Mircea Manolache a dezvoltat în 20 de ani de zile una dintre cele mai mari firme de taximetrie din Iași. Acesta este și președinte al Camerei Taximetriștilor, poziție din care s-a ramarcat ca fiind unul dintre cei mai vocali adversari ai serviciilor de car sharing de tip Uber. Ce înseamnă o afacere în acest domeniu, dar și care sunt argumentele liderului taximetriștilor în cel mai recent scandal din domeniul transporturilor, în rândurile de mai jos.
- Cum a luat naștere Parma Taxi și cum au fost începuturile?
- PARMA TAXI SRL s-a înființat în vara anului 1998, așadar de 21 de ani efectuăm această activitate care a adus satisfacție profesională, atât mie cât și colegilor mei taximetriști, dar și familiilor acestora.
- Cum a fost afectată afacerea dumneavoastră după intrarea pe piață a Uber?
Afacerea mea nu a fost afectată în mod direct, deoarece vechimea și seriozitatea noastră și respectul față de clienți a rămas același ca la început. Toate speculațiile apărute în presa locală cu privire la această activitate de transport autorizată, consider că este abuzivă și nefondată.
- Taximetriști din toată țara au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva serviciilor de car sharing de genul Uber. De ce cereți interzicerea acestor servicii?
Noi, taximetriștii, membri COTAR am protestat și vom protesta în continuare până când în acest domeniu nu o să mai existe piraterie, revendicările noastre sunt acelea care în mod intenționat în 2015, Dan Șova, fost ministru, actual parlamentar în Comisia de Transport, le-a scos din Legea 38/2003. Dorim ca pirateria în acest domeniu să fie stârpită, iar acest lucru nu se poate decât printr-o OG prin care să scoată acea sintagmă în mod repetat.
Exemplu: Dacă ești prins la furat într-un magazin nu te iartă nimeni, este infracțiune, dacă încasezi bani fără să eliberezi bon fiscal este infracțiune.
- Este loc, pe piața ieșeană, pentru ambele servicii?
În România, sau mai bine zis pe teritoriul României, sau pe raza județului Iași și în municipiu, activitățile economice sunt activități legale dacă respectă Legea 31/91,legea societăților comerciale, fie cu capial autohton, fie străin și Legea 227 a Codului Fiscal, în cazul activității de transport, această activitate este reglementată de Legea 38/2003. Dacă aceste aplicații UBER, TAXIFY, etc., respectă legile stipulate mai sus, vorbim de o concurență loială, benefică tuturor părților implicate în această activitate.
- De ce am alege serviciile taxi în defavoarea Uber?
Pentru că avem un parc auto nou și pentru că de la apariția UBER-ului în orașul nostru, cca 2 săptămâni, problemele create de șoferii UBER sunt mai mari și mai grave decât problemele noastre într-un an de zile: 3 accidente cu victimă, bani încasați abuziv din contul clientului – câte 7 lei pe fiecare solicitare pentru neprezentare, șoferi fără experiență, fără avize medico-psihologice și fără vechime.
- În continuare, taximetriștilor li se aduc reproșuri legate de comportament și conduită în trafic. Cum comentați?
Vreau să spun că, în urma unui sondaj realizat la nivel național, serviciul de taximetrie din Iași a ieșit printre cele mai apreciate și performante din toată țara, cu șoferi disciplinați, ținută adecvată, mașini curate și promptitudine în activitate. Firește că în toate domeniile există oameni care strică imaginea, dar asta nu înseamnă că toată branșa e la fel. Și la Consiliul Județean avem condamnați penali care vorbesc și iau decizii, dar asta nu înseamnă că CJ este în tot o adunătură de penali. Peste tot există și excepții.