Mitropolia, executată silit pentru o datorie istorică!

Fosta clădire în care a funcționat în urmă cu mai bine de 15 ani cunoscuta societate Iprochim SA, de pe str. Costache Negri 48, achiziționată ulterior de către preoții ieșeni, le dă mari bătăi de cap mai-marilor în sutană de la Protopopiatul Iași. Din cauză că au refuzat luni și chiar ani de zile ca să-și plătească chiria, serviciile și penalitățile aferente, preoții se află acum în postura delicată de a fi executați de portărei pentru datorii de 2 miliarde de lei vechi și mii de dolari. În urma unei sentințe comerciale definitive și irevocabile aparținând Tribunalului București, Protopopiatul Iași a fost obligat să-și plătească debitul imens iar dosarul de executare se află pe masa executorilor judecătorești. BEJ Gabriel Bârcă și Cristian Nicolăiță Lupu au pus poprire pe conturile din bănci ale Protopopiatului Iași, aflate la Unicredit Bank și CEC Bank, pentru recuperarea datoriilor. Preoții nu se lasă și contestă executarea și actele întocmite de executori, la Judecătorie.

fostul sediu iprochim vedere de sus

Război dur în justiție între Protopopiatul Iași, reprezentat de preot-protopop Toma Gradinaciuc, și reprezentanții defunctei firme de stat Iprochim SA, din cauza unor debite și penalități care depășesc 2 miliarde de lei vechi, plus 10.000 de dolari. Datoriile s-au acumulat în timp, în urmă cu mai bine de un deceniu, de pe vremea când preoții ieșeni au dorit să pună mâna pe sediul societății Iprochim, situat în buricul târgului, pe str. Costache Negri, la nr 48. Totul a început pe 26 noiembrie 2001 când între Protopopiatul Iași și reprezentanții de atunci ai societății a fost încheiat un contract de închiriere și prestări servicii. Practic, Iprochim a închiriat preoților Corpul B al instituției, chiria lunară fiind stabilită la un preț fix de 1.100 de dolari. Pe parcurs însă, Protopopiatul Iași a refuzat însă să mai plătească vreun leu, în timp acumulându-se datorii imense la chirie dar și la servicii de aproximativ 2 miliarde de lei vechi. De fiecare dată, Iprochim a trimis preoților notificări și adrese pentru plata debitelor însă fără nici un rezultat. După o perioadă de tatonări între părți, preoții au folosit o altă stratagemă care  a dat roade: au achiziționat întreg sediul Iprochim, actul de vânzare-cumpărare fiind autentificat și parafat la Biroul Notarului Public, Stela Bădărău. Cu toate acestea însă, vechile datorii au rămas iar Protopopiatul Iași este acum bun de plată.

Poprire pe conturile înaltelor fețe bisericești

În octombrie 2005, o sentință comercială definitivă și irevocabilă aparținând Tribunalului București, a “bătut în cuie” practic, datoria finală a Protopopiatului Iași către firma Iprochim. Pe sume defalcate, debitul este constituit din 3.933 de dolari sau echivalentul în lei reprezentând contravaloarea chiriei, 561.257.285 de lei vechi servicii, 6.186 dolari penalități de întârziere, respectiv alte 874,2 milioane de lei vechi penalități. Pentru recuperarea acestor sume, executorii judecătorești Gabriel Bîrcă și Cristian Gheorghe Nicolăiță Lupu au instituit popriri asupra conturilor din bănci aparținând preoților, în speță Unicredit Bank și CEC Bank. Protopopiatul Iași, prin preotul-paroh Toma Grădinaciuc, nu recunoaște însă aceste datorii acumulate în timp și și-a angajat avocat care să conteste dosarul de executare realizat de către executorii judecătorești. Mai mult, reprezentantul Protopopiatului susține că nu datorează aceste sume de bani deoarece nu a folosit atunci imobilul închiriat și nici nu a beneficiat de alte servicii din partea firmei Iprochim.  Practic, acesta a fost motivul pentru care nici nu a achitat pe parcurs nici un leu, așa cum fusese menționat în dispozitivul sentinței date de magistrații din București.

Preotul-paroh Toma: “S-a mers pe buna-credință a părților”

“Sentința care s-a comunicat de către Tribunalul București nu conține formula executorie. Debitul invocat de Iprochim s-a perimat după atâția ani. Creditorul nu mai poate solicita executarea silită. Acesta nu a mai întocmit nici un act de executare de la data formulării cererii de executare. La momentul achiziționării imobilului Iprochim, acesta era impropriu desfășurării vreunei activități și în pericol de prăbușire. Noi am suportat toate cheltuielile de reabilitare și de construcție efectuate până la data obligației stabilite prin titlul executoriu”, a precizat, în contestație, avocata Lucica Firuț, de la Baroul Craiova, cea care reprezintă interesele Protopopiatului Iași.

De altfel, într-o adresă transmisă judecătorilor ieșeni, preoții recunosc cu seninătate că nu au procedat în timp real la efectuarea vreunei corespondențe referitoare la imposibilitatea executării contractelor în litigiu, pe motiv că Protopopiatul este o intituție ce aparține de BOR (Biserica Ortodoxă Română) și nu are defel o persoană juridică specializată în acest sens.

“S-a mers doar pe buna-credință a părților”, s-a rezumat să constate în contestație, preotul-paroh Toma.

Executorul: “Nu au fost identificate bunuri”

Contactat telefonic, executorul judecătoresc Gabriel Bîrcă, a precizat că în dosarul de executare referitor la Protopopiatul Iași, doar penalitățile depășesc 1,6 miliarde de lei vechi.

“Debitul ce trebuie achitat este evident în lei vechi. Am instituit poprire pe conturile din bănci deoarece pe numele acestei entități nu figurează nici un fel de bun. Dacă se identifica vreun bun mobil ori imobil se proceda rapid la executarea acestuia”, a conchis Bîrcă.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here