și nimeni nu ar trebui să se atingă de ea. Într-un stat democratic, opiniile nu pot fi sancționate indiferent cât de diferite ar fi ele. E adevărat, trebuie un echilibru, și trebuie să existe responsabilitate față de conținutul pe care îl generam, dar valoarea opiniilor noastre nu poate fi măsurată de politicieni penali, condamnați, pătați. Părerea oamenilor și a jurnaliștilor nu poate conduce la închisoare de până la 3 ani, pentru că deranjează mafia.
PNL-PSD-UDMR vor de fapt o poliție proprie pentru a se răzbuna legal pe oricine are altă convingere și atrage atenția asupra hoției. USR va sesiza la CCR această tentativă de a șubrezi drepturile românilor.
Nu vom vorbi ce vor alții să audă și nu vom scrie ceea ce le salvează imaginea de hoți. Nu ne pot bloca, nu ne pot închide pe toți, nu trăim în Rusia, oricâți fani ar avea tirania în jur.”