MIRACOL: în miezul iernii, găsiţi în comerț roşii de Aroneanu. IEȘEANUL care sparge monopolul importurilor

 „În copilărie nu aveam nici bani de papuci”, spune acum Dragoş Samoilă, cel care a investit, alături de alţi patru parteneri, 2,5 milioane de euro în cinci sere la Aroneanu. E un exemplu de ce poţi face cu bani europeni şi cu un credit. După primul an pe piaţă a livrat roşii locale în preajma Crăciunului, concurând direct cu legumele importate din Spania.

 

Au avut un vis şi l-au realizat. Cinci parteneri de afaceri din Iaşi au deschis, în Rediu-Aldei, sat din comuna ieşeană Aroneanu, o afacere cu sere. Sunt cei care au livrat, în preajma Crăciunului, singurele roşii româneşti din hypermarketurile Carrefour. „Avem cinci module de sere şi investiţia totală este de 2,5 milioane de euro”, spune Dragoş Samoilă, fost campion naţional de atletism, director al unei firme de consultanţă şi unul dintre asociaţi. După producţia de roşii, urmează trei noi producţii: salată, ceapă şi ridichi.

 

Serele de la Aroneanu arată impecabil, totul e computerizat. Dragoş Samoilă îşi propune să acapareze piaţa locală, pentru a nu mai consuma din import, astfel ca banii să rămână în România

 

Legume de Aroneanu

Afacerea cu legume de seră a lui Dragoş Samoilă şi a celorlalţi patru asociaţi este cunoscută, deja, după un brand: Legume de Aroneanu. În preajma Crăciunului, au scos şi prima producţie oficială: roşii pe care le-au livrat deja în magazinele din oraş. Printre acestea, reţeaua Carrefour, care le-a acceptat fără rezerve. „Au fost, totuşi cantităţi mici. Pentru că nu ne-au ieşit perfecte. Pentru că nu le dăm cu subtanţele ce se regăsesc de obicei în tratamentele legumelor de seră din alte ţări şi am ales să punem doar calciu şi magneziu, au mai ieşit ba cu pete, ba imperfecte. A trebuit să aruncăm foarte multe din cauza asta”, ne-a spus Dragoş Samoilă.

 

 

 Deşi suntem în ianuarie, răsadurile cresc fără probleme. Există un singur supraveghetor pentru toată sera

500.000 de euro modulul

Cele cinci module care compun serele de la Aroneanu au costat câte 500.000 de euro. 60% din sumă a fost obţinută pe fonduri europene şi 40% a reprezentat contribuţia proprie a fiecărui asociat. Fiecare modul are 2.640 de mp. Fundaţia este din beton, iar serele sunt de ultimă generaţie, importate din Spania. Folia care le acoperă rezistă cel puţin cinci ani pe orice fel de vreme, iar sistemele de udare şi de ventilare sunt automate.

Plantele sunt puse în turbă amestecată cu pământ şi udate de sisteme automate cu picurare. Panoul de control poate testa temperatura interioară şi exterioară, umiditatea, viteza şi direcţia vântului şi poate face ajustări fără intervenţia omului. „Avem câte un angajat pe fiecare modul. Acesta are mai mult rol de fochist, pentru că încălzirea se face cu ajutorul unei centrale cu lemne”, ne-a spus Dragoş Samoilă. Lângă fiecare seră este construită o anexă în care se găseşte centrala termică şi un spaţiu de depozitare.

 

 

Împreună, dar separat

Cei cinci asociaţi deţin câte un modul pentru că nici unul dintre ei nu a dorit să existe bunuri comune în această afacere. „Am pornit toţi pe acest drum, dar dacă unul dintre noi doreşte să se desprindă o poate face oricând. Nu am vrut să amestecăm treburile pentru a nu exista discuţii mai târziu”, ne-a mai spus Dragoş Samoilă.

Prima producţie de roşii a fost de doar 80 de tone şi o parte din producţie nu a fost vândută din cauza problemelor legate de aspect. „Primul an oricum este de sacrificiu. Am vrut să vedem cum este. Am avut şi un inginer agronom angajat, dar am renunţat la serviciile lui, nu ne-a ajutat cu aproape nimic. Învăţăm din mers, facem şi agricultură dacă trebuie. Am ajuns chiar să producem acum puţin în pierdere. Noi avem un cost de producţie de 4,2 lei pe kilogram şi l-am vândut cu 4 lei. Este o pierdere asumată”, a mai precizat Dragoş Samoilă.

Acesta spune că, dacă afacerea va fi pusă pe picioare, investiţia personală va fi amortizată în trei sau patru ani. Deloc surprinzător este faptul că, în magazine, un kilogram de roşii produse la Aroneanu a costat aproximativ 4,3 lei, în preajma Crăciunului, în vreme ce legumele aduse din Spania costau peste 7 lei.

 

Fost campion de atletism

Dragoş Samoilă este fost sportiv de performanţă ce a atins cel mai înalt nivel când a devenit campion naţional la săritura în înălţime, de două ori. În 2006 a reprezentat România la Jocurile Olimpice de Tineret, unde a ocupat locul 8. „În copilărie nici măcar nu am avut bani să-mi cumpăr papuci de atletism. Mi-au fost donaţi de un sportiv. Este un sport de care sponsorii nu sunt deloc interesaţi. La concursuri mergeam cu resursele proprii”, spune acum Dragoş Samoilă.

Ulterior, a studiat la FEEA şi a avansat într-o firmă de consultanţă pe fonduri europene până a ajuns s-o conducă. De un an deţine o afacere de 500.000 de euro, din care 40% a fost contribuţia proprie. „Am luat un credit pentru acei bani”, ne-a mai spus Dragoş Samoilă.

 

ROŞII DE ARONEANU – 4,3 lei/kg/ ROŞII DE SPANIA – 7 lei/kg

 

M&R, sere la Dumeşti

O altă companie deţinătoare de sere în judeţul Iaşi este M&R, producător local de mezeluri. Firma deţine la Dumeşti 1,5 hectare de sere moderne, complet automatizate, în care produce, din 2012, roşii, castraveţi, vinete, ardei, gogoşari şi verdeţuri. Investiţia firmei în serele de la Dumeşti a fost de două milioane de euro.

 

Direcţia Agricolă habar n-are de existenţa serelor de la Aroneanu

Surprinzător este că serele de la Aroneanu sunt, alături de cele de la Dumeşti, singurele din Iaşi, Direcţia Agricolă habar n-are de existenţa lor. „Nu ştiu să fie sere la Aroneanu. Nu cred că sunt înregistraţi la noi”, a precizat directorul adjunct al DADR Iaşi, Magneriu Jalbă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here