Proiectul Cineclic, axat pe digitalizarea patrimoniului cultural românesc din perioada comunistă, a emis o avertizare pe Facebook cu privire la pericolul teoriilor conspirației care circulă despre calitatea mâncării în timpul regimului comunist. În cadrul acestui demers, administratorii proiectului au creat un colaj fotografic numit „Protecția muncii la lucrările cu pesticide”, adunând imagini din arhiva de propagandă a regimului comunist care ilustrează folosirea intensivă a substanțelor toxice în agricultură.
Teoriile conspiraționiste contemporane afirmă că alimentele consumate în România în perioada comunistă ar fi fost mai sănătoase, în timp ce cele „contemporane” ar fi otrăvite. Postarea Cineclic subliniază lipsa fundamentării științifice a acestor afirmații și atrage atenția asupra faptului că, în realitate, în decadele care au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial, substanțele chimice toxice au fost utilizate fără restricții în agricultură, deoarece tehnologiile de conservare a alimentelor erau încă în stadiu incipient.
Internauții au reacționat ironic la postare, sugerând că sufixul „TOX” înseamnă „natural 100%”. Cu toate acestea, postarea subliniază că studiile științifice arată că în perioada menționată, substanțele chimice toxice au fost folosite fără nicio limitare, iar unele dintre ele, precum DDT (Dichlorodiphenyltrichloroethane), au fost interzise din cauza nivelului lor ridicat de toxicitate.
Se evidențiază faptul că regimul comunist din România a interzis oficial utilizarea DDT în anul 1980, recunoscând astfel pericolele asociate acestui insecticid. Avertizarea Cineclic subliniază importanța abordării subiectelor istorice cu responsabilitate și bazarea pe date științifice, evitând perpetuarea unor idei false sau distorsionate despre perioadele trecute.