Mită în natură, la "Interne". Te crucești când vezi pentru ce șpăgi și-au distrus polițiștii cariera

 Exact în anul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a declanşat o campanie fără precedent de eliminare a funcţionarilor corupţi, la Ministerul de Interne a înflorit sfânta şpagă. Statisticile arată că în 2014 numărul poliţiştilor corupţi a crescut cu circa 40% faţă de anul precedent.

În fiecare zi lucrătoare a anului trecut, un angajat al Ministerului de Interne – poliţist, jandarm, pompier sau poliţist de frontieră – a fost luat pe sus, pentru mită, undeva în ţară, de colegii lui de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Unii oameni ai legii s-au mânjit pentru bani, alţii au pactizat cu infractorul pentru un peşte, pentru o găleată de benzină, pentru o plasă pescărească sau chiar pentru un consult medical! Conform statisticilor poliţiştilor de la DGA, 236 dintre colegii lor, alături de care lucrează sub umbrela “Internelor”, au cedat în 2014 tentaţiei de a lua mită.

5.000 de lecţii antişpagă

În spatele cifrei care ar putea părea de neluat în seamă dacă o raportăm la numărul angajaţilor MAI (aproximativ 150.000) sunt 31 de şefi şi 205 lucrători fără funcţii de răspundere, dar toţi corupţi până-n măduva oaselor. Pentru comparaţie, în anul precedent, circa 150 de poliţişti au fost prinşi cu şpagă, aproximativ la fel ca în 2012 şi 2011. Dacă ar fi să judecăm după faptul că judiciariştii de la DGA au dublat acţiunile-şcoală antişpagă, “lecţii” obligatorii ce au ajuns la 5.000 anul trecut, înseamnă că există ceva îngrijorare în rândul ofiţerilor acoperiţi care stau pe “coada” angajaţilor MAI.

Tot ministerul la instruire

Ca să fie siguri că mesajele ajung la sursă, la cei cărora le dă prin cap să se mânjească, ofiţerii DGA au scos la instruire aproape tot ministerul, adică vreo 106.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră. O altă mare problemă care complică activităţile de prevenire ale ofiţerilor DGA este şi aceea că numărul infractorilor care i-au cooptat pe poliţişti în reţelele lor pentru diverse avantaje – unele ridicole – a ajuns la peste 1.600, o cifră care, conform datelor oficiale, este într‑o creştere alarmantă (în anul anterior au fost sub 1.000 de situaţii similare). De notat este şi faptul că în ultimii doi ani, şi numărul cadrelor corupte din MAI este într-o continuă creştere.

Îşi vând cariera pe nimicuri

Tot din datele puse la dispoziţie de DGA reiese un fapt pe cât de îngrijorător, pe atât de revoltător. Dacă unii poliţişti au primit clasica mită în bani pentru a închide ochii în faţa afacerilor ilegale ale unor grupări de infractori, unii oameni ai legii, mult mai modeşti, au lăsat ştacheta atât de jos încât au acceptat chiar şi beneficii ridicole. Este cazul a doi agenţi de la Poliţia Olteniţa, care, pentru serviciile aduse unei grupări care se ocupa cu obţinerea ilegală de pensii pe caz de boală, s-au mulţumit să fie consultaţi gratuit de cadrele medicale pe care le acopereau! Alţi cinci agenţi, de astă dată de la Poliţia de frontieră Cernavodă, s-au “înmuiat” pentru câteva mii de euro, dar şi pentru câteva plase de pescuit şi ceva carburant. Totul ca să-i lase pe nişte braconieri să-şi facă de cap.

Au căzut în păcat şi capi ai Poliţiei

Procurorii DNA şi ofiţerii DGA au demascat un caz deosebit de grav de corupţie în care au fost implicaţi şefii Poliţiei din Bistriţa- Năsăud. Conform anchetatorilor, oamenii legii primeau şpagă vacanţe în Antalya, butoaie cu bere, partide de vânătoare, dar şi diverse bunuri de la şoferi implicaţi în accidente. Procurorii DNA îi acuză pe capii poliţiei bistriţene de 69 de forme de abuz. Un alt şef din Poliţia Română, de astă dată de la Timiş, s-a mânjit pentru un televizor. Cel puţin asta reiese din cercetările procurorilor anticorupţie care l-au trimis în judecată pe Gheorghe Popescu, inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, sub control judiciar pentru primire de foloase necuvenite.

Laura Codruţa Kovesi avertizează: DNA este cu ochii pe poliţişti

Corupţia din rândul angajaţilor MAI este un subiect fierbinte pe care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, l-a atins chiar ieri în fieful poliţiştilor, la bilanţul anual al “Internelor”. În opinia sa, numărul cazurilor de corupţie din rândul angajaţilor cu funcţii de conducere din MAI, dar şi din DNA, a crescut! Şefa DNA a enumerat şi problemele celor două instituţii. “Este important să identificăm împreună vulnerabilităţile pe care instituţiile noastre le au. Una dintre vulnerabilităţile comune MAI şi DNA o reprezintă corectitudinea şi integritatea celor care lucrează în sistemul de justiţie şi în sistemul de apărare naţională”, a afirmat Codruţa Kovesi. Şefa procurorilor anticorupţie a mai spus că a constatat, în cadrul investigaţiilor DNA, că numărul persoanelor cu funcţii de conducere din cele două structuri care sunt suspectate de fapte de corupţie a crescut în 2014. “Este important să descoperim şi vulnerabilităţile care duc la astfel de situaţii. Una dintre vulnerabilităţile pe care noi le‑am constatat vizează legăturile care există între angajaţi ai MAI şi politicieni locali şi oameni de afaceri”, a precizat Kovesi.

Şpagă chiar după cursul antişpagă

Un caz care a rămas în memoria ofiţerilor de la DGA este cel al unui poliţist care, imediat după ce a ieşit de la cursurile anticorupţie, s-a dus glonţ să‑şi încaseze şpaga. Angajatul MAI – ce a stat conştiincios în bancă, la instruire – habar nu a avut că este filat şi când a pus mâna pe banii care credea el că i se cuvin pentru a închide ochii la o infracţiune, a fost înhăţat. “Noi oricum eram pe el, ştiam în ce e băgat. Am crezut, până în ultima clipă, că pregătirea îl va face să se răzgândească, dar nu a fost aşa. De aceea l-am şi programat în acea zi. Aşa ceva mai rar întâlneşti…”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

 

 

 

 

 

Sursa: libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here