Misterul unei afaceri PNL pe bani publici: unde au ajuns 549 de tone de piatră? „A fost depozitată în mai multe locații”

În 2021, Comuna Schitu Duca a atribuit fără licitație contractul pentru refacerea drumurilor afectate de inundații unei firme cu lipici la primării și instituții aflate sub controlul PNL @ Afacerea a fost aranjată: nota justificativă a fost întocmită de către viceprimarul Petru Olaru abia pe 8 noiembrie 2021, după ce achiziția fusese realizată @ De asemenea, nu există dovada faptului că toate cantitățile de piatră au fost livrate conform contractului @ Avizele de însoțire a mărfii au fost întocmite în birou, nu la fața locului, fără a fi completate toate rubricile documentelor @ În plus, cantitatea menționată în unele avize depășește capacitatea maximă legală de transport pe drumurile publice @ Din documentele oficiale nu reiese unde se aflau cele 549 de tone de piatră @ „Respectiva cantitate a fost depozitată în mai multe locații”, se precizează în procesul-verbal de recepție @ După „pietruire”, drumurile din comuna Schitu Duca arată la fel ca după inundații

În noiembrie 2021, Primăria Schitu Duca atribuia direct contractul de furnizare piatră concasată pentru refacerea drumurilor afectate de inundații. O procedură presărată cu multe ilegalități, de la inițiere până la implementare și plată, pe care primarul Grigore Corciova și viceprimarul Petru Olaru au încercat să o ascundă mai multe luni de zile. Beneficiarul achiziției, o „firmă bidon” pe care șmecherii din PNL au scos-o din joben pentru a le servi la acapararea contractelor din bani publici de la spitale, școli, comune și chiar Consiliul Județean.

Achiziție directă în loc de licitație

În septembrie 2021, comuna Schitu Duca primea de la Guvern suma de 59.000 lei pentru refacerea unor drumuri afectate de inundații. Din această sumă, 49.000 lei trebuiau utilizați pentru achiziția de piatră concasată și 10.000 lei pentru achiziția de motorină necesară utilajelor care urmau să pună în operă materialul achiziționat. La câteva zile după adoptarea hotărârii de guvern, Consiliul Local Schitu Duca aprobă alocarea sumelor menționate și utilizarea lor conform hotărârii de guvern. Din acest moment încep ilegalitățile. Cronologia faptelor și a documentelor demonstrează clar aranjamentele dintre firma câștigătoare și conducerea Primăriei. Conform legislației, funcționarii primăriei trebuiau să demareze procedurile în vederea identificării tipului de achiziție publică  ce trebuie aplicată. Primăria realizase anterior o achiziție directă, tot pentru piatră, în valoare de pste 90.000 lei fără TVA. Astfel că valoarea cumulată a contractelor depășea pragul maxim admis pentru achiziții directe, prin urmare pentru noua achiziție trebuia aplicată o procedură competitivă.

Contract atribuit în 6 minute

Funcționarii ignoră acest lucru și aleg să realizeze tot o achiziție directă, cel mai probabil pentru a atribui contractul firmei agreate politic. Dacă credeți că ar putea fi o scăpare, o neglijență, vă înșelați! Modul de derulare chiar și a achiziției directe denotă premeditarea! Procedural, Primăria trebuia să realizeze un referat de necesitate a achiziției și ulterior un studiu în catalogul SEAP prin care să identifice posibilii furnizori și prețurile oferite. În realitate, întâi s-a desemnat câștigătorul și apoi s-au „acoperit” cu acte. Pe 3 noiembrie, firma Bauer One SRL înregistrează la Primăria Schitu Duca o ofertă de furnizare piatră la un preț de 75 lei/tonă fără TVA. Pe 5 noiembrie, în decurs de 6 minute se derulează procedura în SEAP. La ora 13:11 Primăria inițiază procedura de achiziție directă, iar Bauer One răspunde după 5 minute confirmând prețul și condițiile comerciale. Un minut mai târziu, la 13:17 Primăria Schitu Duca închide procedura. Rapiditatea derulării achiziției arată că reprezentanții Primăriei erau în contact direct în timp real cu cei ai firmei Bauer One, ceea ce demonstrează că condițiile colaborării fuseseră deja stabilite anterior, într-un mod nepublic, netransparent.

Documente întocmite post-factum

Până la acest moment al finalizării procedurii de achiziție directă, Primăria Schitu Duca nu realizase documentele justificative prevăzute de lege pentru derularea procedurii: nota justificativă și studiul de piață privind ofertele înregistrate în catalogul electronic. Nota justificativă a fost întocmită de către viceprimarul Petru Olaru abia pe 8 noiembrie 2021, după ce achiziția fusese realizată! Iar studiul de piață lipsește cu desăvârșire! Acest document trebuia să arate de ce a fost selectată firma Bauer One din multitudinea de companii care prestează sau furnizează același tip de servicii și produse. De ce a decis Primăria ca furnizorul să fie Bauer One și nu compania x sau y? Nici prețul, nici experiența și nici capacitatea tehnică sau profesională nu o recomandau pentru acest contract. Bauer One avea prețul cel mai mare, nu deținea nicio mașină pentru transport și nici nu deținea vreo licență pentru exploatare. Atunci ce ce a fost selectată Bauer One, un intermediar?

Avize fictive semnate de viceprimar

Însă nimic nu este întâmplător. 7IAȘI a studiat documentele procedurii de achiziție precum și actele întocmite pe perioada de derulare a contractului. Primarul a refuzat timp de mai multe luni de zile să arate documentele publice care au stat la baza derulării contractului cu Bauer One. Într-un final le-am văzut și am înțeles de ce s-au ascuns atât timp. Pe 9 noiembrie se semnează contractul de furnizare și în aceeași zi începe livrare de piatră concasată! Cele 549 de tone de piatră prevăzute în contract ar fi fost livrate în perioada 9 noiembrie – 7 decembrie 2021. Documentele atașate la dosarul achiziției determină bănuiala legitimă că piatra concasată a fost livrată doar pe hârtie. O primă controversă este legată de documentele emise de către firma Bauer One. La dosarul achiziției există un număr de 26 de avize de însoțire a mărfurilor, numerotate de la 1 la 26. Deci, timp de 1 lună, Bauer One a avut activitate de furnizare produse doar către Primăria Schitu Duca, ceea ce spune multe despre profilul acestei companii. În al doilea rând, niciunul dintre cele 26 de avize nu conține informații importante care sunt obligatorii a fi completate. Niciun aviz nu are menționat în caseta privind datele de expediție numele șoferilor, numărul mașinii cu care s-a făcut transportul sau ora livrării. În al treilea rând, niciun aviz nu este însoțit de bonul de cântar care este obligatoriu pentru a demonstra cantitatea de piatră menționată în aviz. Prin urmare, toate aceste 26 de hârtii scoase la imprimantă de către furnizor nu conțin vreo informație prin care se poate urmări realitatea livrării și a cantității! O a patra neconcordanță din aceste documente o reprezintă cantitățile menționate în avize. Există mai multe avize în care cantitatea ce ar fi fost livrată este de peste 24 de tone. Legislația din România prevede o greutate maximă admisibilă de 40 tone. cum greutatea proprie a unui autocamion este în jur de 18 tone, rezultă că marfa ce poate fi transportată nu poate depăși 22 de tone, ceea ce înseamnă că cifrele menționate în avizele respective nu sunt reale.

Recepție formală

Toate avizele sunt semnate la recepție de către viceprimarul comunei, Petru Olaru. Deci, se presupune că acesta a fost de față când a fost descărcată fiecare mașină de piatră și a verificat existența cantităților menționate în documentele de livrare! Puțin probabil. Documentele au fost semnate în sediul Primăriei, iar viceprimarul nu a văzut nici măcar cum arată mașinile sau piatra care a recepționat-o. Iar acest lucru este întărit de alte două neconcordanțe. Bauer One a emis factura către Primăria Schitu Duca pe data de 9 decembrie 2021, deși la acea dată nu exista un proces verbal de recepție care să ateste îndeplinirea obligațiilor prevăzute în contract. Procesul verbal de recepție a fost semnat ulterior, abia pe 15 decembrie, când comisia condusă de același viceprimar Petru Olaru confirma primirea celor 549 de tone de piatră de la Bauer One. Deși documentul trebuia să conțină detalii importante privind identificarea, individualizarea și trasabilitatea cantităților livrate, comisia face o mențiune abstractă, ca și o concluzie a tot ceea ce a însemnat contractul cu Bauer One: ”respectiva cantitate a fost depozitată în mai multe locații

Curtea de Conturi a intrat pe fir

Curtea de Conturi a constatat că, în anul 2021, Primăria Schitu Duca a ”spart” în mai multe contracte mai mici sumele prevăzute în buget pentru achiziția de agregate de balastieră. În acest fel, conducerea Primăriei a atribuit contractele în mod direct firmelor agreate, deși legal ar fi fost să realizeze o licitație publică. Legea achizițiilor publice prevede faptul că ”Autoritatea Contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege”. Această încălcare a legislației este considerată contravenție și se sancționează cu amendă de până la 30.000 de lei. Potrivit raportului întocmit de auditori, cei peste 203.000 lei prevăzuți în buget pentru achiziția de balast, nisip sau piatră concasată au fost divizați în trei contracte distincte dirijate prin achiziție directă firmelor Lis Afair (130.000 lei+TVA) și Bauer One SRL (41.175 lei +TVA). Pe lângă această escrocherie primitivă, Curtea de Conturi a descoperit alte multe nereguli care ridică semne mari de întrebare cu privire la realitatea cantităților livrate și facturate de către cei doi furnizori și achitate din bani publici de către Primărie.

Țepar în 2003, incompatibil în 2022

Unul dintre artizanii ilegalităților privind achizițiile incriminate de către Curtea de Conturi, viceprimarul Petru Olaru, pare mai degrabă un personaj răzvrătit împotriva legii și ordinii publice. În 2022, publicația Reporter de Iași scotea la iveală faptul că Petru Olaru se află în incompatibilitate deoarece a deținut în același timp calitatea de viceprimar al comunei Schitu Duca și cea de comerciant persoană fizică. Aceeași publicație, Reporter de Iași, reamintește faptul că în anul 2003, pe când îndeplinea funcția de primar al comunei, Petru Olaru și-a țepuit consătenii luându-le câte 200 de euro pentru a-i trimite la muncă în Germania. Cu gândul la un venit promis de minim 1.500 de euro pe lună, 25 de cetățeni din Schitu Duca i-au înmânat lui Olaru câte 200 euro fiecare. Au rămas și fără loc de muncă și fără bani.

Rareș Neamțu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here