Reformele adevărate și eficiente se produc doar prin voință politică și prin cooperare; indiferent de popularitatea unor decizii sau a altora. Decizia de astăzi a premierului Cîțu – de a îl demite pe ministrul sănătății – denotă în primul rând o lipsă de asumare a unor reforme structurale, asumate prin programul de guvernare al coaliției și prin votul de încredere pe care Parlamentul l-a oferit acestui guvern la investire.
Vlad Voiculescu este unul dintre oamenii care și-a asumat cu subiect și predicat reforma sistemului medical și care a adus în echipa ministerului cei mai buni specialiști și experți medical din România. Și a făcut ceea ce are de făcut un ministru: a coordonat o echipă de oameni foarte competenți care au demarat acțiuni specifice pentru elimina corupția din sistemul de sănătate și pentru a transparentiza funcțiile publice. Cele mai multe scandaluri de corupție și trafic de influență au ținut prima pagina a ziarelor cu foști 3 miniștri ai sănătății și cu o armată de directori din casele de asigurări sau spitale care își băteau joc de români, de pacienți și de banul public.
Demiterea ministrului Sănătății este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern funcțional în timp ce țara traversează o criză de sănătate fără precedent. Decizia de revocare a lui Vlad Voiculescu nu este justificată, a fost o discuție luni în coaliție și părea că s-au clarificat lucrurile și s-au stabilit pașii următori. Premierul nu a făcut o evaluare, a luat o decizie fără argumente, având în vedere viitoarele alegeri din PNL, pentru a liniști vocile contra din partid.
Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme și de transparentizare a sistemului, reforme pentru care s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține.
Vlad Voiculescu: a făcut în câteva luni ceea ce alți miniștri ai sănătății nu au fost capabili să facă într-un mandat întreg. Probabil ce a deranjat cel mai tare a fost faptul că a dispus transparentizarea modului în care sunt cheltuiți cele aproape 10 miliarde euro, bani pe care îi controlează cei care ocupă funcția de directori CAS:
Din păcate pentru România, premierul a făcut jocul unor orgolii politice și a unor tabere de interese. Este absolut ridicol să demiți un om fără să poți demonstra că acesta nu și-a făcut datoria.