Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Statul Român se opune oficial afacerilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB) @ Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) cere în instanță anularea unei tranzacții scandaloase prin care Mitropolia a pus mâna pe un teren de 6.100 metri pătrați de la Fortus, în proximitatea complexului Providența @ Deși statul s-a împotrivit, lichidatorul Fortus SA a vândut către Mitropolie terenul de la capăt CUG la un preț cu mult sub cel al pieței @ Mitropolia a cumpărat cu 52 de euro/mp, în vreme ce terenurile învecinate se vând cu prețuri cuprinse între 73 de euro și 90 de euro pe metrul pătrat @ AAAS cere anularea licitației și a contractului de vânzare – cumpărare @ „Noi nu am comis vreo ilegalitate. Nici măcar nu era necesară o licitație”, susțin oficialii MMB
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a cumpărat la un preț cum mult sub cel al pieței un teren la capăt CUG în urma unei licitații scandaloase orchestrată de lichidatorul Fortus SA, Mureș Insolvency SPRL. Puțin peste 300.000 de euro a achitat MMB pentru terenul de 6.000 de metri pătrați amplasat în imediata vecinătate a complexului Providența, format din spital și sala de evenimente.
Autoritatea de Administrare a Activelor Statului s-a opus de la bun început acestei tranzacții, dar și altor alte vânzări propuse de către lichidatorul Fortus SA. Cu toate acestea, Mureș Insolvency SPRL a organizat la finele lunii noiembrie 2018 licitația, care a fost adjudecată de către Mitropolie. Câteva zile mai târziu, în decembrie 2018, a fost parafat contractul de vânzare – cumpărare în fața notarului. Acum, statul se luptă prin instanțe pentru anularea tranzacției.
Licitație super-sonică! Anunțul, publicat cu doar 6 zile înainte
Viteza cu care s-a mișcat lichidatorul Fortus pentru această licitație este de-a dreptul dubioasă. Anunțul a fost publicat pe 23 noiembrie, iar licitația a vut loc, după numai 6 zile, pe 29 noiembrie. Însă, ținând cont că anunțul a apărut într-o zi de vineri, practic firmele care ar fi fost interesate de această licitație au avut la dispoziție doar 3 zile lucrătoare (luni, marți și miercuri) pentru a pregăti documentația de participare.
În plus, din arhiva de anunțuri de pe site-ul lichidatorului, www.smdamures.ro, lipsește chiar cel privitor la vânzarea terenului de lângă Providența.
„Expunerea pe piață a imobilului s-a realizat prin publicare în ziare la data de 23.11.2018 (Evenimentul de Iași, România Liberă și Bursa) și online pe site-urile www.smdamures.ro, www.licitații-insolventa.ro, www.storia.ro și www.olx.ro”, se arată într-un raport al lichidatorului.
Tranzacție sub prețul pieței. Valoarea reală cu 40 – 50% la sută mai mare
Mitropolia a adjudecat terenul cu o ofertă de 318.768 euro la licitația din 29 noiembrie 2018. Suma a fost achitată pe 5 decembrie 2018, dată la care a fost parafat contractul de vânzare-cumpărare în fața notarului.
Terenul s-a vândut cu 52 de euro/metrul pătrat. Consultând însă piața imobiliară, constatăm că în zonă terenurile de lângă platforma Fortus se vând cu prețuri cuprinse între 73 și 90 de euro pe metrul pătrat. Deci, valoarea reală a terenului cumpărat de Mitropolie este cuprinsă între 450.000 și 550.000 de euro.
Cu alte cuvinte, Mitropolia a pus umărul la devalizarea Fortus și la prejudicierea statului.
AAAS: licitația nulă, contractul de vânzare-cumpărare nul
În luna mai a acestui an, AAAS a depus la Tribunalul Iași acțiunea prin care solicită anularea procesului verbal al licitației organizate de lichidator, dar și a contractului de vânzare-cumpărare încheiat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
„Solicităm să se constate nulitatea absolută a procesului verbal de licitație nr. 10458 din 29.11.2018 prin care a fost adjudecat de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei terenul intravilan în suprafață de 6.102 metri pătrați înscris în cartea funciară nr. 159034 Iași pentru încălcarea prevederilor ce reglementează condițiile esențiale pentru validitatea unui act juridfic translativ de proprietate”, se arată în cererea de chemare în judecată depusă de AAS.
Conform legii insolvenței, administratorul judiciar are rolul de a pune în aplicare hotărările Adunării Generale a Creditorilor. Valorificarea bunurilor și activelor societății se poate face doar cu acordul și în condițiile stabilite de către Adunarea Generală a Creditorilor, lichidatorul îndeplinind un rol de execuție și nu unul de decizie. Prin urmare, susține AAAS, licihidatorul nu avea dreptul legal de a vinde activele din patrimoniul Fortus fără aprobarea creditorilor. Cum AAAS este creditor majoritar și are deține aproape 80 la sută din voturi și și-a exprimat opoziția față de toate încercările lichidatorului de a vinde activele Fortus, PV și contractul de vânzare-cumpăare sunt lovite de nulitate.
Mitropolia: „Noi nu am comis nici o ilegalitate”
Oficialii MMB susțin că, de fapt, nu trebuia oragnizată o licitație, deoarece ar fi trebuit să aibă un drept de preemțiune asupra terenului învecinat cu Providența.
„Noi nu am comis vreo ilegalitate. Tranzacția s-a făcut la notar, care a verificat din punct de vedere legal toate actele. Nici măcar nu trebuia să fie organizată o licitație pentru că avem un drept de preemțiune asupra terenului în calitate de vecini. Este vorba de un teren care este necesar pentru extinderea parcării Spitalului Providența”, a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.
Tudor LEAHU