Moșia Winkler din Bucium, transformată în groapă de gunoi. Munți de deșeuri pe terenul din spatele Spitalului Socola

@ Mii de metri cubi de moloz și gunoaie au fost depozitate în ultimul an pe terenul familiei Winkler @ Artizanul afacerii ilegale este un fost membru al lumii interlope, Gabriel Capătă, care este reprezentantul familiei Winkler @ Capătă este la a doua afacere ilegală pe care o desfășoară pe terenurile retrocedate moștenitorilor Winkler, după cariera clandestină de extragere a argilei @ Deșeurile depozitate ilegal contaminează tot: animale, păsări, oameni, vegetația din jur. @ Deșeurile ar putea contamina apele și izvoarele din jur (pârâul Doi Peri), inclusiv Lacul Doi Peri, aflat în proximitate @ „Terenul este al soției dintr-o moștenire. Noi am încercat să stopăm această activitate ilegală, care se desfășoară pe proprietatea noastră, fără acordul nostru. Am împrejmuit terenul, am pus barieră, am pus lanțuri. Însă lanțurile au fost tăiate și s-a continuat activitatea de depozitare. Noi nu putem să stăm de pază acolo. Am sesizat Poliția Locală, au venit la fața locului, însă nu ni s-a comunicat niciun rezultat sau răspuns la sesizare. Am mai primit informații de la vecini și încercăm să rezolvăm situația”, a declarat Dragoș Scripcariu

Oricine a circulat pe strada Vișan din Iași, în spatele Institutului de Psihiatrie Socola, a văzut, cu siguranță, munții de deșeuri care zac aproape peste tot, multe dintre ele fiind foarte periculoase. Mii de metri cubi de moloz și gunoaie au fost depozitate în ultimul an pe terenul familiei Winkler. Practic, terenul  de câteva hectare deținut de aceștia a fost transformat într-o groapă de gunoi ilegală. Artizanul afacerii ilegale este un fost membru al lumii interlope, Gabriel Capătă, care este reprezentantul familiei Winkler. Capătă este la a doua afacere ilegală pe care o desfășoară pe terenurile retrocedate moștenitorilor Winkler, după cariera clandestină de extragere a argilei. Deșeurile depozitate ilegal contaminează tot: animale, păsări, oameni, vegetația din jur. Iar acest lucru este din ce în ce mai grav deoarece deșeurile ar putea contamina apele și izvoarele din jur (pârâul Doi Peri), inclusiv Lacul Doi Peri, aflat în proximitate. În zona respectivă există zeci de case și blocuri, fapt ce transformă acea groapă de gunoi într-un pericol pentru sănătatea locuitorilor din zonă. Îngroparea deșeurilor este infracțiune, în timp ce abandonarea lor este considerată contravenție. Garda de Mediu, Poliția Locală și Primăria Iași dorm cu acest monstru sub nas și nimeni nu face nimic de mai multe luni pentru a pune capăt ilegalităților. Imaginile intrate în posesia 7IAȘI arată clar mașinile și persoanele care depozitează aceste deșeuri ilegal. Aceste imagini au fost puse cu mai mult timp în urmă și la dispoziția autorităților pentru a identifica persoanele care au încălcat legea. NIMIC nu s-a întâmplat!

Groapă de gunoi clandestină vizibilă din satelit. Autoritățile sunt oarbe.

7IAȘI a intrat în posesia mai multor imagini care demonstrează acțiunea de depozitare ilegală a deșeurilor. Se văd în mod clar persoane și numere de mașini care au participat la aceste acțiunie ilegale. Legea spune că persoanele fizice și companiile sunt pasibile de amendă, deoarece abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită. Cu toate acestea, instituțiile care trebuie să aplice aceste norme legislative dorm sau se fac că nu văd cazurile flagrante de încălcare a legii. În Iași, într-o zonă populată, în care s-au construit zeci de case și blocuri în ultimii ani, a devenit vizibilă în anul 2022 o groapă de gunoi clandestină pe proprietatea unei familii de medici: Ioana Shadiye Winkler și Dragoș Scripcariu. Sute de mașini de gunoi au fost depozitate pe un teren din strada Vișan, din spatele Spitalului Socola. O operațiune care nu putea fi trecută cu vederea de autorități decât dacă există un interes ascuns. Mormanele de gunoi sunt atât de evidente încât sunt vizibile și pe imaginile prelevate din satelit de către Google. Proprietarii terenului spun că au cerut ajutorul autorităților, dar nu l-au primit.

Contactat telefonic, Dragoș Scripcariu a spus că familia sa nu are nicio legătură cu depozitul ilegal de gunoaie de pe proprietatea din Bucium. Scripcariu a povestit că a încercat în mai multe rânduri să stopeze abandonarea deșeurilor pe terenul familiei, dar că nu a avut succes. A fost făcută inclusiv o plângere la Poliția Locală care nu a avut nicio finalitate.

Terenul este al soției dintr-o moștenire. Noi am încercat să stopăm această activitate ilegală, care se desfășoară pe proprietatea noastră, fără acordul nostru. Am împrejmuit terenul, am pus barieră, am pus lanțuri. Însă lanțurile au fost tăiate și s-a continuat activitatea de depozitare. Noi nu putem să stăm de pază acolo. Am sesizat Poliția Locală, au venit la fața locului, însă nu ni s-a comunicat niciun rezultat sau răspuns la sesizare. Am mai primit informații de la vecini și încercăm să rezolvăm situația.” a declarat Dragoș Scripcariu.

Din nou ilegalități, iarăși Capătă pe fir

7IAȘI a discutat cu vecinii. Există persoane care au văzut mașinile care vin și depozitează. Există filmulețe și fotografii. Există chiar persoane care spun că depozitarea deșeurilor s-a făcut cu acordul unui reprezentant al familiei Winkler, Gabriel Capătă. Sursele noastre spun că Gabriel Capătă este cel care a coordonat depozitarea deșeurilor. Este același personaj care coordona și extragerea ilegală a argilei de pe moșia Winkler, o altă afacere derulată fără autorizație și fără plata către stat a taxelor legale. Toate persoanele și societățile care au deversat moloz sau gunoi pe terenul respectiv ar fi avut acordul expres al lui Gabriel Capată care a dat asigurări că are acordul proprietarilor pentru depozitarea deșeurilor. Însă, Capătă reprezintă interesele celorlalți doi moștenitori ai familiei Winkler, Alfred și Andreea, iar terenul pe care s-a instituit groapa ilegală de gunoi aparține Ioanei. Este adevărat că proprietatea a aparținut inițial celor trei moștenitori, însă după efectuarea partajului terenul în cauză aparține Ioanei Winkler. De ar accepta proprietarii sau reprezentanții acestora să se depoziteze pe ternurile lor mii de metri cubi de moloz? Proprietarii care vor să-și valorifice proprietățile nu au niciun interes să depoziteze deșeuri pe terenuri pentru că le-ar scădea valoarea. Există o practică ilegală în toată România prin care unii proprietari de terenuri încasează bani pentru a permite depozitare de deșeu inert provenit din construcții pe proprietățile lor. Informațiile din piață spun că de obicei se încasează 30-50% din tariful care s-ar plăti în mod normal către operatorii autorizați. În Iași, deșeurile rezultate din construcții trebuie predate către Salubris. Societatea taxează firmele sau persoanele fizice cu 74 lei pentru fiecare metru cub de deșeu predat. Astfel, un camion de moloz cum sunt cele surprinse în imaginile prezentate de 7IAȘI ar fi costat 1.400 -1.600 lei. Pe terenul Ioanei Winkler sunt peste 150-200 de astfel de mașini descărcate și depozitate, ceea ce ar fi însemnat o notă de plată de peste 200.000 -300.000 lei la Salubris. Pe piața clandestină, depozitarea unei astfel de cantități de deșeuri ar fi putut costa 100.000-150.000 lei. Până în momentul de față nu există date concrete care să confirme că pentru depozitarea deșeurilor pe moșia Winkler s-au încasat astfel de sume de bani. Însă pare greu de crezut că acceptul depozitării deșeurilor s-a făcut pro bono.

De ce apar gropile ilegale?

Deșeurile din construcții și demolări trebuie să fie separate în două categorii: periculoase și nepericuloase. Acestea trebuie să fie duse separat în depozite autorizate sau pe locurile stabilite de autoritățile publice. Din păcate, unele dintre ele sunt depozitate ilegal, nerespectându-se regulile în acest sens. Deșeurile de pe un șantier sunt mixte, incluzând diferite resturi care pot fi recuperabile sau nu. Practic, vorbim despre ciment, cărămizi, ţigle, ceramică, roci, ipsos, plastic, metal, fontă, lemn, sticlă, resturi de tâmplărie, cabluri, soluţii de lăcuit/vopsit/izolante, smoală, bitum, azbest, gudron, vopsea, metale grele, adezivi, solvenți, rășini, materiale contaminate cu substanțe periculoase etc. Un astfel de amestec de deșeuri periculoase constituie un pericol pentru mediu și pentru sănătatea populației. De aceea molozul trebuie depozitat în centre specializate, autorizate și sub supravegherea autorităților. Cum autoritățile nu aplică amenzile pentru a descuraja astfel de practici, e mai rentabil economic să depozitezi ilegal deșeurile decât să plătești pentru predarea lor către un operator autorizat.

Ce spune legislația

Executivul a aprobat în luna aprilie a acestui an, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o ordonanță de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor. Una dintre principalele prevederi ale actului normativ se referă la incriminarea unor fapte cu impact semnificativ asupra mediului, calității aerului și sănătății populației. Astfel, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice). Pe proprietatea Ioanei Winkler au fost îngropate mii de metri cubi de deșeuri provenite din construcții pentru a se ajunge cu terenul la o cotă apropaită cu cea a drumului, iar alte mii de metri cubi sunt abandonate la vedere. Legislația e clară, însă Garda de Mediu și autoritățile locale se fac că nu pricep acest lucru. Garda de Mediu spune că Poliția Locală trebuie să aplice amenzile.

Rareș Neamțu

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. GABI CAPATA este amantul Andreei Winkler, cățelușul care sta și păzește acel teren este Marius Molan, el gestionează activitatea și încasează bănuții….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here