O firmă privată care se ocupă de opt ani de zile de administrarea a mii de apartamente în Iași riscă falimentul din cauza unor procese și acțiuni de executare silită demarate de foști și actuali parteneri de afaceri, bănci comerciale și nu în ultimul rând locatari de bună-credință. Institutul Național pentru Administrarea Asociațiilor de Proprietari (INAAP), societate în spatele căreia se află administratorii Petronela Țigănescu și Alexandrina Glinschi, a fost acționată în judecată de lichidatorul judiciar al CET Iași, Management Reorganizare Lichidare SPRL, pentru administrarea frauduloasă a banilor achitați de Asociațiile de Proprietari/Locatari. Corneliu Mititelu susține că prejudiciul se ridică la suma de un milion de RON, bani ce au fost câștigați în justiție de centrala de energie termică, de la răi-platnici, dar pe care INAAP i-ar fi folosit în scopuri ilicite. De asemenea, sute de locatari îi acuză pe cei care se ocupă de serviciile de administrare a imobilelor, de șarlatanie și rea-credință.
Război în justiție între lichidatorul judiciar al CET Iași, Management Reorganizare Lichidare SPRL, Corneliu Mititelu, și operatorul privat de administrare a imobilelor SC INAAP SRL (Institutul Național pentru Administrarea Asociațiilor de Proprietari). Într-o plângere adresată Tribunalului Județean, Mititelu acuză firma care se ocupă de serviciile administrare a locuințelor, de administrarea frauduloasă a fondurilor bănești încasate de la Asociațiile de Proprietari/Locatari, prejudiciul fiind estimat la aproximativ un milion de lei. În opinia lichidatorului CET, debitul provine ca urmare a unor sentințe judecătorești favorabile centralei de energie termică, finalizate cu titluri executorii definitive, din războiul juridic cu asociațiile rău-platnice, banii fiind utilizați însă în scopuri ilicite de către administratorul privat. Din 2010 și până în 2017, CET-ul a cîștigat în jur de 40 de litigii civile cu locatarii care nu și-au plătit la timp energie termică furnizată în baza contractelor anterioare, însă, o mare parte din bani ar fi ajuns în buzunarele șefilor de la SC INAAP SRL. În spatele firmei private de administrare a imobilelor cu pricina se află Petronela Țigănescu și Alexandrina Glinschi, INAAP fiind implicată de-a lungul timpului în mai multe procese și acțiuni de executare silită derulate de foști parteneri de afaceri, bănci comerciale (n.r.- BRD, BCR, RBS și Libra Bank) sau locatari de bună-credință. Operatorul privat care se ocupă de administrarea a câtorva mii de locuințe în Iași se află de mai mult timp în pragul falimentului cu datorii de peste 2 miliarde de lei. Firma a continuat însă să încaseze sume importante de bani de la locatarii care și-au achitat întreținerea și utilitățile. Deși o mare parte din ieșenii care au semnat contracte cu INAAP au încercat să renunțe la serviciile acesteia, s-au trezit peste noapte “tarifați și taxați” cu alte costuri pe care au fost nevoiți să le plătească până la ultimul leu. După ce mulți dintre locatari au fost puși deseori în situații delicate, cu toate că au achitat la timp facturile, acum a venit și rândul CET-ului ca să fie în capul listei cu cei țepuiți.
Blocarea conturilor bancare ale INAAP până la recuperarea totală a datoriei
“Am demarat demersurile pentru recuperarea unui prejudiciu în valoare totală de 937.635,79 lei, din care 351.239, 33 lei reprezintă debite, 561.653,96 lei sunt penalități iar 24.742,50 lei reprezintă cheltuielile de judecată. CET-ul este în posesia a cca 40 de titluri executorii, ca urmare a unor procese cîștigate definitiv cu acele asociații rău-platnice. În urma contractelor încheiate, centrala a livrat energie termică și apă caldă menajeră locatarilor iar aceștia din urmă au obligația legală de a achita contravaloarea serviciilor prestate. CET în calitate de furnizor are și el obligația de a furniza energia dar și de a emite facturi consumatorului. Consider că noi am fost de bună-credință însă Asociațiile de Proprietari/Locatari nu au înțeles să manifeste aceeași probitate contractuală acumulând restanțe la plata facturilor. Ulterior, s-a recurs la introducerea de acțiuni în instanță pentru recuperarea datoriilor. Practic, judecătorii au obligat Asociațiile restante să achite debitele acumulate plus penalitățile de întârziere. Însă, în momentul în care s-au făcut demersuri pentru punerea în executare a acestor titluri executorii, s-a constatat, de către executorii judecătorești, că Asociațiile nu au deschise conturi bancare și nici nu dețin bunuri susceptibile de a fi executate silit. Având în vedere faptul că toate încasările și fondurile asociațiilor de locatari/proprietari sunt operate/gestionate/administrare de SC INAAP SRL am procedat la notificarea acesteia ca să plătească restanțele. Totul, fără nici un folos. Firma privată nu a plătit nici un leu. Ba mai mult, aceasta a continuat să administreze fondurile debitorilor noștri, în mod discreționar și fraudulos, după bunul plac, cu ignorarea hotărârilor judecătorești. Noi am introdus cereri de validare poprire și împotriva altor administratori datornici la CET”, a precizat Mititelu, în acțiunea înaintată magistraților ieșeni.
Rea-credință, nepăsare, indiferență sau toate trei la un loc
La final, lichidatorul judiciar MRL SPRL i-a mai rugat pe judecători să dispună blocarea tuturor conturilor bancare aparținând SC INAAP SRL. “Debitoarea (n.r.- INAAP) refuză cu rea-credință să plătească sumele de bani datorate existând riscul ca aceasta să efectueze plăți preferențiale din sumele existente în conturile bancare, urmărind astfel să-și diminueze lichiditățile. Din punct de vedere al gradului și volumului de muncă există și riscul ca titlurile executorii să nu poată fi puse în executare deoarece, de-a lungul vremii, Asociațiile au înțeles să se pună la adăpost”, a conchis șeful Management Reorganizare Lichidare SPRL. De partea cealaltă a baricadei, administratorii SC INAAP SRL au avut o atitudine de indiferență totală față de demersurile juridice efectuate de CET, până în momentul de față aceștia netrimițându-și la proces nici un reprezentant legal.
Nicu SAMSON