Liberalii țin morțiș să aducă România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. În ultima lună, Comisia Europeană a emis opt decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor asumate de România. În termeni mai puțin oficiali, acest lucru înseamnă că UE nu mai credecă guvernul român este capabil să-și respecte propriile promisiuni și ne amenință cu sancțiuni. Care vor fi plătite nu de miniștrii iresponsabili, ci de noi toți. Cele mai grave nereguli au fost constatate în domeniulprotecției mediului, trei dintre procedurile declanșate de ComisiaEuropeană vizând probleme din aria de responsabilitate a ministruluiieșean Costel Alexe.
Când guvernul unui stat membru nu-și respectă angajamentele, normele europene prevăd parcurgerea a trei etape. Întâi, se emite o scrisoare de punere în întârziere, prin care se arată angajamenteleîncălcate și se acordă un termen, de regulă de două luni, pentrucorectare. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se emite un aviz motivate șise acordă un nou termen, de maxim două luni pentru conformare. Înultimă instanță, cazul este trimis Curții de Justiție a UE care poatecondamna statul respectiv la plata unei sume forfetare ca penalizaresau a unei amenzi calculate pentru fiecare zi de întârziere. Banii, evident, se plătesc din bugetul național, adică din taxele și impozitelepercepute de la noi toți.
Pe 2 iulie, Comisia Europeană a tras de mânecă MinisterulMediului în trei probleme. Întâi, a constatat că ministerul condus de Costel Alexe nu a binevoit să ia măsurile necesare pentru protejarearezervațiilor naturale și a parcurilor naționale. Societatea civilă a semnalat de nenumărate ori efectuarea de lucrări de construcție în ariiprotejate sau defrișări de păduri virgine, rămase nesancționate în vreunfel. În termen de două luni, ministrul Alexe ar trebui să dispună măsuriconcrete. Ați auzit de vreuna până acum?
Tot pe 2 iulie, Comisia Europeană acorda Ministerului Mediuluiun ultim termen de trei luni pentru a adopta și aplica măsurile necesarepentru implementarea normelor europene cu privire la instalațiileindustriale poluante. Trăim într-o țară tot mai poluată, în care aerul pecare-l respirăm devine tot mai otrăvit pe zi ce trece, dar guvernulliberal continuă să permită importarea gunoaielor altora pentru a fi arseaici. O politică pe care Europa nu reușește să o înțeleagă.
Situația cea mai gravă a fost semnalată în domeniul exploatăriilemnului. Comisia Europeană a cerut imperativ României să combatădefrișările ilegale și să ia măsuri de protecție a pădurilor. Oficialiieuropeni au fost stupefiați de faptul că păduri întregi au fost scoase de guvernul liberal din siturile protejate Natura 2000, dându-se astfel liber drujbelor să taie stejarii sub umbra cărora a zăbovit Ștefan cel Mare șibrazii care i-au văzut pe dorobanți plecând în Râzboiul de Independență. României i s-a acordat un termen de o lună pentru a luamăsuri, înainte ca dosarul să fie înaintat Curții de Justiție. Termenul aexpirat duminică, 2 august. Pentru ministrul Alexe, ziua a fost unaplină, dar cu orice altceva decât cu grija pentru soarta pădurilor. Ministrul drujbă anunța că a vizitat o fabrică de biciclete de la Timișoara și făcea vizite electorale la Holboca și Popricani. Aceasta, închiar ultima zi în care mai putea arăta Comisiei Europene că a luatmăsuri pentru oprirea drujbelor din codrii seculari ai României.
Domnule ministru! Aveți datoria de a răspunde ieșenilor șicelorlalți români la trei întrebări simple:
Domnule ministru! Românii sunt cei care vor plăti amenzile la care indolența dumneavoastră și a guvernului din care faceți parte condamnă țara noastră. Anul trecut, guvernul PSD a reușit să închidă10 proceduri de infringement deschise împotriva României. Guvernulliberal a reușit trista „performanță” de a fi tras de mânecă de 8 ori într-o singură zi! Lăsați Campania electorală perpetuă și făceți-vă datoria! Nu ați primit mandatul de ministru al mediului pentru a admirabiciclete și a vă plimba de mână cu candidații liberali la alegerilelocale!