Mononucleoza, boala sărutului

La cursul de boli infecţioase din studenţie un profesor ne sfătuia că la prima întâlnire cu un băiat, prefăcându-ne că îl mângâiem pe gât, să facem în aşa fel încât să-i palpăm ganglionii din regiune! Asta pentru că există aşa-zisa “boală a sărutului”.

Pentru că la prima întâlnire nici un băiat nu va veni cu un teanc de analize într-o mână şi trandafirul în alta, mai bine să aflăm câte ceva despre mononucleoza infecţioasă sau “boala sărutului”. Vinovat pentru această infecţie, nu întotdeauna atât de blândă pe cât ar sugera denumirea populară, este virusul Epstein-Barr.

Dacă în rândul copiilor afecţiunea trece de multe ori neobservată sau cu manifestări uşoare de faringita/faringo-amigdalita, la adolescenţi şi adulţii tineri manifestările mononucleozei infecţioase sunt mult mai “zgomotoase”. Deşi virusul supravieţuieşte în salivă în afară corpului pentru câteva ore, transmiterea infecţiei se face în principal prin secreţiile din orofaringe cu ocazia unui contact direct, apropiat. Copiii sunt infectaţi cu Epstein-Barr de cele mai multe ori de la adulţi.

Sursă: libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here